Lepota kozmetike

VLAŽILNI KOZMETIČNI IZDELKI


Zakaj je naša koža takšna, kot je?

Vsakodnevno se umivamo in na kožo apliciramo vrsto kozmetičnih izdelkov, a koliko v resnici vemo o kompleksni strukturi, ki pokriva naše telo? 

Če poenostavimo, je koža sestavljena iz treh različnih plasti: vrhnja plast se imenuje epidermis ali povrhnjica; srednja dermis oz. usnjica, ki vsebuje krvne žile, živčne končiče, lasne korenine ter žleze; spodnja plast pa je podkožje, v katerem se nahajajo maščobne celice, vezivno tkivo in večje krvne žile in živci. Ko je koža suha, je na otip pogosto groba in luskasta. To je vrhnja plast epidermisa, stratum corneum oz. rožena plast, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju kože vlažne. Običajno do 15% rožene plasti sestavlja voda. Kadar pa ta delež pade pod 10%, koža postane suha in groba na dotik. Če koža ni negovana, se takšno stanje lahko razvije v zmanjšano fleksibilnost in razpokanost. Medcelični prostori v povrhnjici so večinoma napolnjeni z lipidi in ostalimi komponentami. 

Koža ima tudi svoj naravni vlažilni faktor, katerega sestavlja mešanica aminokislin in soli, ki so vodotopne, prisotne v celicah in pomagajo celicam vzdrževati nivo vlažnosti. Naravni vlažilni faktor je zelo pomemben, saj roženi plasti pomaga pri uravnavanju izgube vode in ščiti pred izhlapevanjem vode iz globljih plasti kože. Aminokisline in soli se zaradi svoje vodotopnosti zlahka sperejo, kar zmanjša sposobnost celic na površini, da obdržijo nivo vlažnosti. Če torej uporabljamo močna mila, detergente ali pa je naša koža izpostavljena topilom, se te pomembne komponente odstranijo in koža delno izgubi sposobnost zadrževanja vode. Postane suha in razpokana. Kožne celice se konstantno obnavljajo, mrtve celice pa luščijo. Povrhnjica vsebuje tudi naravno prisotne encime, ki pomagajo pri odstranjevanju starih in odsluženih celic.

Absorpcija

Kolikokrat ste že zasledili, da koža absorbira 60% vseh snovi, ki jih nanesete? Za takšne trditve ni ustreznih podpornih dokazov. V praksi koža lahko absorbira od 0% do 100% vsega kar nanjo nanesemo, vendar je primarna funkcija kože barierna, ki preprečuje vdor zunanjih snovi. Kozmetična podjetja pravzaprav trdo delajo na razvoju formulacij, ki bi se dejansko lahko absorbirale v kožo in s tem dostavljale koristne učinkovine v globlje plasti kože. 

Kaj vsebujejo kozmetični izdelki za vlaženje kože in kako delujejo?

Vlažilni pripravki igrajo pomembno vlogo pri dovajanju vode v kožo in pri ohranjanju kože v hidratiranem stanju. Vlažilne kreme za obraz so večinoma emulzije tipa olje v vodi. Sistem sestavljajo majhne kapljice olja, ki so dispergirane v vodni fazi. Dodani so še stabilizatorji oz. emulgatorji, ki preprečujejo, da bi se oljna in vodna faza ločili in da bi se porušil emulzijski sistem. 

Kozmetični izdelki za vlaženje kože vsebujejo sestavine, ki se imenujejo vlažilci. Te snovi privlačijo vodo iz okolja in pomagajo pri zadrževanju vode v koži. Najbolj pogost primer takšne sestavine je glicerol, ki se zaradi izjemno varnega profila kot standardno vlažilno sredstvo uporablja že vrsto let. V primeru suhe kože, se kožne celice začnejo luščiti prehitro in v večjih plakih, ki se opazijo kot beli kosmiči. Ob redni uporabi vlažilnih kozmetičnih izdelkov se vsebnost vode v koži poveča, normalizira pa se tudi cikel celičnega obnavljanja. Zato je zelo pomembno, da kožo redno negujete z vlažilnimi kozmetičnimi pripravki.

