Lepota kozmetike

ČRNA KANA IN ZAČASNE TETOVAŽE


V času počitnic si veliko ljudi privošči začasne tetovaže iz kane na stojnicah ob plaži in bazenih. Ekstrakt kane je rdeče-oranžne barve torej »črna kana« dejansko ne obstaja in prav tako ne začasne »tetovaže iz črne kane«. V resnici ta snov lahko povzroči boleče kratkoročne pa tudi dolgoročne posledice na koži, ki lahko vodijo v razvoj alergije in s tem se lahko za vedno konča tudi vaša uporaba barv za lase. 

Kaj pravzaprav vsebuje »črna kana«?

Običajno v tej snovi praktično ni sledu o kani, pač pa lahko vsebuje parafenilendiamin (PPD). Uporaba te substance je sicer zakonsko prepovedana v EU, saj je ob neposrednem nanosu na kožo lahko zelo škodljiva, sploh pa v tako velikih koncentracijah kot se nahaja v tovrstnih tetovažah. 

PPD-kakšni so neželeni učinki?

PPD se povsem varno in legalno lahko uporablja v barvah za lase, ob neposrednem nanosu na kožo, kot pri začasnih tetovažah,  pa lahko povzroči boleče otekline, brazgotine in opekline. Prav tako lahko povzroči preobčutljivost na PPD, ki pa lahko vodi do boleče alergijske reakcije, ki se imenuje kontaktni dermatitis.  Tu pa še ni konec. Če preko začasne tetovaže iz črne kane razvijete preobčutljivost na PPD, je zelo verjetno, da bo vaše telo ob stiku s to sestavino vedno reagiralo, kar pomeni tudi ob uporabi barve za lase, ki PPD vsebuje. Izdelki za barvanje las so strogo regulirani s strani evropske kozmetične zakonodaje in so povsem varni za uporabo v skladu z navodili, ki pa vsebujejo tudi izvedbo 48-urnega predhodnega testa za alergije pred uporabo. Ker pa je alergija običajno doživljenjska, v takšnem primeru verjetno nikoli več ne boste mogli uporabiti barve za lase brez tveganja neželenih učinkov. 

Kaj storiti v primeru reakcije na črno kano začasnih tetovaž?

Če utrpite preobčutljivostno reakcijo pri izdelavi začasne tetovaže, se nemudoma posvetujte z zdravnikom, ki vas bo napotil k dermatologu na diagnostično alergološko testiranje. To bo identificiralo sestavino, ki je težave povzročila, in se ji morate v prihodnosti izogniti. Zelo verjetno je tudi, da ne boste smeli več uporabljati oksidativnih barv za lase. Bistveno je, da 48 ur pred barvanjem las vedno izvedete test preobčutljivosti. 
Več informacij o črni kani in o tem kako zavarovati svojo kožo lahko izveste v tem katalogu.
POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.