Inovativna Slovenija

Compact SLS – avtodom s spremenljivim bivalnim prostoromPodjetje

Adria Mobil, d. o. o.


Inovatorji

Miroslav Bobnar, Uroš Dvornik, mag. Matjaž Grm, Anton Kastrevc, Mateja Kastrevc, Matjaž Krajnčič, Ivan Šegina


Regijsko priznanje

Zlato priznanje Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine
    Kratek opis inovacije

    Adria Mobil je razvila svoj prvi avtodom s »slide out« bivalnim prostorom. Uporabnik si s tem lahko spremeni lahek, kompakten avtodom v prostornega. Avtodom se v svojem stacionarnem stanju podaljša za 70 cm. S tem pridobimo posteljo standardnih dimenzij, z dvema ležiščema vzdolžno na smer vožnje.

    Rešitve »slide out« so bile do zdaj rezervirane za luksuzni razred avtodomov. Ti so v veliki meri narejeni (in prodajani) na ameriškem trgu in jih ni moč voziti z vozniškim izpitom B-kategorije. Presegajo namreč omejitev skupne teže 3500 kg. Inovativna rešitev Adrie »slide out« pa je v segmentu manjših, cenovno ugodnejših (kompaktnih) avtodomov dovoljene največje skupne teže 3500 kg. S tem smo dostopni velikemu številu porabnikov.

    Medtem ko konkurenti ponujajo rešitve s stranskim iztezanjem, je Adria razvila iztezanje zadnje stene. S to rešitvijo ostanejo bivalni prostori (kuhinja, dineta) nespremenjeni in vseskozi funkcionalni. Steno izvlečemo le za počitek. Mehanizem, ki izvleče steno, je kompakten, lahek in trden. Pogon mehanizma so štirje sinhronizirani linearni teleskopski aktuatorji, po eden v vsakem vogalu. Adria ima tudi učinkovito rešitev pred zamakanjem vode (water management), ki je velik izziv pri tovrstnih mehanizmih.

    Med vožnjo je avtodom zaradi svoje širine 212 cm in dolžine < 6 m okreten, hiter in pregleden. Compact SLS spada v Adriinem programu v skupino manjših vozil, ki so namenjena dinamičnim uporabnikom, primerna tudi za vožnjo po mestnih središčih.