Lepota kozmetike

USTNICE


Rdečila za ustnice

Rdečila za ustnice so med najbolj široko uporabljanimi kozmetičnimi izdelki, ki jih na tržišču najdemo v mnogo različnih oblikah: bleščeči, matirani, prosojni in obarvani. Osnovne sestavine so skupne skoraj vsem takšnim izdelkom, vendar se za različne učinke uporabljajo njihove različne kombinacije in razmerja. 

Rdečila za ustnice vsebujejo mešanico voskov, olj, pigmentov in emolientov. Vosek daje šminki obliko in omogoča enostaven nanos. Najbolj pogosto se uporabljata čebelji vosek in karnauba vosek. Med običajno uporabljena olja pa spadajo olivno olje, mineralno olje, ricinusovo olje, kakavovo maslo, lanolin in vazelin. Te komponente dajejo produktu sijaj in spolzkost. Bleščila za ustnice oz. »lip gloss-i« so bolj tekoči, saj vsebujejo več olj in manj voskov. V zadnjem času pa se za mehkejše ustnice šminkam vedno bolj dodajajo tudi različna vlažilna sredstva, kot sta aloe vera in vitamin E.

Inovacije


Izdelki za ustnice se konstantno razvijajo v novejše izdelke z boljšimi učinki in teksturo. 

Nekatere šminke sedaj vsebujejo tudi UV filtre, ki dajejo zaščito pred škodljivimi sončnimi vplivi ter prispevajo k barvi in teksturi. Za bleščeč ali moker videz se pogosto dodajajo tudi posebne sestavine, ki dajejo bisernat oz. »pearl« sijaj. 

Danes tako priljubljene dolgo obstojne šminke vsebujejo bolj suha olja (ricinusovo olje), ki na ustnicah ustvari bleščeč film, ko se posuši. Ta film pomaga zaščititi barvo šminke, da se ne odstrani tako zlahka, npr. ob uživanju hrane in pijače.


POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.