Value4Pack – projekt osredotočen na embalažo za živila z upoštevanjem načel trajnosti


 

 

Embalaža ima ključno vlogo v verigi preskrbe s hrano, saj je eden od ključnih elementov pri reševanju izzivov trajnostne porabe hrane. Embalaža za živila zaradi svoje funkcije zaščite in ohranjanja varnosti in kakovosti živil lahko veliko doprinese k zmanjšanju količine zavržene hrane. Ravno zato je potrebno biti pri ciljih zmanjšanja embalaže, uporabe novih ali recikliranih embalažnih materialov še posebej pozoren, da so ti ukrepi smiselni, varni za končnega potrošnika in ne povzročajo dodatnih obremenitev za okolje.

Evropski zeleni dogovor določa pomembne cilje za nadaljnji napredek vrednostne verige embalaže za živila k trajnostnem prehodu, ki vključujejo:
- zagotovitev, da bo do leta 2030 vsa embalaža na trgu EU ponovno uporabna ali jo bo mogoče reciklirati na ekonomsko upravičen način;
- opredelitev ukrepov za zmanjšanje količine odpadne embalaže;
- povečanje deleža reciklirane vsebine v embalažnih materialih.

Čeprav se o predlaganih evropskih ciljih in ukrepih še razpravlja, je poudarek jasen. Evropska vrednostna veriga embalaže za živila mora preiti na odporno krožno gospodarstvo, ki se osredotoča na preprečevanje (zavračanje), zmanjševanje, recikliranje in ponovno uporabo embalaže za živila ali materialov za embalažo za živila. Za dosego tega prehoda so nujne naložbe in skupna prizadevanja deležnikov v vrednostni verigi embalaže za živila, zlasti malih in srednje velikih podjetij.

Cilj:

Cilj projekta Value4Pack je v evropski verigi embalaže za živila okrepiti medregionalno sodelovanje, podpirati inovacije in premostiti vrzeli med različnimi deležniki z vzpostavitvijo platforme za to področje in zagotavljanjem ciljno usmerjene pomoči, da se povečajo inovacijske in naložbene zmogljivosti za to področje.
Value4Pack je medregijski projekt za naložbe v inovacije (I3), ki izhaja iz evropskega partnerstva S3 za embalažo za živila.

Sodelovanje je ključnega pomena:

S spodbujanjem medregionalnega sodelovanja bo Value4Pack povečal možnost podjetjem v vrednostni verigi embalaže za živila, da sodelujejo v medregionalnih inovacijskih projektih in pobudah, razvijajo nove poslovne zamisli in izvajajo konkretne medregionalne naložbe v inovacije za preverjene rešitve, ki ustrezajo njihovim potrebam.

Ključne aktivnosti projekta:

- Identifikacija in povezovanje deležnikov, ki delujejo v vrednostni verigi embalaže za živila ter spodbujanje enotnega razumevanja in vizije za to področje.
- Izvesti medregionalno analizo vrednostne verige, da bi ugotovili inovacijske vrzeli v celotni vrednostni verigi embalaže za živila in identificirali inovatorje na področju embalaže za živila. Da bi te inovacijske vrzeli odpravili, se med regijami spodbuja povezovanje in širjenje znanja o inovacijah, izkušnje ter najboljše prakse na področju embalaže za živila.
- Podpora podjetjem, zlasti MSP-jev na regionalni ravni in omogočanje nadaljnje priprave medregionalnih naložbenih projektov z medregionalnim povezovanjem in izmenjavo znanja, delavnicami z različnimi deležniki itd.
- Razvoj regionalne strategije, v kateri so navedene kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne inovacijske/investicijske usmeritve za vrednostno verigo embalaže za živila.
- Razvoj načrta skupnega ukrepanja za medregionalne naložbe v vrednostno verigo embalaže za živila, ki vključuje različne deležnike (zlasti MSP-je).

Obenem bo program Value4Pack s svojim pristopom od spodaj navzgor podpiral tudi vladne predstavnike v procesu podjetniškega odkrivanja prednostnih nalog S3, povezanih z embalažo za živila, da bi dolgoročno oblikovali na dokazih temelječe in ciljno usmerjene ukrepe politike.

Partnerji projekta:

Na projektu deluje 15 partnerjev, ki predstavljajo več kot 30 regij iz 11 evropskih držav.

Pomembne povezave:

- Spletna stran ECCP: profile.clustercollaboration.eu/profile/cluster-partnership-initiative/e7836d93-7d98-4c3e-904a-0242bb04fa8b
- LinkedIn: Value4Pack
- Twitter: @value4pack83524
- Kontakt: valueforpack@gmail.com
- Kontak za Slovenijo: Jana Ramuš (E: jana.ramus@gzs.si; T: 01 5898 250)

Aktualno:

15. marec 2024, GZS, Ljubljana:
Delavnica »Identifikacija verig vrednosti za embalažo za živila z upoštevanjem načel trajnosti«
Delavnica bo potekala bo v okviru evropskega projekta Value4Pack, ki je eden izmed projektov, ki izhajajo iz evropske S3 platforme za embalažo. Konkreten projekt Value4Pack se z državami članicami EU osredotoča na embalažo za živila z upoštevanjem načel trajnosti. Pomeni, da sledi ciljem Evropskega zelenega dogovora - tj. preprečevanje, zmanjšanje, recikliranje in ponovna uporaba materialov za živila. Projekt se osredotoča na verigo vrednosti mleka in mlečnih izdelkov ter kruha in pekovskih izdelkov s fokusom na izbor embalaže za stik z živili, kot sta npr. papir za pakiranje pekovskih izdelkov in plastičen lonček z alu-pokrovom za pakiranje čvrstega jogurta ali podobnih izdelkov. Več o dogodku na zgornji povezavi.

Fotogalerija