Lepota kozmetike

PRIPRAVKI ZA BRITJE


Povprečen moški kar dva meseca svojega življenja posveti britju. Za nekatere je to celo dnevna rutina in tudi na splošno so negovalni moški kozmetični izdelki na tržišču v razmahu. Kako pa pripravki za britje sploh delujejo?

Dlake in njihova rast

Dlake oz. lasje so sestavljeni iz treh plasti: korteks, kutikula in sredica. Izhajajo iz lasnih foliklov v koži, v katerih se nahaja dlačna korenina. To je edini živi del dlake. Ko celice, ki dlako sestavljajo, nastanejo, poroženijo in tvorijo dlačno steblo. 

Dlake rastejo s povprečno hitrostjo okoli 1 cm na mesec, kar pa je odvisno tudi od posameznika. Moška brada običajno vsebuje med 7000 in 15000 dlačnih foliklov, to število pa je genetsko pogojeno. Po rojstvu se namreč ne tvorijo več novi dlačni folikli. 

Kako britje vpliva na dlake?

V nasprotju s splošnim prepričanjem britje ne spreminja velikosti ali barve dlak. Prav tako tudi ne povzroča debelejših ali temnejših dlak in hitrejše rasti. Spremeni pa lahko obliko konice dlake, kar  povzroči večji občutek grobosti ob ponovni rasti dlak. 

Dlake moških in žensk se seveda precej razlikujejo. Moške dlake so za 50-60% debelejše in bolj nepravilno oblikovane kot ženske dlake na nogah, katere so primarno ovalne oblike. Razlika v premeru pa pojasni tudi, zakaj je priporočen čas močenja dlak pred britjem različen: za moške tri minute in za ženske dve minuti. 

Zakaj sploh potrebujemo pripravke za britje?

Precej moških uvršča britje med dnevno rutino in potrebo. Proces britja deluje tudi eksfoliantno, saj se ob britju odstranjujejo odmrle celice. Dobro zasnovani negovalni moški izdelki in visoko zmogljivi brivniki omogočajo prijetnejši proces britja in kot rezultat dobro hidratirano in gladko kožo. 

Kako pripravki za britje delujejo?

Trdota dlak na predelu brade bi se lahko primerjala s trdoto bakrene žice, zato jih je pred britjem potrebno zmehčati z namakanjem. Voda hitro izhlapeva, zato geli za britje vlažijo in mehčajo dlake ter ustvarijo zaščitno drsilno plast na koži, ki omogoča lažje drsenje britve. Izdelki za britje omogočajo britvici, da po koži drsi gladko in zmanjšajo možnost poškodbe površine kože. Takšni izdelki vsebujejo mila, detergente in drsila. Mila s kože odstranijo lipide. 

Pene za britje v obliki kreme so milne emulzije, ki vsebujejo okoli 6-10% maščobnih kislin, katere se v procesu proizvodnje pretvorijo v milo. Kreme za britje v obliki aerosolov pa vsebujejo vodotopna mila, ki tvorijo peno ob izhajanju iz embalaže, v kateri se nahaja plin pod tlakom. 

Izdelki za britje poleg tega igrajo tudi pomembno vlogo pri preprečevanju poškodb britvice. Dlake so namreč lahko trdovratnejše kot si mislite.

Inovacije

Proizvajalci kozmetičnih izdelkov neprestano poskušajo proces britja in pripravke za britje izboljšati. Na primer, zasnovali so nove britvice z več rezili, ki so bližje skupaj; s tem pa se sila britja porazdeli po rezilih kar povzroča manj iritacij in prijetnejši občutek. 

Novosti se pojavljajo tudi na področju gelov za britje z dodatnimi emolienti in drsili, ki zmehčajo dlako in izboljšajo drsenje po koži. 


POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.