Lepota kozmetike

OČI


Ličila za oči

Že vse od egipčanskih časov dalje so ženske posegale po ličilih za oči, a so se ti izdelki do danes močno razvili. Očesna ličila se nanašajo na predel kože, ki je bolj občutljiv v primerjavi z drugimi predeli telesa in je v bližini oči, zato ne smejo dražiti ali povzročati infekcij. Vse surovine, ki se torej za takšne izdelke uporabljajo, so v visoko prečiščeni obliki.  

Kako deluje maskara? 

Večina žensk maskaro uporablja v vsakodnevni rutini, a koliko pravzaprav veste o čudežni mali paličici, ki trepalnice oblikuje in podaljša? Maskare so pigmentirani izdelki, ki potemnijo in podaljšajo trepalnice. Prvotne maskare so se nahajale škatlicah in so se nanašale z mokro krtačko. Takšen način pa je bil zaradi nehigieničnosti kmalu opuščen. Sodobne maskare so gladke in viskozne kreme. Nekatere vsebujejo tudi vlakna, ki trepalnice podaljšajo.

Osnovne sestavine so:

 • polimeri, ki zagotavljajo fleksibilen film in preprečujejo, da bi se maskara razmazala

 • silikoni, ki izboljšajo vodoodpornost in povečajo obstojnost maskare

 • voski, ki omogočajo oprijemljivost in vplivajo na zgoščevanje trepalnic

 • pigmenti (običajno črni, rjavi ali temno modri); včasih se uporabljajo tudi bleščice  v maskarah za kovinski izgled

Kaj pa senčila za oči?

Senčila za oči so lahko v različnih oblikah: kremna, v stiku ali v prahu. Nanašajo se na veke, običajno z mehkim in suhim čopičem ali aplikatorjem z blazinico. Osnova stisnjenega senčila je smukec ali pa sljuda, ki včasih sestavlja kar polovico proizvoda. Ti dve sestavini se uporabljata, ker zagotavljata izjemno gladkost. Ostale sestavine pa se uporabljajo zaradi prekrivnih lastnosti: 

 • kaolin v prahu – gladka, fino uprašena vrsta gline

 • titanov dioksid – daje prekrivnost in neprosojnost

 • veziva – ta so potrebna, da se senčilo oprime veke

 • pigmenti 

 • konzervansi

Glavna sestavina bisernatih oz. tako imenovanih »pearl« senčil za oči je titanov dioksid/mica, ki daje čudovit sijaj in ima zelo gladko teksturo, kar olajša aplikacijo. Tehnologija stiskanja senčil za oči izvira iz farmacevtske in slaščičarske industrije, kjer se uporablja za sladkarije ali pa zdravila. Tehnologija je omogočila pripravo kombinacije sestavin na optimalni ravni. 

Inovacije

Maskare 

Razvoj krtačke je igral pomembno vlogo v iskanju inovacij na področju maskare. Odkritje oblikovanja in ulivanja krtačk je odprlo nove možnosti. Prej uporabljane tradicionalne krtačke so bile zgrajene iz obrezanih vlaken, pritrjenih na kovinski aplikator. Možnosti oblikovanja pa so sedaj brezmejne, saj je tehnologija oblikovanja močno napredovala in omogoča različne širine in oblike ščetin ter uporabo materialov različne trdote, za različne efekte. Kakorkoli že, maskare in njihovi učinki so odvisni predvsem od optimalne kombinacije aplikatorja in formulacije. Super formulacija maskare z eno vrsto krtačke ima lahko povsem drugačen učinek kot z drugo obliko krtačke. Redkejša tekstura se morda ne bo oprijela na krtačko in obratno, če je konsistenca bolj gosta se lahko maskara ujame med tesno mrežo ščetin.

  Paličica, pozicija ščetin, oblika aplikatorja, »zbiralniki« na krtački in številni drugi parametri oblikovanja se analizirajo in testirajo v kombinaciji z različnimi formulacijami za dosego ciljanega učinka maskare: podaljševanje, oblikovanje, poudarjanje ali vihanje trepalnic. To je običajno dolgotrajen proces, saj je možnih kombinacij zares veliko. 

  Senčila

  Novosti na področju senčil za oči so v uporabi naprednih drsil, kot je borov nitrid, prvotno zasnovan in uporabljen v elektroniki in vesoljski industriji. Ta sestavina ima številne učinke; ponuja namreč izreden sijaj in zelo fino, svilnato teksturo, a kontrastno tudi zagotavlja izvrstno oprijemljivost na koži. V zadnjih letih se je začel uporabljati relativno nov material - silika, ki prav tako ponuja svetleč učinek. 

  Tudi na področju tehnologije so se pojavile inovacije in sedaj so na voljo raznolike vizualne oblike senčil za oči, od večplastnih različno obarvanih do reliefnih, graviranih, itd.
   
   

  POGOSTA VPRAŠANJA

   

  1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

  Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


  2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


  3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

  Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.