Lepota kozmetike

KAKO DIŠAVE DELUJEJO?


Dišave skozi zgodovino

Sestavine za odišavljanje izdelkov, so se uporabljale že v preteklosti, z začetkom v Egiptu. Človek ima sposobnost razlikovati med več kot 10 000 različnimi dišavnimi molekulami. Danes se tovrstne sestavine ne uporabljajo le v parfumih, pač pa so pomemben del široke množice kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego. Vsakega namreč pritegne prijeten vonj - ta lahko pomaga celo izboljšati razpoloženje, je pa tudi eden izmed najbolj pomembnih sprožilcev spomina. Ali veste kako se dišave pravzaprav izdelajo in pridobijo?

Izdelava parfumov

Izdelava kompozicije parfumov je v dišavni industriji naloga strokovnjaka, ki je šele po večletnem poglobljenem usposabljanju sposoben povezovati razpoloženje z vonjem. Razlikovati mora med tisočimi različnimi sestavinami - posameznimi ali pa v kombinaciji - iz katerih bi lahko naredili povsem novo vonjavo.

Vonjave lahko izvirajo iz različnih družin: cvetlične, sadne, lesne, začimbne, orientalske in citrusne dišave. Te pa se dalje delijo še v poddružine.

Nekatere sestavine so ekstrahirane iz naravnih virov, kot so olupki citrusov ali rožni cvetovi. Nekatere pa so izdelane sintezno po navdihu iz narave, kot so npr. mošusi, ki so se nekdaj pridobivali iz žlez mošusnega jelena, kateri pa je z lovom izumrl.

V laboratoriju strokovnjaki lahko identificirajo molekule, ki so odgovorne za določen naravni vonj ter pripravijo identične sintezne molekule. Proizvajalci parfumov neprestano iščejo navdih za nove dišave in po svetu iščejo nove vire. Ti vključujejo redke cvetlične vrste, sveže nabrano sadje ali morebiti eksotične začimbe. Ujamejo dišavne molekule, ki so odgovorne za vonj, ter jih analizirajo v laboratoriju. Pri tem običajno uporabljajo plinsko kromatografijo in masno spektroskopijo. 

Uporaba dišav

Parfumi so le eden izmed načinov uporabe končnega proizvoda. Dišave se namreč nahajajo skoraj v vseh kozmetičnih izdelkih, po katerih vsakodnevno posegamo (šamponi, deodoranti, mila,...). Proizvajalci so morali razviti napredno tehnologijo za vgrajevanje dišavnih sestavin v kozmetične izdelke, ki omogoča, da se dišava ne izgubi v drugi kompleksni snovi ali, da se morda celo ne razgradi. Takšni pristopi vključujejo tudi vgrajevanje v kapsule npr. iz škroba, ki se razgradijo in sprostijo dišavo ob stiku z vodo. 

Potencial za razvoj alergijske reakcije na katerokoli snov je odvisen od posameznika. Manjše število ljudi je lahko alergično na določeno komponento dišave, ki se sicer v kozmetiki široko uporablja. Takšne dišave so navedene na seznamu sestavin in s tem je uporabniku omogočena ozaveščena izbira izdelka.

Dišave na vaši koži

Različne dišave lahko razvijejo različno noto glede na telesni vonj posameznika. Večje spremembe vonja so običajno posledica hormonskih sprememb in staranja, pa tudi prehrana lahko vpliva na to; če se npr. prehranjujete z zelo začinjeno hrano z visoko vsebnostjo maščob, bo imela dišava bolj intenziven vonj. Tudi kajenje in jemanje zdravil imata lahko vpliv na to, kakšen vonj bo neka dišavna komponenta na vas razvila. Obstojnost dišave je predvsem odvisna od tipa kože - suha koža recimo včasih ne zadrži vonja tako dolgo kot mastna koža.

Inovacije

Trenutno še ni mogoče ujeti dišavo in jo kvantitativno analizirati. Strokovnjaki si prizadevajo odkriti, kakšen proces se odvija med  nosom in možgani, da zaznamo določen vonj. Ko bodo povsem odkrili in spoznali vir takšne interakcije, bo mogoče meriti dišave in jih definirati z nizom števil. Možno bi bilo tudi »poslati« dišavo digitalno in jo prejeti preko nosnega vsadka ali virtualnega biosenzorja. Predstavljamo si lahko čas, ko bi bile ob gledanju filma prisotne tudi vonjave, kar bi vplivalo na senzorično doživljanje.

Kje lahko izveste več?

Za več informacij o industriji dišav in zakonodajni ureditvi obiščite spletno stran združenj Fragrance foundation, IFRA ali IFRA UK, ki podajajo specifične smernice proizvajalcem in uporabnikom dišavnih sestavin. 


POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.