Zapri

NEGA ZOB IN USTNE VOTLINE


Kozmetični izdelki nam v dobrem stanju ne pomagajo ohranjati le kože in las, pač pa tudi zobe in ustno votlino. Zobne ščetke so poznali že pred 5000 leti, a so se močno razlikovale od tistih, ki jih poznamo in uporabljamo danes. Približno 3000 pr.n.š. so si zobe čistili z žvečenjem lesenih paličic, kar po nekaterih predelih sveta počnejo še danes predvsem tam, kjer primanjkuje vode. V 16. stoletju so se na Kitajskem pojavile prve ščetinaste zobne ščetke, ki so bile izdelane iz lesa ali kosti s ščetinami iz svinjske dlake. Ideja se je nato razširila nad Evropo s trgovci, čeprav je bilo čiščenje zob takrat značilno bolj za višji sloj prebivalstva. Verjetno pa je bilo od vsega najpomembnejše odkritje v 19. stoletju, da fluoridi pomagajo zobe ohranjati zdrave. 

Danes imamo na voljo ogromno izdelkov, ki nam pomagajo zobe ohranjati čiste, svetleče in bele. V tem razdelku si lahko preberete vse o tem, kako delujejo zobne paste, ustne vode in belilna sredstva za zobe, pa tudi o zdravstvenih težavah z zobmi, ki jih uporaba pravih izdelkov lahko prepreči.

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.