Inovativna Slovenija

Čistilne naprave za pitno vodo
Podjetje

Esotech d.d. Velenje


Inovatorji

mag. Robert Hudournik, Boštjan Žigon, Stojan Razbornik, Karel Štiglic, Mihael Špegel, Lux Reiner, Boris Žitnik, Uroš Krajner, Matej Firer, Boštjan Vodenik, Denis Krivec, Anja Dokl, Blaž Blažič, Branko Weissenbach, Franc Ovčar, Gregor Arzenšek, Robi Podpečnik in Janez Turinek


Regijsko priznanje

zlato priznanje Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice >

Kratek opis inovacije

Projekt "Celovita oskrba s pitno vodo v Šaleški dolini" zelo vpliva na izboljšanje javne oskrbe s pitno vodo na območju Šaleške doline. Za investitorja so bile zgrajene 3 čistilne naprave, ki delujejo na osnovi Ultrafiltracije.

Tehnične novosti so v modularnosti tehnologije za čiščenje različnih kvalitet surove vode na vstopu v vodarne od 1-1000NTU. Vgrajeni tehnološki sklopi omogočajo izbiro načina čiščenja surove vode (mehansko prečiščenje, kemijsko in mehansko prečiščenje, uporabo oglenih filtrov in ultrafiltracijskih linij). Sistem računalniškega vodenja omogoča regulacijo optimalnih pretokov vode, optimalno pogostost povratnega spiranja membran in oglenih filtrov s čimer se bistveno zmanjša potreba po kemikalijah in električni energiji.