Lepota kozmetike

OBRAZ


Pudri

Skoraj vsaka ženska vsaj občasno uporablja puder za obraz, bodisi za prekrivanje nepravilnosti bodisi le za poudarjanje naravnega tona kože. Koliko pa veste o delovanju teh izdelkov in kaj vsebujejo?


Različne formulacije pudrov

Obstajajo štiri osnovne formulacije pudrov za obraz: 

  • na oljni osnovi

  • na vodni osnovi

  • brez olj

  • brez vode

Proizvodi na oljni osnovi so običajno namenjeni suhi koži, medtem, ko so izdelki na vodni osnovi primerni za vse tipe kože. Formulacije brez olj se uporabljajo v pudrih za mastno kožo, brezvodne oblike pa so dolgo obstojne in se največkrat uporabljajo za gledališko ličenje. Veliko pudrov vsebuje smukec za bolj gladko teksturo in druge praškaste materiale za prekrivanje nepravilnosti, kot so npr. pege. Vsi pudri vsebujejo tudi pigmente, ki poudarjajo naravno barvo kože. Ti izdelki se nahajajo v različnih oblikah: v kamnu, stiku, kremni ali tekoči obliki. Nekateri vsebujejo še vlažilce in s tem ščitijo suho kožo v zimskem času, spet drugi imajo dodane UV filtre.

Iz česa so narejeni?

Odvisno od formulacije, je lahko vsak puder sestavljen iz zelo različnih sestavin:

  • Pudri na oljni osnovi so emulzije tipa voda v olju, ki vsebujejo pigmente, suspendirane v olju, kot je npr. mineralno ali rastlinsko olje.

  • Pudri na vodni osnovi so emulzije tipa olje v vodi, katere vsebujejo le majhno količino olja v kateri so pigmenti emulgirani z velikimi količinami vode.

  • V pudrih brez olja, so le-ti nadomeščeni s podobnimi substancami, kot so silikoni. Takšni proizvodi so običajno tekoči. 

  • Pudri brez vode pa so vodoodporni. Oljne substance so zmešane skupaj z voski in tvorijo kremasto strukturo. 

Kateri tip pudra je primeren za vas?

Izbira pudra je zelo individualna in je stvar osebne preference. Pri tem upoštevajte vaš tip kože ter letni čas. Po pomoč se lahko obrnete na lepotne svetovalce, ki vam bodo pomagali določiti vaš tip kože ter vam predlagali najboljši puder za vas. 

Inovacije

Uv filtri

Precej pudrov na tržišču danes vsebuje UV filtre, ki vašo kožo ščitijo pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov, zlasti staranjem. Na embalaži poiščite oznako UV zaščita in SPF. 

Razprševanje svetlobe

Novosti se pojavljajo na področju pudrov, ki so primerni za starejšo kožo. Ti namreč vsebujejo številne majhne delce, ki odbijajo svetlobo stran od kože in s tem naredijo gubice, linije in kožne madeže manj opazne. 

Pudri za korigiranje barve

Ti izdelki se aplicirajo pod običajnim pudrom in izenačijo ton kože. Na prvi pogled se lahko zdijo nenavadni, saj so na voljo v številnih, včasih zelo svetlih barvah, vendar so lahko zelo učinkoviti pri umirjanju močne barve kože ali pa pri poudarjanju vaše polti. 

Kako delujejo rdečila za lica?

Že v starodavnih časih, so Grki uporabljali zmlet ribez za ustvarjanje rdečice na licih, v Viktorijanski dobi pa so lica pordeli kar s ščipanjem. Na srečo nam danes napredna tehnologija omogoča uporabo nebolečih načinov za poudarjanje ličnic z rdečili. 

Iz česa so rdečila narejena?

Rdečila običajno vsebujejo rdeče obarvan smukec v prahu, ki daje mehko in svilnato teksturo in se zlahka razporedi po ličnicah. Obarvanost se pogosto doseže s pigmenti iz žafranike, ki ima svetlo rumene, oranžne ali rdeče cvetove, ali pa s karminom, pigmentom močno rdeče barve. 
Danes so na tržišču na voljo tudi kremna in tekoča rdečila za lica. 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.