Pregled novic in informacij s področja senzorične znanosti in raziskav - marec 2024

Pregled novic evropskega združenja European Sensory Science Society_marec 2024

Gospodarska zbornica Slovenije

Pregled novic in informacij s področja 

 senzorične znanosti in raziskav

Marec 2024

     

Spoštovani, 

 

Nacionalno stičišče za senzorične raziskave živil SRIP HRANA je član Evropskega združenja za senzorično znanost European Sensory Science Society (E3S). Strokovna služba GZS-ZKŽP za vse člane stičišča obdobno pripravlja kratek pregled novic, ki so vezane na področje senzorične znanosti in raziskav.

 

Vsi člani stičišča vljudno vabljeni, da nam posredujete tudi vaše novice, za katere menite, da bi bile koristne za vse člane stičišča.

 

Vabljeni k prebiranju!

     N O V I C E

RAZPIS ZA PRISPEVKE: EUROSENSE 2024

Organizatorji konference do 15. marca 2024 zbirajo prispevke, ki zajemajo naslednje teme: senzorika v bolezni in v zdravju, senzorično zaznavanje, senzometrija, senzorična znanost kot orodje za trajnostno embalažo in komunikacijo izdelkov, ovire pri razvoju in sprejemanju novih izdelkov, izzivi in priložnosti obstoječih, novih in alternativnih beljakovin, senzorični vidiki strežbe hrane, senzorika neživilskih izdelkov ter metode, prelomne tehnologije in prihodnost digitalizacije senzorične znanosti. Prispevke lahko predstavite ustno ali v obliki posterja.

RAZPIS ZA PRISPEVKE ZA ŠTUDENTSKO TEKMOVANJE V OKVIRU LETNEGA SIMPOZIJA E3S

Organizatorji letnega simpozija European Sensory Science Society do 19. marca 2024 zbirajo prispevke na temo raziskav v senzorični znanosti. Razpis je namenjen študentom senzorične znanosti po vsej Evropi, ki bodo svoje raziskave predstavili v okviru posebnega dogodka na letnem simpoziju. 

RAZPIS ZA PRISPEVKE ZA 17. WEURMANOV SIMPOZIJ O RAZISKOVANJU OKUSOV

Simpozij združuje znanstvenike iz akademskega sveta in industrije iz različnih strok na področju raziskovanja okusov: kemije, biologije, nevrofiziologije in psihologije. Organizatorji k oddaji povzetkov vabijo znanstvenike s strokovnim znanjem, ki pokrivajo različne teme s področja znanosti o okusih, od ustvarjanja okusa do zaznavanja okusa, dobrega počutja in zdravja. Prispevke zbirajo do 15. aprila 2024.

NOVE DIGITALNE TEHNIKE V SENZORIČNIH RAZISKAVAH

Na platformi Youtube si lahko ogledate posnetek spletnega seminarja delovne skupine E3S NextGen na temo digitalnih tehnik v senzoričnih raziskavah, kot so virtualna resničnost, potopitvena resničnost itd.

     D O G O D K I

ŠTUDIJSKI OBISK INŠTITUTA ZA HMELJARSTVO IN PIVOVARSTVO SLOVENIJE

(Žalec)

Nacionalno stičišče za senzorične raziskave živil SRIP HRANA vabi na študijski obisk, v okviru katerega si bomo ogledali Inštitut in ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva ter se pobližje spoznali s senzorično analizo piva. Po zaključenem študijskem obisku bo potekalo tudi 2. delovno srečanje članov stičišča.

SIMPOZIJ MEET YOUR TASTE: TEORIJA IN PRAKSA PERSONALIZIRANE PREHRANE

(Vitznau, Švica)

Tematski vikend je namenjen raziskovanju, razpravam in odkrivanju, kako je mogoče prehrano prilagoditi okusu in preferencam posameznika. Šele ko razumemo te preference, lahko vključimo zdravstvene vidike, ki so prav tako personalizirani. Rezultat je izdelek, ki je dobrega okusa in zdrav.

LETNI SIMPOZIJ ZDRUŽENJA EUROPEAN SENSORY SCIENCE SOCIETY

(Münster, Nemčija)

Nemško združenje za senzorično znanost v sodelovanju z E3S organizira 12. letni simpozij združenja European Sensory Science Society z naslovom The future is bright - new sensory perspectives. Odprte so prijave za dogodek, na voljo pa je tudi program dogajanja.

MEDNARODNA DELAVNICA O SENZOMETRIJI

(Madrid, Španija)

Udeleženci delavnice se bodo spoznali s korespondenčno analizo - analizo podatkov, izmerjenih na kategoričnih lestvicah, zaradi česar rezultati olajšajo interpretacijo in razumevanje večvariantnih kategoričnih podatkov. Delavnica se bo osredotočila na uporabnost omenjene analize v senzometriji.

SENZOMETRIJA 2024: JASNEJŠI PODATKI

(Pariz, Francija)

Konferenca o senzometriji je posvečena statističnim metodam v senzoričnih in potrošniških raziskavah. Konferenca služi kot ključna platforma, ki združuje raziskovalce ter strokovnjake iz gospodarstva iz različnih okolij in geografskih regij, ki jih združuje strast do senzorike in potrošniške znanosti.

IZOBRAŽEVANJE NA TEMO RAZUMEVANJA POTROŠNIKOV 2024

(Firence, Italija)

Italijansko združenje za senzorično znanost organizira 3-dnevno sinhrono izobraževanje o senzorični in potrošniški znanosti, obogateno z izbirnim modulom R-lab. Izobraževanje bo vključevalo novosti na področju kognitivne psihologije v povezavi s senzoričnimi in potrošniškimi študijami na področju živil, pijač, kozmetike, izdelkov za osebno nego in nego doma. Tečaj bo potekal v živo, lahko pa se ga udeležite tudi preko spleta.

13. MEDNARODNA KONFERENCA O KULINARIKI IN ZNANOSTI

(Kristianstad, Švedska)

Osrednje vprašanje 13. mednarodne konference bo, kako lahko v spreminjajoči se družbi omogočimo zdravo in trajnostno izbiro hrane. Predstavljene bodo najnovejše raziskave na področju hrane, obrokov in kulinarike.

EUROSENSE 2024: A SENSE OF GLOBAL CULTURE

(Dublin, Irska)

11. evropska konferenca na temo senzoričnih in potrošniških raziskav bo potekala pod naslovom "A Sense of Global Culture". Tematika konference bo osredotočena na globalizacijo in kako bo vse bolj globaliziran svet oblikoval prihodnost senzorike in potrošniške znanosti.

17. MEDNARODNI WEURMANOV SIMPOZIJ O RAZISKOVANJU OKUSOV

(Wageningen, Nizozemska)

Znanstveni program obsega predavanja, znanstvene pogovore, kratke predstavitve posterjev in posterje za naslednja tematska področja: zaznavanje okusa, vloga okusa pri vnosu hrane in dobrem počutju, predstavitev okusa, generiranje okusa, modeliranje aktivnosti aromatičnih spojin ter nova analitična orodja za analizo okusa.

     V E Č   V S E B I N

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Fotogalerija