Lepota kozmetike

ZNANSTVENE RAZISKAVE

Znanstveniki razblinili mit o povezavi med nastankom raka dojk in uporabo antiperspirantov ter deodorantov

V zadnjih letih je bila problematika o povezavi med rakom dojk ter deodoranti in antiperspiranti tarča številnih medijev. Kakorkoli že, pa je svet vodilnih kliničnih onkologov (veja medicine, ki se ukvarja z raziskavami, diagnozo, razvojem, zdravljenjem in preprečevanjem nastanka tumorjev) po pregledu kar 50-ih raziskav zaključil, da ni znanstvenih dokazov, da bi antiperspiranti in deodoranti lahko povzročali raka.

Študija predstavlja najbolj celovit in obsežen pregled podatkov o tekoči problematiki. Pregleduje kar 59 znanstvenih raziskav, ki so bile objavljene od leta 1994 v zvezi z varnostjo antiperspirantov in deodorantov, in zaključuje, da ti izdelki ne predstavljajo nikakršnega tveganja za zdravje uporabnikov. Izbrana je bila skupina znanstvenikov, ki so bili o pereči tematiki povsem neopredeljeni.

Rezultate študije je generalni direktor združenja CTPA komentiral: »Ta problematika je kot bumerang, ki se vedno znova pojavlja v medijih, kljub pomanjkanju konkretnih dokazov, ki bi posredovali kakršenkoli vzrok za skrb. Upam, da bodo ugotovitve te študije za vselej končno razblinile mit in zagotovile tako ženskam kot moškim, da lahko še naprej varno uporabljajo te izdelke.«

Študija je bila objavljena Septembra 2008 v vodilnem francoskem časopisu o rakavih obolenjih, Le Bulletin du Cancer. Več o tem v nadaljevanju.

Kakšen je bil cilj te raziskave?

V raziskavi so poskušali odgovoriti na vprašanja:

  • Ali obstaja dokaz o biološki povezavi med antiperspiranti, deodoranti in rakom dojk?

  • Ali uporaba deodorantov in antiperspirantov poveča tveganje za nastanek raka dojk?

  • Ali obstaja vzročna povezava med uporabo deodorantov in antiperspirantov in rakom dojk?

Koliko študij je bilo pregledanih in ocenjenih?

V raziskavi je bilo pregledanih kar 59 člankov literaturnih virov, 19 člankov pa je bilo izbranih za podrobnejšo analizo. Skupina se je bolj osredotočila na aluminijeve soli kot pa na parabene, saj parabeni v splošnem niso pogosto uporabljeni kot konzervansi v deodorantih in antiperspirantih in torej ne morejo biti dejavnik tveganja. Med izbranimi članki je bilo nekaj zavrnjenih, ker se niso nanašali na zastavljena vprašanja, ker so se osredotočali zgolj na parabene ali pa so temeljili na nerazumni in neutemeljeni metodologiji.

Kdo je bil pobudnik raziskave?

Pobudo za pregled literaturnih podatkov je podalo podjetje Unilever France, ki je prispevalo standardna honorarna sredstva, namenjena odboru strokovnjakov za čas, posvečen pregledovanju člankov. Ta sredstva so pokrivala tudi strošek, ki je nastal ob pridobivanju člankov iz časopisov in revij.

Zakaj se je pojavila potreba za pregled literature?

Študijo so izvedli kot v odgovor na razširjeno medijsko poročanje in internetne govorice, ki so se osredotočale na uporabo aluminijevih in cirkonijevih soli v antiperspirantih, katere, kot naj bi kritiki verjeli, lahko vstopajo v telo na predelu pazduh, se nabirajo v tkivu dojk in povzročajo raka.

Kdo so avtorji študije?

