Lepota kozmetike

KOZMETIČNA ZAKONODAJA PREPOVEDUJE TESTIRANJE NA ŽIVALIH

 

Kozmetična industrija meni, da je varnost potrošnikov temeljnega pomena in je zato predana iskanju alternativnih metod za nadomestitev uporabe živali. Prizadevanja industrije temeljijo na petih ključnih načelih:

1. Zavezanost

Kozmetična industrija je dolgoletno zavezana k nadomeščanju testiranja na živalih in igra vodilno vlogo v razvoju alternativnih metod s financiranjem, časom, viri in strokovnim znanjem na tem področju raziskav.

2. Prispevek

Industrija je globalna začetnica na področju iskanja alternativnih metod in je zato ponosna na svoje investicije in uspehe v razvoju teh metod za zagotavljanje varnosti uporabnikov. Opazni so že znatni napredki, saj je vložen trud vodil v do sedaj že več kot 20 validiranih in s strani OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) sprejetih alternativnih testnih metod. Te so na voljo celotni industriji kot nadomestitev poskusov na živalih. Seveda pa iskanje ni končano in nadaljnja prizadevanja so usmerjena v iskanje alternativ, ki bi nadomestile tiste teste, na katere je vplivala prepoved iz leta 2009 ter tiste bolj dolgoročne in zahtevne teste, ki jih je doletela prepoved leta 2013. 

K dolgoročnemu financiranju tovrstnih raziskav so 25 milijonov evrov prispevali tudi člani združenja Cosmetics Europe (https://www.cosmeticseurope.eu/index.php), in sicer za razvoj alternativnih pristopov testiranja sistemske toksičnosti. Enak delež je dodala še Evropska komisija in tako skupno investicijo povzdignila na kar 50 milijonov. Te investicije so vodile v začetek razvojnega programa imenovanega SEURAT-1, katerega namen je iskanje metod za oceno varnosti, ki bi nadomestile poskuse na živalih. 
Več o tem programu je na voljo tukaj. 

3. Združenje

Kozmetična industrija alternativne metode raziskuje že več kot 20 let. Za usklajevanje industrijskega truda je bil leta 1992 ustanovljen Usmerjevalni odbor za alternative k preskusom na živalih (SCAAT).

Za učinkovit razvoj alternativnih testov je bistvena povezanost med industrijskimi sektorji ravno tako kot sodelovanje med kozmetičnimi podjetji ter finančna sredstva. V namen spodbujanja sodelovanja med Evropsko komisijo ter večjimi podjetji iz številnih industrijskih sektorjev je bilo leta 2005 ustanovljeno še Evropsko partnerstvo za alternativne pristope (EPAA), v katerem kozmetična industrija igra vodilno vlogo. Kozmetična industrija pa ni edina, ki se mora posluževati alternativnih metod, pač pa so tudi ostali sektorji kot so farmacevtska, kemijska in živilska industrija zavezani k uporabi alternativnih metod, če te obstajajo.

Za mednarodno spodbujanje uporabe alternativnih testov, ki ne temeljijo na uporabi živali, kozmetična industrija deluje tesno skupaj s svojimi partnerji s svetovnih tržišč kot so npr. ZDA, Kanada in Japonska. V gosteh je imela tudi že predstavnike Kitajskega državnega urada za hrano in zdravila (SFDA).

4. Sodelovanje

Kozmetična industrija že vrsto let dela na ukinitvi testiranja kozmetike na živalih in uspešno pomaga pri implementaciji zakonov EU za dosego skupnega cilja, ki je zagotoviti varnost brez ogrožanja živali. Čeprav že minuli mejnik 2013 še vedno predstavlja velike znanstvene izzive, bo industrija še naprej sodelovala skupaj s svojimi partnerji z namenom reševanja teh izzivov.

5. Zaupanje

Kozmetična industrija si torej prizadeva za vključevanje v razvoj alternative in zaupa v to, da bo sčasoma njihov trud omogočil inovativen pristop zagotavljanja varnosti kozmetičnih izdelkov brez vključevanja živali. 

Kje lahko izveste več?

1. Za več informacij o razvijanju alternativnih metod za nadomestitev testiranja na živalih obiščite spletno stran FRAME.
2. Preberite objavo združenja Cosmetics Europe iz leta 2009: Sodelovanje pri iskanju nadomestnih metod testiranja na živalih.
3. Obiščite spletno stran združenja Cosmetics Europe za več informacij o prepovedi trženja in alternativah. 


POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.