Lepota kozmetike

DIŠAVE IN VARNOST


Tako kot vse kozmetične sestavine in izdelki, so tudi dišave regulirane s strani specifične kozmetične zakonodaje, ki zagotavlja njihovo varnost. V tem razdelku si lahko ogledate odgovore na nekaj najbolj  pogostih vprašanj v zvezi z dišavami v kozmetiki. 

Ali lahko dišave, ki se nahajajo v kozmetičnih izdelkih, povzročijo alergijske reakcije?

Reakcije na dišavne komponente so sicer redke, a se včasih lahko pojavijo, zato je pomembno vedeti, kako se jim izogniti. Ključno je, da vedno pregledate oznake, navodila in opozorila, ki jih najdete na ovojnini proizvoda, zlasti, če ste v preteklosti že imeli kakršnokoli kožno reakcijo. Odkriti vzrok reakcije ter določiti, ali je reakcija alergijska ali morebiti le iritacija, pa so naloge specialista. 

Za vsako dišavo je natančno ocenjeno, kakšna je verjetnost, da bi povzročila kožne reakcije. Vsi kozmetični izdelki, ki vsebujejo dišave, bodo le-te na seznamu sestavine označene z besedo »parfum«. Tiste sestavine, ki pa imajo večji potencial za povzročanje kožnih reakcij, se pozorno spremlja in v primeru, da je njihova vsebnost v kateremkoli izdelku večja od priporočene ali zakonodajno določene, bodo takšne sestavine ločeno navedene v seznamu sestavin.

Takšen način označevanja so uvedli leta 2005 kot v pomoč uporabnikom pri sprejemanju ozaveščenih odločitev o nakupu izdelka, zlasti, če so bili diagnosticirani z alergijo na določeno sestavino dišave. Takšno označevanje pa pomaga tudi dermatologom pri iskanju vzroka za alergijsko reakcijo pacienta.

Izdelki brez dišav 

Nekateri uporabniki posegajo po kozmetičnih izdelkih »brez dišav«, bodisi zato, ker se želijo dišavam povsem izogniti bodisi, ker se želijo izogniti neželeni reakciji med drugimi kozmetičnimi izdelki in priljubljenim parfumom. Če kupite izdelek, ki je odišavljen, potem pričakujete, da bo po uporabi prisoten vonj. Nasprotno pa, če kupite izdelek, ki je povsem brez dodanih dišav, ta po uporabi ne sme pustiti vonja na koži. Vendar pa tudi takšni izdelki lahko vsebujejo določeno majhno količino dišave, ki prekrije naravni vonj ostalih sestavin. 

Če se sestavinam dišav želite povsem izogniti, potem si vedno oglejte seznam sestavin na embalaži. Vsaka dodana dišavna komponenta je vedno označena z izrazom »parfum«. Prav tako se morate izogniti eteričnim oljem, katera pogosto vsebujejo naravne komponente, ki so prisotne tudi v dišavah. 

Kaj storiti v primeru reakcije?

Kožne reakcije na sestavine dišav so običajno precej neprijetne, a kratkotrajne brez dolgoročnih posledic. Da pa se težavam izognete v prihodnje, je za vas najboljše, da se posvetujete z zdravnikom, ki vas bo napotil k dermatologu na alergološko testiranje. S tem bo specialist potrdil ali je reakcija res alergijska ter identificiral katera substanca jo je povzročila in vam svetoval, na katere sestavine morate biti pazljivi. 

Kje lahko izveste več informacij?

Vse sestavine dišav ter odišavljeni kozmetični izdelki so testirani na varnosti, tako v končni obliki, kot v obliki posameznih sestavin. S tem je zagotovljena absolutno varna uporaba tovrstnih izdelkov. 

Za več informacij si oglejte še na kakšen način dišave delujejo ter sekcijo alergije, kjer boste izvedeli več o samih alergijskih reakcijah.

Več zanimivosti o tovrstni tematiki pa si lahko preberete tudi na spletni strani Britanskega združenja dermatologov.

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.