Lepota kozmetike

VARNOST BARVIL IN BARV ZA LASE


Kaj je razlika med izrazoma »barvila za lase« in »barve za lase«?

Barva za lase je kozmetični izdelek, ki poleg drugih sestavin vsebuje mešanico barvil za lase, ki lasem dajejo dramatične barve in učinke. Izdelek, ki ga uporabljamo za spreminjanje ali poudarjanje barve las, se torej pravilno imenuje barva za lase, kamor sodijo vse vrste: začasne, deloma obstojne in obstojne barve za lase. Ti izdelki vedno vsebujejo opozorila in navodila za varno uporabo. Uporabnikom se svetuje, da pred aplikacijo izdelka na lasišče vedno izvedejo test na alergije ter, da sledijo navodilom proizvajalca. 

Ali so barvila in barve za lase varni?

Barve za lase so med najbolj natančno zasnovanimi kozmetičnimi izdelki na tržišču in njihovo varnost potrjujejo številne znanstvene raziskave. Po evropski kozmetični zakonodaji tako kot vsi ostali kozmetični izdelki tudi barve za lase ne smejo vplivati na zdravje uporabnika. Preden se lahko znajdejo na policah trgovin, mora biti zanje opravljena ocena varnosti. Ta ocenjuje varnost končnega izdelka, vseh sestavin, kje in kako se izdelek uporablja in kako pogosto ter kdo ga uporablja. Ocena prav tako proizvajalcu izdelka pomaga pri podajanju jasnih opozoril in navodil uporabnikom.   

Barve za lase naj bi povzročale raka. Ali je to res?

Kemizem in varnost teh izdelkov sta zelo dobro poznana in podkovana s številnimi raziskavami. Znanstveni organi redno pregledujejo tovrstne študije o barvah za lase in do sedaj še ni bila odkrita nikakršna povezava med uporabo barv za lase in katerokoli vrsto raka. Leta 2008 je Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) ocenila uporabo barvil za lase in zaključila, da ni zadostnih dokazov za povezavo med nastankom raka in uporabo izdelkov za lase. Pred tem so leta 1993 pregledali in ocenili kar 70 objavljenih poročil o barvah za lase.Med letoma 1993 in 2003 je bilo izvedenih in pregledanih 83 dodatnih študij  na Univerzitetni šoli javnega zdravja John Hopkins v ZDA. Tudi tu so zaključili, da ni povezave.

Slišal/a sem, da je Evropska komisija pred kratkim prepovedala uporabo nekaterih barvil za lase, ker naj bi povzročale raka. Ali to drži?

To ne drži. Evropska komisija je trenutno skupaj z evropsko kozmetično industrijo v procesu celovitega regulativnega pregleda barvil za lase in je pri tem sicer res prepovedala uporabo nekaterih barvil, vendar pa moramo poudariti, da razlog za to prepoved ni tveganje za zdravje, temveč to, da kozmetična industrija ni izrazila interesa za nadaljnjo uporabo teh barvil v barvah za lase. 

 *http://ec.europa.eu/consumers/sectors/cosmetics/cosmetic-products/hair-dye-products/safety-strategy/index_en.htm

Ali obstaja tveganje za nastanek raka za frizerje/potrošnike?

Ne. Znanstveno na voljo ni dokazov, ki bi nakazovali kakršnokoli povezavo med nastankom raka in barvami za lase. Ti izdelki so varni za uporabnike in tudi za frizerje in so bili obširno ocenjeni z vidika varnosti.

Ali si lahko barvam lase v času nosečnosti in dojenja?

Barvanje las v času nosečnosti in dojenja ne predstavlja nikakršnega tveganja in je povsem varno. Kot vedno pa je zelo pomembno, da sledite navodilom za uporabo in izvedete test za alergije 48 ur pred barvanjem las. Kljub temu dejstvu pa je veliko žensk zaskrbljenih nad uporabo barv za lase v tovrstnih situacijah in zanje je bolje, da se izognejo dodatnim skrbem in teh izdelkov takrat ne uporabljajo, čeprav so povsem varni. 

Se vam porajajo vprašanja v zvezi z barvami za lase in alergijami? Odgovore najdete tukaj.
POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.