Zdravi na kvadrat

Arhiv: TEKMA ZA SOBNO KOLO MED PODJETJI

TEKMA ZA SOBNO KOLO MED PODJETJI -

NAVODILA ZA VARNO VADBO NA SOBNEM KOLESU V OKVIRU PROJEKTA ZDRAVI NA KVADRAT

Vadba na sobnem kolesu naj poteka med »mikro gibalnimi odmori«, ki jih je predhodno odobrilo vodstvo podjetja. Vodstvo podjetja poda tudi nadaljnje napotke, kje se sobno kolo lahko namesti, da ne bo oviralo delovnih procesov in da bo vadba potekala varno, pa tudi kdo in kdaj lahko izvaja vadbo odvisno od načina dela. Če vreme dopušča, je koristna vadba pri odprtem oknu, da se ob vadbi nadihamo svežega zraka. Med gibalnimi odmori pa poleg kolesarjenja priporočamo tudi izvajanje razteznih vaj.

Priporočeno je, da vadba traja 10 minut skupaj, v okviru zmerno intenzivne telesne vadbe, da se ogrejemo in postanemo rahlo zadihani. Vadba je lahko tudi krajša z več ponovitvami tekom dneva, z namenom, da se prekinja dlje časa trajajoče sedeče vedenje, ki je izredno škodljivo za zdravje.

Po končani vadbi po požirkih zaužijemo 2 dcl navadne vode, da ostanemo primerno hidrirani.

Kdaj se vadba odsvetuje? Osebe z zdravstvenimi težavami oziroma poškodbami naj se predhodno glede vadbe posvetujejo z osebnim zdravnikom. Vadbe ne izvajamo oziroma jo prekinemo, če čutimo bolečine v sklepih, prsnem košu, vratu, spodnjem delu čeljusti, vzdolž leve roke ali če se pojavijo težave kot so vrtoglavica, slabost, motnje srčnega ritma in težko dihanje. V zvezi s tem se obvezno nemudoma posvetujemo z zdravnikom. 

Tekma med podjetji traja 4 mesece, od 20.10.2016 do 20.2.2017. Tisto podjetje, ki bo »prekolesarilo« največje število kilometrov, bo po želji lahko kolo obdržalo za še en krog. Prvi krog tekme se je ravno zaključil, izmed sedmih podjetij trenutno vodi podjetje Atotech d.d., ki bo kolo obdržalo še v naslednjem krogu in se znova potegovalo za prvo mesto. Vabimo še šest podjetij, ki bo skušalo premagati "prvaka" in obdržati sobno kolo še za naslednji, zadnji krog. Po koncu vseh treh krogov ter tudi projekta, bo prvih sedem najboljših podjetij sobno kolo obdržalo. Naj se tekma prične! 

Vodite dnevnik – spremljajte število kilometrov. Vadeči naj v skupni dnevnik, ki se nahaja neposredno pri sobnem kolesu čitljivo zapiše svoje ime, datum in število opravljenih km. Ob koncu tekme nam do 20.2.2017 posredujte poročilo o prekolesarjenih kilometrih. Hkrati nam posredujte tudi število zaposlenih v vašem podjetju in fotografijo aktivnosti. Zmagalo bo tisto podjetje, ki bo glede na število zaposlenih naredilo največ kilometrov.

Naj vaše rekreiranje na kolesu ne poteka samo v službi! Strokovnjaki priporočajo najmanj 30 minut zmerno intenzivnega gibanja vsaj 5 dni v tednu, zato lahko kolesarite tudi v rekreativne namene. Premagovanje vsakodnevnih razdalj (v/iz službe, opravki) s pomočjo lastnih mišic (npr. kolesarjenje, pešačenje) je bolj zdrava oblika gibanja kot vsakodnevna vožnja z avtomobilom ali drugim motornim sredstvom. Poskrbeti pa je treba za brezhibnost kolesa in varnost, upoštevati cestno prometne predpise ter se voziti po posebej označenih kolesarskih stezah in kolesarskih poteh, če so na voljo. Nošenje zaščitne kolesarske čelade pri odraslih sicer zakonsko ni predpisano, je pa vsekakor priporočljivo. Pri slabši vidljivosti na kolesu prižgite luč, koristna pa je tudi uporaba oblačil z odsevniki. Vedno poskrbite, da se po aktivnosti preoblečete, da se izognete prehladu in pijete primerno količino vode. Predvsem pa v kolesarjenju uživajte!

OGLEJTE SI VIDEO "AKTIVNI ODMORI NA SOBNEM KOLESU" V PETROLU

Opis: \\gzs-fs01\Users$\dovc\My Documents\Documents\PZDM 2015-2016\svetovni dan zdravja\sobno kolo.jpgOpis: \\gzs-fs01\Users$\dovc\My Documents\Documents\PZDM 2015-2016\svetovni dan zdravja\sobno kolo.jpgOpis: \\gzs-fs01\Users$\dovc\My Documents\Documents\PZDM 2015-2016\svetovni dan zdravja\sobno kolo.jpg

Opis: \\gzs-fs01\Users$\dovc\My Documents\Documents\PZDM 2015-2016\svetovni dan zdravja\sobno kolo.jpg

Fotogalerija