Lepota kozmetike

POGOSTA VPRAŠANJA O KOZMETIČNIH SESTAVINAH 

 

Kozmetična industrija prejme ogromno vprašanj s strani javnosti in medijev v zvezi s sestavinami v kozmetičnih izdelkih ter izdelkih za osebno nego. Predvsem se pojavljajo dvomi o uporabi sestavin oz. kot se jih pogosto imenuje »kemikalij«, vključno s tem, kaj v resnici so, zakaj se uporabljajo in ali so varne. 

V ta namen je CTPA sestavila seznam nekaterih najbolj pogostih vprašanj ter podala ključne informacije v odgovor. Pri tem so se posvetovali tudi s strokovnjaki drugih sektorjev industrije in organizacij. CTPA si prizadeva, da bodo te informacije omogočale uporabnikom sprejemanje samozavestnih odločitev o izdelkih, ki jih uporabljajo, ter njihovih sestavinah.

1. Ali so proizvodi »brez kemikalij« varnejši za uporabo?

Kozmetični izdelki »brez kemikalij« ne obstajajo. Praktično vse v našem življenju je sestavljeno iz kemikalij, od kozmetike ter vode in vse do človeškega telesa samega. Kemikalije so namreč gradniki vseh snovi, naravnih in sinteznih. Da bi torej izdelali proizvod katerekoli vrste »brez kemikalij«, praktično ni mogoče. Za razrešitev tovrstne problematike, CTPA tesno sodeluje s proizvajalci kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego, da bi razčistili, zakaj je oglaševanje z navedbami kot je npr. »brez kemikalij« zavajajoče. Ker izdelki brez kemikalij torej ne obstajajo, je pomembno le vprašanje ali je izdelek, ki ga izberete varen.

2. Ali so izdelki iz naravnih sestavin varnejši, kot tisti s sinteznimi sestavinami?

Pri izbiri kozmetičnih izdelkov ste lahko prepričani v to, da so vsi izdelki na policah trgovin varni zaradi dveh razlogov: prvič, ker to zahteva evropska kozmetična zakonodaja in drugič, ker mora biti za vsak izdelek opravljena stroga ocena varnosti s strani ustrezno kvalificirane in avtorizirane osebe. Pri izdelavi ocene varnosti se upošteva tudi vse sestavine izdelka, ne glede na njihov izvor. Pravzaprav pa to, da je sestavina naravnega izvora ne zagotavlja, da je tudi varna. Najbolj pomembno je, koliko te sestavine uporabite in na kakšen način. Vsaka snov je namreč lahko nevarna ob nepravilni uporabi, npr. celo voda-preveč ali premalo vode lahko povzroči resne posledice. 

3. Ali so izdelki iz naravnih in organskih sestavin varnejši za okolje kot izdelki, narejeni iz sinteznih sestavin?

Vir sestavine (narava ali laboratorij) ne določa ali ima ta snov na okolje boljši ali slabši vpliv. Bolj pomembno je, na kakšen način je ta snov proizvedena. Ni vedno res, da so naravne ali organske sestavine boljše za okolje od sinteznih. Pomembno je, da je sestavina izdelana kakovostno in na ponovljiv način. Čeprav narava vedno znova daje navdih za iskanje novih kozmetičnih sestavin, pa naravni viri pogosto niso trajni in vzdržljivi. Na primer, prekomerno nabiranje divjih rastlin lahko vodi do zmanjšanja njihovega števila ali celo do izgube naravnega habitata in biotske raznovrstnosti.

Mnogo ljudi podpira načela »organskega« kot izbiro življenjskega stila in na voljo so tudi kozmetične sestavine, ki ustrezajo takšnim načelom, vendar se ne sme predpostavljati, da so vse ostale sestavine avtomatično škodljive za okolje. 

Dandanes znanstveniki lahko izdelajo replike številnih naravnih sestavin, vse od olj do dišav. Te replike so povsem enake naravnim ter na koži enako tudi učinkujejo. Takšne sintezne replike so lahko celo bolj čiste kot pa naravne sestavine, saj so izdelane pod strogo nadzorovanimi pogoji. 

4. Ali so izdelki z manj sestavinami boljši za zdravje kot tisti z večjim številom sestavin?

Obstaja prepričanje, da je bolj varno uporabljati izdelke z manj sestavinami. V odgovoru na prvo vprašanje je bilo izpostavljeno, da je vse sestavljeno iz kemikalij in pri drugem vprašanju, da morajo biti vsi kozmetični izdelki varni. Število sestavin v izdelku torej ne igra posebne vloge, ko gre za varnost proizvoda. 

