Lepota kozmetike

KAKO DELUJEJO USTNE VODE?


Ustne vode so kozmetični izdelki, ki so namenjeni osveževanju zadaha in čiščenju ustne votline. Običajno se nahajajo v obliki že pripravljenih tekočin, tekočega koncentrata ali pa praška, ki se mora pred uporabo raztopiti v vodi. Ustne vode pomagajo pri zmanjševanju nastanka zobne gnilobe in neprijetnega zadaha s spiranjem ostankov hrane in mikrobov z zob. Nikakor pa jih ne smete uporabljati kot nadomestilo za ščetkanje, ki je glavni način preprečevanja zobne gnilobe. Ustne vode lahko sicer koristno prispevajo k čiščenju zob, saj dosežejo predele, ki jih ščetka ne more. 

Kaj pravzaprav je ustna voda?

Kot zobne paste se tudi ustne vode med seboj v formulaciji razlikujejo, da lahko zadostijo različnim potrebam potrošnikov. V splošnem pa vsebujejo sledeče sestavine:

  • Površinsko aktivne snovi: Te pomagajo odstraniti ostanke hrane in zmehčajo zobni plak.

  • Korigensi okusa in barvila: Izboljšajo izgled in okus ter pomagajo osvežiti dah.

  • Alkohol ali druge protimikrobne sestavine: Ti pomagajo uničiti bakterije in druge mikrobe, ki prispevajo k nastanku kariesa in neprijetnega zadaha.

  • Konzervansi: Preprečujejo razrast bakterij in drugih mikroorganizmov v ustni vodi.

  • Voda: Deluje kot topilo za ostale sestavine. 

Nekatere ustne vode vsebujejo še fluoride, ki pomagajo narediti zobe bolj odporne na napade kisline, ki lahko vodijo v nastanek kariesa.  

Kaj pa varnost teh izdelkov?

Kot pri vseh kozmetičnih izdelkih je tudi pri ustnih vodah varnost regulirana s strani kozmetične zakonodaje. Ta zagotavlja, da so vse sestavine varne za uporabo. Skozi leta se je pojavilo nekaj preplahov in dvomov o varnosti sestavin ustnih vod. Občasno se postavlja tudi vprašanje o raku ustne votline. Kajenje in velike količine alkohola sta znana dejavnika tveganja za nastanek raka ustne votline. Povsem logično torej je, da so se začela porajati vprašanja o varnosti alkohola, ki se kot sestavina uporablja v ustnih vodah. Vsi dokazi in strokovna mnenja pravijo, da so ustne vode povsem varne za uporabo. 

Januarja 2009 se je v avstralskem dentalnem časopisu pojavila objava, ki je navajala, da alkohol v ustnih vodah poveča tveganje za nastanek raka ustne votline. Objava je bila zasnovana na epidemološki študiji (statistična študija o vplivih na zdravje ljudi preko daljšega časovnega obdobja). Kakorkoli že, pa so bili zaključki tega poročila precej vprašljivi. Avstralsko dentalno združenje (Australian Dental Association) in angleško združenje Cancer Research UK sta zaključili, da študija ne dokazuje ničesar. Dr. Nigel Carter, izvršni direktor Britanske dentalne zdravstvene organizacije (British Dental Health Foundation) pravi, da ni dokazane povezave med alkoholom v ustnih vodah in rakom ustne votline ter, da potrošniki lahko mirno uporabljajo tovrstne izdelke. 

Še ena skrb pa je posledica, če otrok spije ustno vodo, ki vsebuje alkohol. Mnenje strokovnjakov je, da ne bi smelo biti dolgoročnih posledic. Čeprav to ni zakonsko obvezno, pa nekateri proizvajalci ustne vode, katere vsebujejo alkohol, pakirajo v posebne embalaže s »child-proof« zapirali, ki so varne pred otroci. Vseeno pa je priporočjivo, da ustne vode hranite izven dosega otrok, kar pa v splošnem velja za vse kozmetične izdelke. 

 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.