Lepota kozmetike

OTROŠKA KOŽA


Vsi vemo, da se otroška koža razlikuje od odrasle in to dejstvo upoštevajo tudi proizvajalci kozmetike pri načrtovanju varnih izdelkov za dojenčke in otroke, mlajše od treh let. V tem razdelku je pojasnjeno, kakšne pravzaprav so razlike med otroško kožo ter kožo odraslih. 

Občutljivost

Otroška koža je bolj občutljiva od kože odraslih in se zlahka lahko poškoduje že ob stiku z grobimi tkaninami ali brisačami, deloma zato, ker je nekoliko tanjša kot odrasla koža (za okoli 20 do 30% in ne za petkrat tanjša, kot se pogosto navaja), pa tudi zato, ker se otroška koža prilagaja zunanjemu okolju, ki pa je drugačen od tistega v maternici. Koža dojenčkov ima poleg vsega tudi nekoliko višji pH (merilo za kislost in alkalnost). Kozmetični proizvodi, namenjeni dojenčkom in otrokom so formulirani ob upoštevanju vseh teh dejavnikov in zato vsebujejo blažja čistilna sredstva, manjše količine dišav in imajo prilagojen pH za zagotavljanje kompatibilnosti. Poleg tega, se mora za takšne izdelke, namenjene mlajšim od treh let,  izdelati podrobnejša ocena varnosti, kot to zahteva zakonodaja. 

Ali se lahko kozmetične sestavine absorbirajo skozi otroško kožo?

Starše ob uporabi izdelkov pri negi otrok pogosto preplavijo vprašanja in skrbi, ali lahko sestavine v takšnih proizvodih vplivajo na varnost otroka. V bistvu se otroci rodijo s kožo, ki ima skoraj povsem izpopolnjeno barierno funkcijo in povsem dozori v dveh do štirih tednih po rojstvu. Čeprav je torej dojenčkova koža fizično bolj občutljiva kot koža odraslega človeka in s tem zahteva nežnejše rokovanje, pa je z vidika zaščite pred vdorom neželenih substanc povsem učinkovita bariera.

Ali bi za nego otrok morali uporabljati le naravne ali organske izdelke?

Skoraj vsaka snov, naravna ali pa sintezno pridobljena, ima potencial za povzročitev alergijske reakcije; telo ne razlikuje, ali je nekaj naravno ali sintezno. Tako imenovani »proizvodi brez kemikalij« praktično ne obstajajo, saj je pravzaprav vse narejeno iz kemikalij, od kozmetike, vode in celo do človeškega telesa samega. 

Spletna brošura Sense about science vsebuje več informacij v zvezi z kemikalijami, ki jih je koristno poznati. 

 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.