Seja Odbora za zakonodajo in označevanje živil
Na redni seji Odbora za zakonodajo in označevanje živil je potekala predstavitev novosti na evropski in nacionalni ravni. Predstavljeni so bili napredki in aktualna dogajanja na različnih področjih (prenova Uredbe (EU) 1169/2011, trajnostni živilski sistem (FSFS), poročilo ENVI o prehranskih in zdravstvenih trditvah, Direktiv o zajtrku, zelene trditve, dobrobit živali, nove genomske tehnike (NGTs), nanomateriali, embalaža, vitamini in minerali, aditivi, označevanje vina in aromatiziranih vinskih proizvodov, geografske označbe, nacionalne pobude DČ EU itd.). Pri večini se je časovni okvir za uveljavitev predlogov zamaknil.
Na področju Direktiv o zajtrku je bil med Svetom EU in Evropskim parlamentom 30. januarja 2024 dosežen politični dogovor glede sprememb, vezanih na med (na medu in mešanicah medu bodo morale biti označene vse države porekla v padajočem vrstnem redu s pripadajočimi deleži), marmelade, džeme in podobne izdelke (določen bo nov standard za delež sadja v marmeladah in džemih, dovoljena bo uporaba izraza »marmelada« tudi na proizvodih, ki niso iz citrusov), sokove, nektarje in podobne izdelke (dodane nove kategorije sadnih sokov z znižano vsebnostjo sladkorja, dovoljena trditev »sadni sokovi ne vsebujejo dodanih sladkorjev«) in dehidrirano mleko (brez večjih sprememb).
Na nacionalnem nivoju so izpostavili odziv GZS-ZKŽP na predlog uredbe o uporabi znaka »Dobra izbira« za lažje prepoznavanje živila z ugodno prehransko sestavo h kateremu so bili pozvani tudi člani Odbora. Pod točko razno so govorili o izkušnjah glede uporabe izraza »clean label« in razlik v tolmačenju zakonodaje med državami članicami EU glede količinskih navedb v seznamu sestavin.