Lepota kozmetike

KAKO DELUJEJO ŠAMPONI?


Nekateri si lase umivajo praktično vsak dan, drugi manj pogosto, koliko pa v resnici veste o šamponu in kaj se z njim dogaja, ko ga nanesete na lasišče?

Primarni namen šamponov je čiščenje, regeneriranje in ohranjanje las. Le odstranitev nečistoč pa danes ni več dovolj za potrošnike, zato si poglejmo izzive, s katerimi se šamponi spoprijemajo. 

Naše lasišče v povprečju vsebuje od 100.000 do 150.000 las, ki so lahko različnih dolžin in oblik. Ta ogromna masa vlaken služi temu, da ujame nečistoče iz zraka in delovnega okolja. Temu se nato doda še sebum, naravna oljna tekočina, ki jo v lasni mešiček izločajo žleze lojnice. Ker si lase pogosto umivamo, sebum le redko uspe prekriti celotno dolžino las, vendar pa moramo z las odstraniti tudi drugo umazanijo kot so laki za lase, pene, geli, umazanijo iz okolja, itd.

Glavna naloga šampona je, da z las odstrani nečistoče in lase neguje. To se običajno doseže z dvema glavnima vrstama sestavin. Prve so površinsko aktivne snovi, ki lase čistijo. Pomembno je, da se doseže ravnovesje med blagostjo površinsko aktivnih snovi in sposobnostjo čiščenja. Drugo skupino pa sestavljajo sestavine, ki lase regenerirajo in ohranjajo. Te omogočajo lažje rokovanje z lasmi in preprečujejo naelektrenost, saj se naložijo na površino las.
 

Kakšno vlogo imajo sestavine?

Glavna sestavina šamponov je torej mešanica površinsko aktivnih snovi. Precej nenavadno bi bilo, če bi šampon vseboval le eno vrsto površinsko aktivnih snovi, saj imajo nekatere čistilni učinek, druge pa izboljšajo penjenje in izpiranje. Te učinkovine morajo biti blage in ne smejo dražiti oči. Površinsko aktivne snovi delujejo tako, da znižujejo površinsko napetost med vodo in nečistočo, saj jo »objamejo« in odstranijo z lasu. Molekule površinsko aktivnih snovi so sestavljene iz dveh delov: polarne glave, ki je hidrofilna in privlači vodo, ter nepolarnega hidrofobnega repa, ki privlači nečistočo. Nepolaren rep je sestavljen iz maščobnih verig, ki objamejo delec nečistoče in se s polarnimi glavami obrnejo navzven proti vodi. Molekule površinsko aktivne snovi tako delec z lasu dvignejo in ga dispergirajo v vodi. 

V naslednjo skupino sodijo sestavine, ki lase negujejo. Te običajno vsebujejo silikone in maščobne alkohole. Silikoni so dobro poznani po svojih lubrikativnih lastnostih in olajšajo česanje in oblikovanje las. Izdelki lahko vsebujejo različne vrste silikonov, vse od nizko viskoznih do zelo viskoznih tekočin, odvisno od tipa las in pogojem, katerim so bili izpostavljeni (trajna, barvanje,…). 

Maščobni alkoholi lase negujejo in pomagajo zmanjšati naelektrenost. Negovalne sestavine v šamponih so običajno brez naboja, nasprotno pa je pri regenerativnih izdelkih za lase kot so npr. balzami. Ti vsebujejo sestavine, ki imajo pozitivni naboj, kateri pa bi reagiral z negativnim nabojem površinsko aktivnih snovi v šamponu. Takšen produkt ne bi bil uporaben, saj ne bi niti čistil niti regeneriral las. 

Funkcionalne sestavine: Nesmiselno bi bilo formulirati šampon z dobrimi čistilnimi in negovalnimi lastnostmi, če bi bil ta preveč tekoč ali preveč gost za uporabo. Vsi izdelki morajo zato vsebovati sestavine, ki dajejo ustrezno viskoznost in gostoto. Šamponi morajo vsebovati tudi sestavine, ki omogočajo dobro penjene in izpiranje. Temu pa moramo dodati še konzervanse, ki so nujno potrebni za preprečevanje mikrobne kontaminacije in rasti. Šamponi lahko vsebujejo tudi dodatne sestavine za zaščito las in zmanjšanje lomljivosti. Ob izpostavitvi soncu lasje nimajo naravne možnosti za obnovitev, zato jim delno zaščito nudijo izdelki za lase, ki vsebujejo UV filtre. 

Estetske sestavine: Poleg barvil in sestavin za sijaj, ki izboljšajo videz izdelka, šamponi pogosto vsebujejo še dišave. Te sestavine so v velikem razmahu, saj danes na policah trgovin najdemo vrsto izdelkov za lase s posebnimi učinki, vonjem in izgledom, ki zagotavljajo edinstveno doživetje umivanja las. 

Inovacije

Največje odkritje na tem področju v zadnjih dvajsetih letih so šamponi 2 v 1, ki združujejo lastnosti šampona in balzama ter hkrati čistijo in regenerirajo. Ti izdelki so postali tako zaželjeni s strani potrošnikov, da večina šamponov sedaj vsebuje pester izbor sestavin za nego las. Prvotni šamponi 2 v 1 so vsebovali visoko viskozne silikone kot negovalne sestavine. Ti so sedaj nadomeščeni z izboljšanimi silikoni ter maščobnimi alkoholi. 

Šamponi so formulirani za vrsto različnih tipov las, med katerimi vsak tip potrebuje svojevrstno nego. Naravni lasje običajno potrebujejo le dober čistilni učinek in ohranjanje, medtem ko imajo barvani lasje potrebo po večjem regenerativnem učinku. Med barvanjem las se namreč s površine las odstrani posebna maščobna kislina, kar se kaže v večji hidrofilnosti las in negativnem naboju, ki povzroča večjo naelektrenost. Zato barvani in kemijsko obdelani lasje potrebujejo posebej  zasnovane šampone z regenerativnimi sestavinami, ki se naložijo na hidrofilne lase.


POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.