Kozmetični izdelki ter proizvodi za osebno higieno so za izdelavo precej zapleteni, kar pomeni, da imajo pogosto dolg seznam sestavin. Vsaka izmed sestavin pa ima svojo specifično vlogo, bodisi zagotavlja poseben učinek, vonj, prijetnost za uporabo ali obstojnost. Najbolj pomembno je, da ste lahko prepričani v varnost izdelkov na policah trgovin, saj je vsak izdelek ocenjen z vidika varnosti in to vključuje tudi vsako sestavino.

5. Ali se lahko sestavine izdelkov vsakdanje rutine sčasoma nakopičijo v telesu do nevarnih količin?

Uporabniki so pogosto zaskrbljeni, da bi se sestavine v izdelkih za vsakodnevno uporabo kopičile v telesu in sčasoma dosegle nevarne vrednosti.  Strokovno se ta proces imenuje bioakumulacija. Razlog za vse večjo takšno skrb je dejstvo, da moderna tehnologija sedaj lahko zazna že najmanjše sledi kemikalij v telesu, celo vse do koncentracije ppb (angleško parts per billion, slovensko delcev na milijardo).  

Detekcija prisotnosti neke snovi v telesu pa ni dokaz za bioakumulacijo ali kakršnokoli povzročeno škodo s strani te snovi. To le pomeni, da je ta oseba prišla v kontakt s to sestavino. Pravzaprav je sestavina lahko tudi na svoji poti ven iz telesa. Človeško telo je namreč izjemno in uspešno odstranjuje vse substance, ki jih ne potrebuje. Če torej sestavina ni potrebna v telesu, se bo zelo verjetno hitro izločila. Možnost bioakumulacije je eden izmed pomembnih dejavnikov, ki jih strokovnjaki jemljejo v ozir pri ocenjevanju, ali je neka sestavina varna ali ne. 

6. Ali se lahko sestavine vsakodnevnih proizvodov lažje absorbirajo v otroško kožo kot odraslo kožo in s tem povzročijo večje tveganje oz. škodo?

Otroška koža je bolj občutljiva kot odrasla in se lahko poškoduje že v stiku z grobimi tkaninami ali npr. brisačami. To pa zato, ker je otroška koža namreč nekoliko tanjša (za okoli 20-30 %) od odrasle, pa tudi zato, ker se dojenčki prilagajajo spremembi okolja iz maternice na zunanjost. Potrebuje čas, da postane bolj odporna.

Pogosto se poraja vprašanje, ali se kozmetične sestavine lažje absorbirajo v kožo dojenčkov in ali bi to lahko povzročilo posledice. Otroci so rojeni s kožo, ki je že skoraj izpopolnjena bariera, ki popolnoma dozori v dveh do štirih tednih po rojstvu. Čeprav je na zunaj otroška koža bolj občutljiva in potrebuje nežnejšo nego, pa vseeno deluje kot učinkovita bariera pred neželenimi substancami iz okolja. 

Kozmetični izdelki, narejeni za otroško kožo, upoštevajo vse te dejavnike in npr. vsebujejo blažja čistilna sredstva in zelo malo ali pa celo nič dišav. Za oceno varnosti takšnih izdelkov se uporablja tudi strožji kriterij, ki je zakonsko obvezen za vse izdelke, ki so namenjeni otrokom do treh let starosti. Starši so lahko torej brez skrbi pri izbiri in uporabi takšnih izdelkov. 

7. Ali lahko izpostavljenost kemikalijam, ki se nahajajo v kozmetiki, v času nosečnosti poškoduje otroka?

Vsi kozmetični izdelki in izdelki za osebno nego morajo biti ocenjeni na varnosti s strani usposobljenega strokovnjaka, preden so na voljo na tržišču. Pri oceni varnosti se morajo upoštevati različne situacije in pogoji, pod katerimi je možno, da se bo izdelek uporabljal (vključno z nosečnostjo). Če se zazna kakršnokoli tveganje, morajo proizvajalci po zakonu opremiti izdelek z jasnimi opozorili. Vedno preberite navodila za uporabo in sledite nasvetom, saj le tako lahko izdelek uporabljate povsem varno. 

Kje lahko izveste več?

Več informacij v zvezi s kemikalijami je na voljo v objavah dobrodelnega sklada Sense about science:

Več informacij o tovrstni in podobni tematiki najdete tudi na spletnih straneh:

Cancer Research, UKCPI in IFRA.


POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.