Grozd pametne tovarne

 


Dogodek Industrije 4.0 - Avtonomnost

Poroilo Avtonomnost 17.11.2022 Put your preheader text here

V organizaciji SRIP Tovarne prihodnosti, Zbornice elektronske in elektroindustrije pri GZS in koncerna Kolektor je potekal dogodek

Inteligentna in robotizirana avtonomnost v pametnih tovarnah


17. novembra 2022 je na sedežu podjetja Kolektor d.d. v Idriji potekal dogodek iz serije zrelosti pametnih tovarn industrije 4.0 – Avtonomnost z naslovom "Inteligentna in robotizirana avtonomnost v pametnih tovarnah".

 

Dogodek sta otvorila mag. Valter Leban, predsednik uprave skupine Kolektor, in prof. dr. Igor Kovač, vršilec dolžnosti direktorja SRIP ToP, ki sta poudarila pomen digitalizacije in digitalne preobrazbe na poti do tovarne prihodnosti ter povezovanja slovenskih podjetij.

 

Na uvodnem predavanju je prof. dr. Sašo Džeroski predstavil teoretično ozadje umetne inteligence, ki je ključna do avtonomnosti, in delovanje Instituta »Jožef Stefan« na področju raziskav AI ter sodelovanja s slovenskimi podjetji.

 

Na primeru podjetja Kolektor KFH d.o.o. je dr. Tomaž Šuklje iz Qlector d.o.o. predstavil implementacijo in uporabo platforme lastnega razvoja QLECTOR LEAP, ki s pomočjo zbiranja podatkov in prejšnjih izkušenj omogoča avtonomno planiranje proizvodnje.

Dr. Marko Thaler iz Airnamics d.o.o. je prikazal inovativno rešitev modularne robotske celice, ki je prav tako že implementirana v Kolektor KFH d.o.o. in omogoča večjo fleksibilnost proizvodnje. Predstavili so tudi lastno avtonomno vodeno vozilo, ki je v fazi implementacije po podjetjih skupine Kolektor.

 

Udeleženci so predstavljene rešitve videli tudi v živo z ogledom proizvodnje Kolektor KFH d.o.o., ki je bila v lanskem letu preseljena iz Nemčije v Slovenijo na lokacijo Kolektor Idrija.

 

V popoldanskem delu so bile predstavljene še štiri dobre prakse in izzivi na področju avtonomnosti in umetne inteligence:

Dr. Peter Korošec iz Instituta »Jožef Stefan« je prikazal projekt napovedovanja trajanja izdelave orodja s pomočjo strojnega učenja.

Podjetje Result d.o.o. je predstavilo projekt sodelovanja z BSH Hišni aparati d.o.o. za upravljanja izmeta z uporabo umetne inteligence na poti k tovarni brez izmeta.

Dr. Hugo Zupan iz podjetja Digiteh d.o.o. in Fakulteta za strojništvo – LASIM je predstavil razvoj digitalnega dvojčka s podjetjem Adria Dom d.o.o. in GOInfo d.o.o.

Za zaključno predavanje je Jure Videc iz Jub d.o.o. predstavil kako se soočajo z izzivi implementacije umetne inteligence v procesni industriji.

 


Organizatorji dogodka

Podporniki dogodka


Fotogalerija





Comments are closed.