Lepota kozmetike

IZDELKI ZA POSVETLITEV KOŽE


Barvo kože vsakega posameznika določa genetika, vključuje pa pigment, ki se imenuje melanin. Melanin proizvajajo celice melanociti, ki se nahajajo v določenih plasteh kože. Produkcija melanina je kompleksen proces. Obstajata dve vrsti melanina: eumelanin, ki je odgovoren za rjavo in črno barvo ter feomelanin, ki je odgovoren za rumene in rdeče tone. Količina proizvedenega melanina, vrsta melanina in porazdeljenost po koži določajo barvo kože in las. 

Nekateri svojo kožo radi posvetlijo v estetske namene. Topikalni izdelki za posvetlitev kože ali belilni izdelki so v Evropi klasificirani kot kozmetični izdelki. Pred leti se je v te namene najbolj uporabljal hidrokinon. Ta sestavina je bila strogo regulirana s strani evropske kozmetične zakonodaje in se je lahko uporabljala le na določenih predelih kože z npr. starostnimi pegami, a se je to razširilo na uporabo na večjih predelih kože. To je vodilo v depigmentacijo (bela področja na koži) in hiperpigmentacijo (nastanek temnejših madežev na koži) in hidrokinon je bil v EU leta 2000 ukinjen za uporabo v kozmetičnih izdelkih za posvetlitev kože. Neenakomerna obarvanost kože kot posledica hidrokinona je bila trajna; to in pa nekateri drugi pomisleki so vodili do popolne ukinitve vključevanja hidrokinona v izdelke za posvetlitev kože. Hidrokinon se lahko uporablja v ostalih kozmetičnih izdelkih kot so npr. pripravki za umetne  nohte in barve za lase, ki ne vključujejo nanos na veliko površino kože tako kot izdelki za posvetljevanje. 

V preteklosti so za posvetlitev kože uporabljali tudi živosrebrova mila, a tudi živo srebro je že od leta 1976 prepovedano za uporabo v kozmetiki na področju EU. Zgodilo se je veliko primerov, ko so v prodajanih izdelkih za posvetlitev kože odkrili vsebnost hidrokinona, živega srebra in celo steroidov - ti so prav tako prepovedani v kozmetičnih izdelkih. Kozmetični izdelki za posvetlitev kože, ki vsebujejo te sestavine so na trgu povsem nezakonito

Kot dovoljena posvetljevalna sredstva pa se uporabljajo tudi druge sestavine, kot sta arbutin in kojična kislina. Odgovorni proizvajalci tovrstne izdelke formulirajo v skladu z zakonom.


 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.