Lepota kozmetike

SHRANJEVANJE KOZMETIČNIH IZDELKOV


Kozmetični proizvodi ostanejo varni in primerni za uporabo dolgo časa pod pogojem, da jih shranjujemo pri ustreznih pogojih in niso podvrženi ekstremnim temperaturnim razmeram. Da zagotovimo optimalno trajnost kozmetičnih  proizvodov, jih moramo shranjevati v suhem in hladnem prostoru, zaščitene pred direktno sončno svetlobo ter tesno zaprte. Pomembno pa je tudi, da se izognemo morebitni kontaminaciji izdelka, do katere lahko pride ob uporabi, zato je dobro, da v izdelek vedno posegamo s čistimi rokami. Prav tako ni priporočljiva souporaba kozmetičnih izdelkov z drugimi osebami. 

Zakaj se lahko moji izdelki pokvarijo? 

Kozmetični izdelki so po odprtju izpostavljeni umazaniji in mikroorganizmom (bakterijam, plesnim, kvasovkam) iz zraka, kože ter aplikatorjev. Ti se lahko naselijo v naš kozmetični izdelek ter tam rastejo in se množijo. V ta namen so produktom dodani konzervansi, ki mikroorganizme ubijejo in preprečujejo njihovo rast. V primeru večje kontaminacije izdelka pa lahko ta povzroči draženje kože ali celo okužbo, zato je zelo pomembno, da izdelek redno nadzorujemo.

Rok uporabnosti

Večina kozmetičnih izdelkov lahko na naših policah zdrži precej časa, vendar ni vedno natančno definirano, kako dolgo časovno obdobje to predstavlja. Če je izdelek uporaben manj kot 30 mesecev, mora biti na embalaži naveden minimalni rok trajanja. Ker pa je večina kozmetičnih proizvodov načrtovana tako, da zagotavljajo dolgotrajen rok uporabe, takšne označbe ne srečamo pogosto na izdelkih. 

Kako dolgo naj torej hranim svoj kozmetični izdelek?

Čeprav je večina izdelkov na tržišču obstojna več kot 30 mesecev, pa seveda uporabniki želijo vedeti, kako dolgo lahko izdelek uporabljamo po odprtju. Glede na smernice Evropske unije ter industrije se v tem primeru izdelek opremi s simbolom odprtega lončka, na katerem je s številko in s črko 'M' navedeno, koliko mesecev po odprtju lahko izdelek še varno uporabljamo. Ta simbol najdemo na samem vsebniku izdelka ter na zunanji embalaži. 

V praksi je večina kozmetičnih produktov ter izdelkov za osebno nego formulirana tako, da zagotavljajo varno uporabo in imajo rok trajanja, ki daleč presega časovno obdobje, v katerem izdelek običajno porabimo. 

Kako vem, kdaj je potrebno izdelek zavreči?

Če izdelka ne shranjujemo primerno, npr. če ga dolgo časa hranimo brez pokrovčka na zraku, se nam lahko pokvari pred navedenim minimalnim rokom trajanja. Izdelek se lahko pokvari tudi v primeru, da se je časovno obdobje po odprtju izšlo. Kvarjenje izdelka hitro opazimo, saj običajno pride do spremembe barve, vonja ali izgleda. V tem primeru moramo prenehati z uporabo produkta in ga nemudoma zavreči, saj takšen kozmetični izdelek ne le da ne bo opravljal svoje funkcije, pač pa lahko predstavlja tudi nevarnost za uporabnika s poškodovano kožo (ureznine, opekline, itd.).

Nekaj uporabnih nasvetov

  • Vedno previdno preberite navodila za uporabo kozmetičnega izdelka, vključno z opozorili.

  • Izdelek hranite tesno zaprt in ga porabite v priporočenem časovnem obdobju.

  • Zaščitite svoj izdelek pred neposredno sončno svetlobo ali viri toplote in ga hranite v hladnem in suhem prostoru.

  • Izdelka nikoli ne redčite ali mešajte z drugimi proizvodi (razen če je drugače navedeno v navodilih).

  • Kozmetični izdelek nanašajte s čistimi rokami ali z aplikatorji in le-te rutinsko čistite z milom, detergentom ali blagim šamponom.

  • Aplikatorje temeljito posušite pred uporabo.

  • Izogibajte se souporabi kozmetičnega proizvoda z drugimi osebami.

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.