Zapri

KOZMETIČNI ROBČKI


Čiščenje na poti

Priljubljenost kozmetičnih robčkov je v zadnjih letih drastično narasla, verjetno zaradi hitrega življenjskega ritma in pomanjkanja časa. So namreč idealna rešitev za na pot, bodisi pri opravljanju vsakodnevne rutine bodisi na izletih, skratka povsod. Njihov razvoj se je začel sredi leta 1950, primarno pa so jih uporabljali v gostinstvu in na letalih. Danes tovrstne izdelke srečujemo praktično povsod po svetu in v različnih oblikah:

  • otroški robčki

  • robčki za obrazno nego

  • robčki za nego dojenčka

  • robčki za intimno nego

  • robčki za problematično in nečisto kožo

  • osvežilni robčki za roke

  • vlažen toaletni papir

Kako delujejo?

Vlažilni robčki so sestavljeni iz dveh delov: netkani robček in tekoči izdelek. Tekočina, s katero je robček prepojen sodi med kozmetične izdelke in mora torej prestati oceno varnosti tako kot vsi ostali kozmetični izdelki. Čeprav so ti kozmetični izdelki zasnovani posebej za vlažilne robčke, pa večinoma vsebujejo enake sestavine, kot jih najdemo v ostalih izdelkih za nego kože:

Na voljo je več različnih materialov za takšne robčke, vsak s specifičnimi lastnostmi, ki so pomembne za določeno funkcijo:

  • material za otroške robčke in robčke za obrazno nego je izbran na podlagi mehkosti in sposobnosti, da vpije umazanijo, ki se s kože odstrani

  • material za eksfoliantne robčke je manj mehek in deluje tako, da z nežno abrazijo odstranjuje mrtve celice s površine kože

  • material za izdelavo vlažnega toaletnega papirja pa mora biti razgradljiv

Tovrstni izdelki so skrbno načrtovani, da opravijo svojo nalogo - ne preveč mokri in ne preveč suhi, a so hkrati uporabni vseskozi roka uporabnosti. Tudi konsistenca izdelka mora biti prava, da se izdelek razprostre po celotni površini robčka.  

Inovacije

S priljubljenostjo vlažilnih kozmetičnih robčkov pa narašča tudi izbira na tržišču: biorazgradljivi robčki, organski robčki manjših velikosti za uporabo okoli oči ali okoli nohtov. Od preprostih vlažilnih robčkov so se razvili v izdelke, ki poleg čiščenja nudijo še »anti ageing« učinke, vlaženje in nekateri imajo celo vlogo deodoranta.


 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.