Lepota kozmetike

TESTIRANJE NA ŽIVALIH

 

Kozmetični izdelki, ki jih dnevno uporabljamo, niso testirani na živalih

V Veliki Britaniji se kozmetičnih izdelkov na živalih ne testira vse od leta 1997 ter kozmetičnih sestavin od leta 1998. Pobudo za ukinitev testov na živalih ter odvzem tovrstnih licenc je dala kar industrija sama. Britansko ministrstvo za notranje zadeve letno objavlja statistične podatke o znanstvenih posegih in testiranjih izvedenih na živalih v Veliki Britaniji. Leta 2011 je poročilo zopet pričalo, da v kozmetične namene ni bilo izvedenih tovrstnih testiranj in tako bo ostalo še naprej. 

V Evropski Uniji je bila popolna prepoved testiranja kozmetičnih produktov na živalih uvedena septembra 2004, in sicer z evropsko kozmetično zakonodajo. S tem so se okrepili prostovoljni ukrepi evropske industrije za iskanje alternativnih metod. 

Kako se zagotavlja varnost kozmetičnih izdelkov?

Vsi kozmetični izdelki na tržišču morajo biti varni, pa ne samo zaradi zakonske obvezanosti, temveč tudi moralne zavezanosti kozmetičnih proizvajalcev. Kozmetičnim podjetjem je namreč zelo pomembno, da imajo uporabniki zaupanje v varnost njihovih izdelkov. Vsak proizvod mora biti ocenjen z vidika varnosti, preden se lahko pojavi na tržišču. Ocena varnosti temelji na osnovi varnostnega profila sestavin, ki jih izdelek vsebuje. Večina proizvodov vsebuje sestavine, ki imajo že uveljavljeno evidenco varnosti. Glede na to, da se na varnost končnega izdelka lahko sklepa preko varnosti sestavin, ni potrebe po testiranju končnega produkta na živalih. 

Oglejte si več o zakonodaji in dejstvih o testiranju na živalih.

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.