Skupina kliničnih strokovnjakov onkologije:

  • profesor  Moïse Namer-onkolog

  • dr. Elisabeth Luporsi-onkologinja

  • dr. Joseph Gligorov-onkolog

  • dr. François Lokiec-farmakolog

  • dr. Marc Spielmann-onkolog

Profesor Moïse Namer, predsednik odbora za pregled in predsednik združenja APREMAS je komentiral: »Rezultati študij so številni članki v medijih, ki obravnavajo uporabo parabenov ali aluminijevih soli v antiperspirantih in deodorantih, kot dejavnik, ki povečuje tveganje za nastanek raka dojk, in s tem povzročajo zaskrbljenost javnosti. Naš pregled teh dokumentov zaključuje, da antiperspiranti in deodoranti ne predstavljajo tveganja za zdravje uporabnikov.«

Do kakšnega zaključka so prišli ob raziskavi literature?

Strokovnjaki so zaključili, da ni zadostnih dokazov, da bi sestavine deodorantov in antiperspirantov lahko povzročale raka dojk. Ugotovili so tudi, da ta problematika ne predstavlja tveganja za zdravje potrošnikov in da je torej nadaljevanje z raziskovanjem na tem področju nepotrebno.

Kaj je domnevna povezava med rakom dojk in uporabo antiperspirantov?

Skozi preteklost so se pojavili številni miti o povezavi med rakom dojk in uporabo antiperspirantov. Prvi je, da zaviranje potenja z antiperspiranti vodi v nalaganje toksinov v tkivu dojk in posledično do razvoja raka. Drugi pa zadeva skrb, da aluminijeve in cirkonijeve soli lahko vstopajo v telo in povzročajo raka dojk. Noben izmed teh dveh argumentov ni podprt s kliničnimi dokazi.

Zakaj se v antiperspirantih sploh uporablja aluminij?

Aktivne sestavine antiperspirantov so kompleksne mešanice velikih anorganskih polimerov, ki se običajno navajajo kot soli. Obstajata dve glavni vrsti soli, ki se danes uporabljata v antiperspirantih: aluminijeve soli in soli, ki vsebujejo aluminij in cirkonij. Oba tipa soli sta učinkovita pri zmanjševanju potenja in dovoljena za uporabo s strani regulatornih organov.

Zakaj je aluminij tako pomemben pri zmanjševanju potenja?

Antiperspiranti vsebujejo sestavine, ki se imenujejo aluminijeve soli (včasih aluminijeve/cirkonijeve soli), katere se raztopijo v znoju in tvorijo gelast čep v izvodilu žlez znojnic. To posledično za nekaj ur zmanjša količino znoja, ki se izloča na površino kože. V »naravnih« antiperspirantih se kot alternativa pogosto uporablja aluminijeva snov imenovana alum, ki se nahaja v obliki kristala in deluje podobno.

Če obstaja morebitno tveganje za zdravje, zakaj torej še naprej uporabljati aluminij v antiperspirantih in deodorantih?

Ta študija potrjuje, da ni vključenega nikakršnega tveganja za zdravje. Aluminijeve komponente so široko poznane kot zelo učinkovite pri zmanjševanju potenja. Kot smo že omenili, se običajno uporabljata dve vrsti soli: aluminijeve in aluminijeve/cirkonijeve soli. Delujejo tako, da se v znoju raztopijo in z gelastim čepom zaprejo izvodila žlez znojnic.

Proizvajalci se zavezujejo k razvijanju varnih in učinkovitih proizvodov in vse sestavine so predhodno podrobno testirane in odobrene s strani regulatornih organov.

Če so antiperspiranti varni, zakaj se potem ženskam pred mamografijo naroča, naj jih ne uporabljajo?

To nikakor ni v povezavi z varnostjo antiperspirantov. Ženske namreč ne smejo uporabljati nobenega deodoranta ali antiperspiranta pred mamografijo, saj se lahko apliciran izdelek na rentgenski sliki kaže kot senca, kar pa se lahko lažno zamenja za abnormalnost tkiva.

Angleška verzija študije je na voljo tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.