Lepota kozmetike

KAKO DEODORANTI ZA MOŠKE DELUJEJO?


Antiperspirante in deodorante uporabljamo v ogromnih količinah in v številnih različnih oblikah: roll-on, v stiku, v gelu, v obliki spreja. Potrošnikom pa se ob tem porajajo številna vprašanja: Zakaj se potimo? Kakšna je razlika med čustvenim in fizičnim potenjem? Ali med deodorantom in antiperspirantom? Kako in zakaj delujejo? 

Kako se potimo?

V povprečju vsak dan naše telo proizvede en liter znoja. Naša koža namreč vsebuje milijone žlez, med katerimi so tudi žleze znojnice, katere so odgovorne za produkcijo znoja. Kadar nam je vroče, smo aktivni, živčni ali pa pod stresom, je zaradi stimulacije znojnic povečana produkcija znoja. S tem ko znoj izhlapeva s površine kože, absorbira toplotno energijo in nas hladi .Le v področju pazduh imamo kar 25,000 in 50,000 žlez znojnic, to pa predstavlja le majhen odstotek vseh. Vendar pa se na tem predelu znoj lažje ujame in je zato tu bolj opazen. Bakterije, ki sestavljajo našo običajno telesno mikrofloro, začnejo komponente znoja razgrajevati in pri tem nastaja neprijeten vonj. Znoj sam po sebi pa je brez vonja. V telesu se nahajata dve vrsti žlez znojnic: ekrine in apokrine znojnice. Prve se nahajajo povsod po telesu in nadzorujejo telesno temperaturo. Druge pa so koncentrirane le v določenih predelih telesa kot so npr. pazduhe in so pod vplivom stresa. Tako imenovano »čustveno potenje« nam lahko povzroča težave, saj se ob tem lahko izloča kar dvakrat večja količina znoja. To pa pomeni tudi večjo aktivnost bakterij ter močnejši in bolj neprijeten vonj. 

Kako delujejo ti izdelki?

Večina antiperspirantov kot kozmetično aktivno učinkovino vsebuje aluminijeve soli. Te delujejo tako, da se raztopijo v znoju in tvorijo gelast čep, ki zapre izvodilo žleze. S tem se za nekaj ur po aplikaciji izdelka zmanjša izločanje znoja na površino.

Deodoranti se lahko uporabljajo pod pazduhami ali pa po celem telesu za nadzor telesnega vonja. Običajno vsebujejo alkohole in protimikrobne učinkovine, ki bakterije ubijejo, ter dišave, ki prekrivajo neprijeten vonj. 

Ali so deodoranti in antiperspiranti varni za uporabo?

Varnost teh izdelkov pod vprašaj pride precej pogosto. Pojavljajo se skrbi, da blokiranje izvodil žlez znojnic povzroča nabiranje toksinov, ter da je aluminij nevaren za uporabo v teh izdelkih. 

Na prvo skrb lahko odgovorimo z dejstvom, da toksinov ne izločamo skozi znojnice, temveč preko ledvic in jeter z urinom in blatom. Če bi toksine izločali skozi znojnice, bi imeli prebivalci hladnejših podnebij precej težav. Poleg tega pa znoj, ki se izloča v pazduhe, predstavlja le majhen delež celotne količine znoja, ki ga vsak dan izloči naše telo preko kože, a se ga sploh ne zavedamo. 

Aluminij je tretji najpogostejši element na zemlji in se nahaja naravno v hrani in pitni vodi, pa tudi v nekaterih farmacevtskih proizvodih. Prepričljiva količina podatkov, ki je na voljo o varnosti aluminija, ne nakazuje nikakršnega tveganja škodljivih učinkov pri uporabi kateregakoli kozmetičnega izdelka, ki vsebuje aluminij. Številne vodilne organizacije za raziskave raka so tudi zaključile, da ni verjetnega biološkega mehanizma, po katerem bi antiperspiranti lahko povzročili nastanek raka dojk. 

Dejstvo je, da so v preteklosti številne nacionalne dobrodelne organizacije za nastanek raka in številni drugi organi opazili lažne obtožbe v namen odmika od iskanja pravih vzročnih dejavnikov ali v namen preusmeritve pozornosti stran od ukrepanja v zvezi z dejavniki, za katere je znano, da so v povezavi s tveganjem za nastanek in razvoj raka dojk. 

Inovacije

V zadnjem času se je na tržišču znašlo precej novih deodorantov, ki zagotavljajo prijeten vonj skozi daljši čas. Dišavna sestavina je namreč v tej formulaciji ujeta v mikrosfere koruznega škroba, ki se odprejo in sprostijo dišavo šele ob nasičenju z znojem. Manjše mikrosfere sprostijo vonj takoj, večje pa počasneje. 

Inovacije so se pojavile tudi na področju zmanjšanja belih madežev, ki jih na oblačilih in koži radi pustijo tovrstni izdelki. Na primer, izdelek je formuliran tako, da vpliva na način, kako se svetloba odbija s kože in zmanjša vidnost belih madežev.

Kje lahko izveste več?

Angleško združenje Breakthrough breast cancer je objavilo  koristen informativni prospekt o deodorantih in antiperspirantih ter tveganju za nastanek in razvoj raka dojk. 
 


 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.