Lepota kozmetike

KAKO DELUJEJO BARVE ZA LASE?

Mnogi izmed nas radi spremenijo in poudarijo svoj izgled z zamenjavo pričeske ali barve las. Pa veste kako izdelki za barvanje las delujejo?

Zakaj imajo lasje naravno barvo?

Lasem naravno barvo daje pigment melanin, ki ga proizvajajo celice melanociti v lasni korenini. Poznamo dve vrsti melanina: eumelanin je temnejši (rdeče-rjavi do črni odtenki) in feomelanin, ki je svetlejši (bledo rumenkasti do rdeči odtenki). Naša naravna barva las je odvisna od razmerja med tema dvema pigmentoma. 

Sivi lasje so optična iluzija, ki nastane med mešanjem nepigmentiranih in pigmentiranih las. Beli lasje pa nastanejo, ko melanin ni več prisoten v celicah zaradi dveh razlogov: ustavi se produkcija melanina ali pa se melanin ne more več prenesti v lasne celice. 

Vrste barv za lase

Poznamo nekaj osnovnih kategorij barv za lase, ki jih delimo glede na njihovo obstojnost: začasne, delno obstojne in obstojne barve za lase. Začasne barve za lase spremenijo barvo las začasno in se odstranijo z umivanjem las. Običajno so ti izdelki že pripravljeni za uporabo in ni potrebno predhodno mešanje večih komponent. Vsebujejo neposredna barvila-molekule barvila ne penetrirajo v lasno vlakno, ampak se naložijo na površino lasu. V kombinaciji z naravno barvo las omogočajo nov odtenek.

Delno obstojne barve vsebujejo molekule neposrednega barvila, ki pa lahko prodrejo v las. Naložijo se na in znotraj plasti povrhnjice in obdajo sredico brez spreminjanja naravnega melanina. Vendar pa te molekule prav tako niso vezane na lasne proteine, zato se barva z umivanjem sčasoma odstrani. Obstojnost takšnih barvil je običajno 6-8 umivanj. 

Oksidativne barve za lase običajno vsebujejo vsaj dve komponenti, ki jih moramo tik pred uporabo zmešati. V tubi se nahajajo prekurzorji barvil in alkalna snov,  plastenka pa vsebuje vodikov peroksid (razvijalec). Ta barvila spremenijo naravni lasni pigment in so lahko-odvisno od formulacije- delno obstojne ali obstojne. Te vrste barv za lase ni mogoče odstraniti z umivanjem las in se tudi bolj najbolj pogosto uporablja. Ustvarijo učinek, odporen na spiranje, in dajejo dolgoročno spremembo barve las. Odtenki se gibljejo od nežnih do ekstremnih barv, učinkovito pa prekrivajo tudi sive lase.

Kako delujejo oksidativne barve za lase?

Učinek vsake oksidativne barve za lase je zasnovan na sledečih sestavinah: alkalna snov (običajno amonijak), prekurzorji barvil in oksidant. Alkalna snov povzroči nabrekanje lasnih vlaken, da sestavine lažje prodirajo v skorjo. Prekurzorji barvil so majhne brezbarvne molekule, ki razvijejo svojo barvno nianso šele ko pridejo v las. Oksidant (običajno vodikov peroksid) se pred aplikacijo pomeša z barvnimi prekurzorji in alkalno komponento. Kisik se pri reakciji med alkalno snovjo in oksidantom sprosti in povzroči spremembo barve. Tvorijo se velike barvne molekule v lasni skorji, ki so odporne na spiranje. Sproščeni kisik pa posvetli naravni melanin zato, da se nova barva lahko vidi in nadomesti naravno barvo las. 

Delno obstojne oksidativne barve za lase delujejo na enak način kot obstojne, vendar brez spreminjanja naravnega melanina. Običajno te barve za lase poudarijo bolj naravne odtenke las. Končni odtenek je precej obstojen in se spere po približno 28 šamponiranjih.

Inovacije

Barvanje las je eden izmed najstarejših lepotnih posegov in hkrati tudi najbolj zahteven. Kemizem barv za lase in formuliranje sta zelo kompleksna. Nedavne inovacije so se pojavile na treh področjih. Prvič, v obliki produkta. Da je zagotovljeno dobro mešanje obeh komponent oksidativnih barv, morajo biti razvijalec in alkalna snov s prekurzorji v tekoči obliki. Vendar pa bi potem nastala težava pri nanosu, saj bi bila preveč tekoča barva nerodna za uporabo. V ta namen so proizvajalci pripravili izdelke tako, da se ob mešanju tvori gelska mreža in s tem postane barva bolj viskozna ter omogoča lažji nanos.

Drugo področje inovacij so kelatorji. Ti imajo običajno vlogo stabilizatorja vodikovega peroksida, vendar pa lasje vsebujejo tudi določene kovine kot je baker, ki se nahaja v vodovodni vodi. Ta lahko reagira z vodikovim peroksidom do nastanka prostih radikalov, ki lase poškodujejo. Z izbiro posebnih kelatorjev, ki baker inaktivirajo, izdelek zaščiti lase. 

Tretja novost pa je v negovalni vlogi barv za lase. V nekatere barvne kreme za lase so vgradili negovalne polimere, ki so sposobni prodirati v lasno skorjo in tako pomagajo ojačati lase, ki oslabijo v postopku barvanja. Nadalje novim formulacijam barv za lase dodajajo v posebni embalaži tudi balzame za lase, ki omogočajo dolgotrajnejšo nego barvanih las. Če lase barvamo z obstojnimi barvami, se s površine las odstrani posebna maščobna kislina, kar spremeni površino v hidrofilno, to pa povzroči tudi spremembe v interakciji nenabitih negovalnih molekul z lasmi. V ta namen so izdelali nove regenerativne molekule, katere se ujemajo s površinsko energijo lasnih vlaken in to jim omogoča, da se naložijo in razporedijo po površini las.


 


POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.