Lepota kozmetike

SMUKEC IN OTROŠKI PUDER


Kako deluje?

Glavna sestavina otroških pudrov je smukec, naraven in drobnozrnat mineral, ki daje občutek gladkosti ter se nahaja v različnih barvah (bele, sive in zelene). Smukec se poleg kozmetike uporablja tudi v mnogih drugih proizvodih, vključno z lubrikanti in prehranskimi aditivi. Samo posebno izbran smukec pa se uporablja v kozmetičnih izdelkih.

Za izdelavo otroškega pudra, se uporablja naraven smukec iz priznanih rudnikov, ki je očiščen in predelan. Ta daje svilnat in mehak občutek, običajno pa se smukcu dodaja še dišave za prijetnejši vonj. Smukec je sestavljen iz drobnih spolzkih mineralnih ploščic, ki zlahka drsijo ena čez drugo. Deluje tako, da tvori gladko bariero med kožo in oblačili ali pleničko in tako zmanjša draženje, ki nastane zaradi trenja. Kozmetični smukec je fino uprašen mineral, ki lahko pomaga tudi pri absorpciji odvečne vlage.

Ali je smukec varen?

Kljub temu, da je kozmetični smukec zelo fine teksture in lahko pride do vdihavanja, so majhne količine varne in ne povzročajo dolgoročnih posledic. Vseeno pa ne dovolite otrokom, da se igrajo s takšnimi izdelki, saj obstaja nevarnost zadušitve, če jim uspe embalažo odpreti.

Nekatere medijske objave so povzdignile vprašanja in dvome, ali lahko uprašen smukec predstavlja resno nevarnost za zdravje in ali je lahko povezan z nastankom raka. Kot dodatek k vsem intenzivnim testom, ki so jih izvedli proizvajalci, so bile izvedene še neodvisne študije, ki pa so zaključile, da ni povezave med kozmetičnim smukcem in nastankom katerekoli oblike raka. Ne obstajajo nikakršni znanstveni dokazi, ki bi kazali na nevarno uporabo smukca v kozmetičnih izdelkih za otroke ali odrasle. 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.