Lepota kozmetike

KOZMETIČNI IZDELKI ZA NEGO OTROK


Ali je za dojenčke in mlajše otroke varna uporaba toaletnih potrebščin?


Vsi starši vedo, da otroci potrebujejo posebno skrb. Mlajši kot so, bolj potrebujejo vašo nego in prav tako njihova koža, ki je lahko v zgodnjih letih veliko bolj občutljiva. Absolutno so za uporabo varni tisti izdelki, ki so namenjeni otrokom in dojenčkom, saj so zanje posebej formulirani. Vsebujejo npr. blažja čistilna sredstva, manjše količine dišav in imajo skrbno prilagojen pH, ki je kompatibilen z otroško kožo. Za vse kozmetične izdelke mora biti po zakonu izdelana ocena varnosti (razdelek Kozmetika in samopodoba, poglavje Nadzor varnosti kozmetičnih izdelkov), podrobnejša ocena varnosti pa se zahteva za vse proizvode, ki so namenjeni otrokom, mlajšim od treh let. Starši ste lahko torej prepričani, da so kozmetični izdelki, ki jih uporabljate za nego vaših najmlajših, povsem varni. 

V Franciji so kozmetični izdelki za otroke pritegnili tudi nekaj negativne medijske pozornosti. V odgovor na to, je francoska Akademija za medicino poudarila dejstvo, da tovrstne obtožbe o izdelkih za nego otroške kože, ki so se v francoskih medijih pojavile v zadnjih treh mesecih, niso podprte z ustreznimi strokovnimi dokazi. Na Akademiji tudi kritizirajo takšno situacijo in navajajo, da javno vzbujanje skrbi brez ustreznih znanstvenih dokazov ni odraz strokovnosti in etičnosti.

Za več informacij se lahko obrnete na Akademijo za medicino (v francoščini).

 

Ali je med dojenjem varno uporabljati kozmetične izdelke?

Nekatere matere so zaskrbljene nad vplivom kozmetičnih izdelkov na dojenje in materino mleko, vendar pa vse znanstvene študije zaključujejo, da ni dokazov o škodljivem vplivu kozmetike na materino mleko. Kozmetični izdelki se uporabljajo zunanje na koži in laseh in se ne vnašajo neposredno v telo, zato je njihov vpliv na mleko v dojkah zanemarljiv, pa tudi daleč prevladajo koristni vplivi nekaterih izdelkov na dojenje.

Seveda nekatere snovi lahko v manjših količinah prodirajo v kožo ali se celo zaužijejo (izdelki za nego ustne votline in ustnic), a se v telesu zlahka razgradijo in izločijo. Takšne sestavine so vedno strogo preverjene z vidika varnosti, s čimer se zagotovi, da ni možnosti, da bi se takšne snovi v telesu nalagale do količin, ki ne bi bile več varne za uporabnika.

Ali je med nosečnostjo varno uporabljati kozmetične izdelke?

Pojavile so se domneve, da bi izpostavljenost kozmetičnim izdelkom v času nosečnosti, lahko povzročila abnormalnosti v razvoju otroka. Takšne domneve so in bodo povsem po nepotrebnem  povzročile preplah in skrbi med uporabniki, zlasti ženskami.

Izbira kozmetičnih izdelkov je zasebna stvar vsakega potrošnika, vendar nanjo ne bi smel vplivati strah pred varnostjo - vsi kozmetični izdelki namreč morajo biti povsem varni. Kozmetična industrija se zelo resno zavezuje k odgovornosti do potrošnikov in varnost izdelkov je seveda na prvem mestu, za kar pa skrbi tudi kozmetična zakonodaja, ki zahteva, da noben kozmetični izdelek na tržišču ne predstavlja tveganja za zdravje uporabnikov pod normalnimi in predvidenimi pogoji uporabe. Osrednja točka te zahteve je, da se pred postavitvijo izdelka na tržišče izvede popolna ocena varnosti.

Glede na zakonodajo, morajo biti po potrebi na embalaži izdelka označena primerna opozorila za uporabo, zato ste lahko prepričani v to, da če bi uporaba določenega izdelka predstavljala tveganje za nosečnice, bi bilo to navedeno na ovojnini proizvoda. Poleg tega, mora biti izvedena posebna ocena varnosti za kozmetične proizvode, namenjene otrokom mlajšim od treh let starosti.

Pomembno je tudi znova poudariti, da morajo biti vse kozmetične sestavine, naravne ali pa sintezne, varne. »Sintezno« ne pomeni nasprotno od »naravnega« ali »organskega«. Tudi v naravi lahko najdemo vrsto nevarnih kemikalij, ki so lahko zelo toksične za človeka.

Uporabniki, zlasti nosečnice in mamice, ste torej lahko prepričane v varnost izdelkov za osebno higieno ter drugih kozmetičnih izdelkov, ki jih uporabljate v vsakodnevni rutini.

Oglejte si tudi:

Dr. Emma Meredith, farmacevtka in vodja sektorja za znanstvene in tehnične storitve združenja CTPA, je pomagala razbiti nekaj obstoječih mitov v zvezi z uporabo kozmetičnih izdelkov v času nosečnosti, dojenja in splošno v vsakodnevni rutini mater in otrok. Podala je strokovne odgovore na vprašanja v zvezi s tovrstno problematiko, kot so npr. uporaba barv za lase in izdelkov za porjavitev, uporaba kozmetičnih izdelkov na k ekcemom nagnjeni koži, zaščita otrok pred soncem in kako prepoznati ponarejene izdelke.

 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.