Lepota kozmetike

OZNAČEVANJE KOZMETIČNIH IZDELKOV


Vsak kozmetični proizvod, izdelek za osebno nego in vsak parfumski produkt vsebuje določene informacije, ki nam pomagajo izbrati pravi izdelek. Na deklaraciji med drugim najdemo tudi navodila za varno uporabo ter za doseganje najboljših rezultatov, torej je zelo pomembno, da si te informacije vedno pobližje ogledamo.  Evropska zakonodaja ne narekuje samo varnosti teh izdelkov,  temveč tudi informacije, ki morajo biti navedene na njihovi embalaži, kar vključuje seznam sestavin, kakršnakoli varnostna opozorila ter čas uporabe po odprtju oziroma minimalni rok trajanja. Naveden mora biti prav tako namen izdelka, če ta ni razviden iz izdelka samega (npr. losjon za telo). Običajno pa proizvajalci navedejo še dodatne informacije o uporabljenih sestavinah ter o delovanju izdelka. 

Večina simbolov, ki jih srečamo na kozmetičnih proizvodih, je skupnih celotni Evropi. To ima svojo prednost, saj tako besed ni potrebno prevajati v različne jezike in uporabniki oznake lahko prepoznajo kjerkoli izdelek kupijo.

Neto količina

Glede na kozmetično zakonodajo mora vsaka embalaža kozmetičnega izdelka biti opremljena s podatkom o neto količini izdelka. To je količina produkta ob času polnjenja v vsebnik in za kozmetične proizvode se običajno navaja v gramih (g) ali mililitrih (ml) za trdne ali tekoče izdelke. Vendar pa ta oznaka ni zahtevana za proizvode, ki so pakirani po manj kot 5 g oziroma 5 ml, za izdelke za enkratno uporabo kot so vrečke in kapsule ali za brezplačne vzorce. Če se izdelek prodaja kot komplet več ločenih vsebnikov, mora biti število le-teh navedeno na embalaži, npr. 10 kapsul. Na ovojnini običajno najdemo oznako ''e'', s katero prozvajalec jamči, da izdelek res vsebuje toliko kozmetičnega proizvoda, kot je navedeno na embalaži.

Sestavine

Vse sestavine, ki jih vsebuje kozmetični proizvod, parfumski izdelek ali izdelek za osebno higieno, morajo biti navedene na seznamu sestavin. To je zelo pomembno zlasti za uporabnike, ki so diagnosticirani z alergijo na določeno sestavino, da se lahko izognejo tistim izdelkom, ki jo vsebujejo. Vendar pa bi bilo za te uporabnike dokaj zahtevno poznati ime tovrstne sestavine v različnih jezikih, zato je industrija uveljavila mednarodno nomenklaturo kozmetičnih sestavin INCI, ki zagotavlja, da se za posamezno sestavino povsod uporablja enako ime. 

Seznam sestavin mora biti vedno v enaki obliki in upoštevati enaka določila: 

  • označen mora biti z izrazom »sestavine« ali »ingredients«
  • sestavine morajo biti navedene v padajočem vrstnem redu glede na maso 
  • uporabljeno mora biti INCI ime sestavine
  • za mešanice dišav se uporablja izraz »parfum«, razen za določene dišave, katere se mora navesti z INCI nomenklaturo
  • korigensi okusa, ki se na primer uporabljajo v zobnih pastah, se označujejo z izrazom »aroma«
  • za označevanje barvil se uporablja mednarodna CI nomenklatura (npr. »CI 15580«)

Pri dekorativni kozmetiki, kjer obstaja veliko barvnih odtenkov, se vsa uporabljena barvila navedejo skupaj na koncu seznama sestavin z uporabo izraza »lahko vsebuje« ali simbola »+/-«.

»Po odprtju uporabiti do«

Vsak kozmetični izdelek z rokom trajanja manj kot 30 mesecev mora imeti na embalaži naveden minimalni rok uporabe. V ta namen se lahko uporabi simbol peščene ure, poleg katerega se navede datum. Namesto simbola se lahko uporabi tudi napis »uporabno najmanj do«. Za tiste proizvode, ki imajo minimalni rok trajanja več kot 30 mesecev, je obvezno, da imajo navedeno časovno obdobje po odprtju izdelka. V tem primeru se običajno uporabi simbol odprtega lončka, v katerem je navedeno število mesecev. Nekateri kozmetični proizvodi pa ne zahtevajo nobenega izmed teh dveh načinov označevanja. To so izdelki, ki se ob normalni uporabi ne pokvarijo npr. tesno zaprti aerosoli, parfumi z veliko vsebnostjo alkohola ali pakiranja za enkratno uporabo. 

Ravnanje z odpadno embalažo

Na ovojnini kozmetičnih proizvodov pogosto najdemo znak Zelena pika. To pomeni, da je proizvajalec oziroma podjetje član specifičnega programa za recikliranje in predelavo odvečne embalaže, kar je na področju Evrope zakonsko obvezujoče. 

Podrobnejše informacije

Kadar na ovojnini na voljo ni dovolj prostora za navedbo sestavin, opozoril ali navodil za varno uporabo, proizvajalec te informacije lahko priloži na lističu, etiketi ali v kakšni drugi obliki. V tem primeru mora biti na embalaži naveden simbol odprte knjige. POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.