Lepota kozmetike

KAKO DELUJEJO ZOBNE PASTE?


Vsi vemo, da je za ohranjanje zdravih zob in dlesni bistveno redno ščetkanje z zobno pasto. Najdeni so bili dokazi, da si je že pračlovek čistil zobe in pri tem uporabljal travo za nitkanje zob. Pa veste kaj se nahaja v vaši zobni pasti in kako deluje?

V poglavju Zobje smo se naučili, da so zobje sestavljeni iz treh plasti. Poškodbe teh plasti in dlesni lahko vodijo do resnih težav, kot je npr. karies. Najbolj je na udaru ravno zunanja sklenina, ki se lahko odkruši, poškoduje ali pa jo raztopijo kisline. Zobni plak je mešanica bakterij, ki so tesno prilepljene na zobno površino. Prehranjujejo se z ogljikovimi hidrati/sladkorji v hrani, ki jo zaužijemo, in proizvajajo dve vrsti snovi:

  • kisline – te razžirajo sklenino in povzročijo nastanek votlinic

  • hlapne žveplove molekule – te povzročajo neprijeten zadah

Zobne paste vsebujejo blage abrazive, ki fizično odstranijo zobne obloge in ostanke hrane, brez da bi pri tem poškodovale sklenino. Večina zobnih past vsebuje fluoride, ki sklenino ščitijo. Nekatere pa imajo dodane še protimikrobne sestavine, ki zmanjšujejo nastanek plaka, kateri lahko vodi do zobnega kamna in drugih težav. 

Kako fluoridi delujejo?

Fluoridi se sicer nahajajo v nekaterih prehranskih izdelkih (čaj, ribe, zelenjava, sadni sok), a je bila njihova vgradnja v zobne paste velik dosežek za zdravstvo. Fluoridi so glavne učinkovine za zmanjševanje pojava zobne gnilobe in se v zobnih pastah uporabljajo že skoraj 50 let. Delujejo tako, da spodbujajo kemijsko reakcijo v sklenini, v kateri se nadomeščajo minerali (vključno s kalcijem). Fluoridi se vključijo v sklenino, ki jo je kislina oslabila, in tako zob naredijo bolj odporen.

Katere ostale sestavine še sestavljajo zobno pasto?

Zobne paste imajo različne formulacije za različne potrebe potrošnikov. Kakorkoli že, pa jih večina vsebuje sledeče sestavine:

  • Abrazivi: Ti odstranijo madeže in zobni plak ter zobe polirajo. Morajo biti dovolj abrazivni, da opravijo svojo nalogo, ne da bi poškodovali sklenino ali dentin. Primeri: Kalcijev karbonat, silicijev dioksid in alumina. 
  • Površinsko aktivne snovi: Te so odgovorne za penjenje, ki pomaga odstraniti ostanke hrane in bakterijski plak ter nudi prijeten občutek v ustih. Pogosto uporabljen predstavnik je natrijev lavril sulfat.
  • Vlažilci: Ti zobni pasti dajejo teksturo in preprečujejo, da bi se zobna pasta izsušila. Primer: Glicerol.
  • Zgoščevala: Tudi te snovi se uporabljajo za teksturo. Preprečujejo, da bi zobna pasta tekla in omogočajo, da ostane na zobni ščetki medtem, ko jo stiskate iz tube. Primer: Karboksimetil celuloza.
  • Konzervansi: Preprečujejo razrast bakterij in drugih mikroorganizmov v zobni pasti.
  • Korigensi okusa in barvila: Brez teh dodatkov bi zobne paste po okusu in izgledu bile veliko manj privlačne za uporabo.

Ali so zobne paste varne?

Večina zobnih past na tržišču spada med kozmetične izdelke, nekatere izmed njih pa so uvrščene tudi pod zdravila. V obeh primerih evropska zakonodaja zagotavlja, da so ti izdelki povsem varni za uporabo. 

Ali otroci lahko varno uporabljajo zobne paste z fluoridi?

Fluoridi so varen in učinkovit način za preprečevanja kariesa in zato pomembne sestavine zobnih past in ustnih vod. Delujejo tako, da sklenino naredijo bolj odporno na kisline, ki jih proizvajajo bakterije. Količine fluoridov v zobnih pastah so varne, vseeno pa pazite, da vaši otroci ne bi morebiti pojedli večje količine zobne paste (manjše količine zobne paste, ki jih pogoltnemo ob umivanju zob, so povsem varne) ter, da ne bi uporabili preveč zobne paste naenkrat (le za velikost graha). Uporaba fluoridov v zobnih pastah regulira Uredba o kozmetičnih izdelkih, v kateri je tudi navedena maksimalna dovoljena količina. Ker pa se kozmetična industrija zaveda, da se nekaterim potrošnikom uporaba fluoridov v zobnih pastah zdi sporna in ker ima vsak uporabnik pravico do lastne izbire, so na voljo tudi zobne paste brez fluoridov. 

Kako izdelajo zobno pasto, ki ima barvne proge?

Proge ustvarijo tako, da najprej pripravijo barve v ločenih posodah, nato pa jih črpajo skozi cevi na polnilnem stroju pri določeni hitrosti in tlaku. V polnilnem stroju se barvne proge združijo z belo zobno pasto v ustreznih razmerjih. Nato pa vse tri prečrpajo v tubo in ustvarijo se proge po vsej dolžini. 
POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.