Lepota kozmetike

IZDELKI ZA ČIŠČENJE KOŽE


Tovrstni izdelki so pomemben del našega vsakdana, saj naše telo ohranjajo čisto, sveže in dišeče, s tem pa se hkrati na nek način tudi ščitimo pred infekcijami in boleznimi; umivanje rok je namreč eden pomembnejših načinov, s katerim se nadzoruje širjenje infekcij. Kaj pa se dogaja, ko se umivamo in iz česa so sestavljeni izdelki, ki jih pri tem uporabljamo?

Danes je na tržišču široka paleta izdelkov za čiščenje kože v različnih oblikah: trdna mila, tekoča mila, pene, pilingi, maske, kreme in losjoni. Verjetno pa med najpogosteje uporabljene oblike izdelkov spadajo tradicionalna mila, geli in tekoča mila. 

Kako delujejo mila?

Večina umazanij, ki se naberejo na koži, je sestavljenih iz olja in maščob, ki se pritrdijo na površino kože. Včasih morda mislimo, da zadostuje že spiranje z vodo, a voda takšne umazanije zelo slabo moči, saj se običajno med vodo in površino kože vrine tanka plast zraka. 

Glavne aktivne sestavine mil so površinsko aktivne snovi. Te učinkovine tvorijo z vodo mešanico in  pomagajo pri odstranjevanju nečistoč. Molekule površinsko aktivnih snovi objamejo delce umazanije in jih s kože odstranijo, voda pa jih spere. K procesu umivanja pa pripomore tudi trenje, ki ga povzročamo npr. z drgnjenjem pri umivanju rok.

V osnovni formulaciji so lahko prisotne tudi druge sestavine, ki podpirajo učinkovitost proizvoda:

  • dišave

  • vlažilci 

  • protibakterijske sestavine

Ali so mila varna?

Da. Varnost je v kozmetični industriji na prvem mestu. Za vse kozmetične izdelke je izdelana ocena varnosti, preden se lahko pojavijo na tržišču. Naravni pH kože se giblje okoli 5,5. Tradicionalna mila pa so precej bazična s pH okoli 8-10 in zato lahko povzročijo iritacijo in kožo izsušijo, saj odstranijo oljne komponente iz zaščitne plasti kože. To lahko preprečite z uporabo vlažilnih izdelkov po umivanju. 

Virusne infekcije

Zdravstveni organi poudarjajo pomembnost osebne higiene pri preprečevanju širitve nalezljivih infekcij. Zlasti v primerih izbruhov nalezljive gripe je npr. zelo pomembno pogosto umivanje rok.  Zgodi se, da nimate vedno pri roki vode in mila, zato je v takšnih primerih koristno s seboj nositi priročna protimikrobna razkužila za roke, ki jih lahko kupite v bližnjih drogerijah ali lekarnah. 

Kje lahko izveste več?

Umivanje rok

UKCPI (Britansko združenje industrije za čistilna sredstva) predstavlja proizvajalce pralnih in čistilnih sredstev, kot so izdelki za pranje perila ali posode, čistila za kuhinjo in kopalnico ter mila. Zastopa tudi interese institucionalnega in industrijskega sektorja za čistilna sredstva, čigar izdelki se uporabljajo v bolnišnicah, šolah, domovih za oskrbo in gostinstvu. 

UKCPI združenje je začelo novo akcijo »Hooray for handwashing« oz. »Hura za umivanje rok«, ki se izvaja po šolah. S tem se na zabaven in enostaven način otroke ozavešča o dobri higieni. Program nudi informacije o higieni in zdravju v obliki zgodb, slikovnih gradiv in pesmic za otroke. 

 

 

 

 

 


 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.