Ker je večina tovrstnih kozmetičnih izdelkov zasnovana na vodni bazi, morajo vsebovati tudi konzervanse, ki preprečijo mikrobiološko kontaminacijo. Brez konzervansov, bi se namreč izdelek hitro pokvaril in bi lahko predstavljal tveganje za zdravje uporabnika. 

Kaj torej kozmetični izdelek za vlaženje kože vsebuje? Kozmetični vlažilni pripravki, ki so namenjeni spodbujanju vlaženja kože, običajno vsebujejo vodno osnovo in vlažilce, ki skupaj z olji tvorijo emulzijo v tekoči ali poltrdni obliki. 

Kako vlažilni pripravki vidno izboljšajo izgled kože?

Vlažilne sestavine pritegnejo v kožo vodo iz okolja in posledično se prostori med suhimi luskami na koži zapolnijo s tekočino, ki ima lomni količnik podoben lomnemu količniku kože in tako se svetloba prepusti namesto, da bi se odbila s površine kože. Povečana vsebnost vlage v koži pa pripomore k večji transparentnosti rožene plasti, s tem pa lahko več svetlobe doseže globlje plasti kože. To je odgovorno za navidezno izboljšanje barve kože takoj po nanosu kozmetičnega izdelka za vlaženje kože.

Izdelki proti staranju

Načrtovanje izdelkov proti staranju ali vse bolj znanih »anti-ageing« izdelkov je v veliki meri omogočilo pridobljeno znanje o procesu celičnega staranja. Čeprav si to želimo, pa časa ne moremo zavrteti nazaj, lahko pa zmanjšamo vplive naravnega celičnega staranja. Upočasniti proces staranja je želja skoraj vsakega uporabnika - zamislite si čas, ko se ljudje še niso zavedali škodljivih vplivov UV žarkov, sedaj pa jih lahko preprečimo z uporabo izdelkov za zaščito pred soncem ter z izogibanjem sončne svetlobe v urah, ko je ta najbolj intenzivna. Tudi nekatere dnevne kreme za obraz ali pa pudri vsebujejo zaščitni faktor, ki podpira učinek proti staranju. Takšni izdelki sestavljajo našo vsakodnevno rutino, zato lahko nanje gledamo kot pomembno investicijo v preprečevanje prezgodnjega staranja kože. Za daljšo izpostavljenost sončni svetlobi pa morate poseči po proizvodih, ki so za to namenjeni in imajo mnogo višji zaščitni faktor. 

Zaščita pred prostimi radikali je eno izmed področij, ki so v zadnjem času v razmahu, kjer pomembno vlogo igrajo antioksidanti. Tudi dobro znane alfa hidroksi kisline se pojavljajo v vse več izdelkih. Proizvajalci se bolj posvečajo razvoju uporabnikom prijaznih izdelkov kot pa teoriji ter zagotavljanju, da so vse navedbe strokovno utemeljene in pojasnjene potrošnikom. 

V oglaševanju se pogosto zasledi izraz »kozmecevtik«. Takšna kategorija izdelkov pravno ne obstaja; proizvod je lahko bodisi kozmetični izdelek bodisi zdravilo. Preberite več… 

Inovacije

Pred kratkim so bili razviti posebni vlažilni kozmetični izdelki, ki dodatno omogočajo še porjavitev kože brez sončenja. Najbolj učinkovita aktivna sestavina takšnih izdelkov je dihidroksiaceton (DHA). Porjavitev ni posledica barvila, ampak posledica kemijske reakcije med DHA in aminokislinami v zgornjih plasteh rožene plasti. Ta reakcija podobna dobro poznani Maillardovi reakciji v živilstvu (proces porjavitve pri izdelavi in shranjevanju živil). Ne vključuje kožne pigmentacije in prav tako ne potrebuje UV svetlobe za spremembo barve. Reakcija ni toksična in je povsem varna, brez škodljivih posledic kot jih ima izpostavitev UV sevanju. Takšna porjavitev je le začasna in zbledi v 3-10 dneh. 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.