Lepota kozmetike

IZDELKI ZA ZAŠČITO PRED SONCEM

 

Dejstvo, da je prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom lahko škodljiva, je splošno znano. Številni organi, vključno z angleškim združenjem Cancer Research UK, Ministrstvom za zdravje in angleškim združenjem dermatologov, zato priporočajo uporabo izdelkov za zaščito pred soncem.

Koliko pa vi v resnici veste o škodljivih vplivih sončnih žarkov ter o delovanju izdelkov za zaščito pred soncem? V tem razdelku lahko pridobite informacije o znanosti, ki se skriva za tovrstnimi proizvodi, ter o delovanju izdelkov za zaščito pred soncem.

Obiščite tudi razdelek Miti o izdelkih za sončenje-dejstva ali fikcija?.

Katere so koristne lastnosti sončnih žarkov?

Sonce ima pomemben vpliv na naše počutje, in vsi vemo, da se počutimo boljše in polne življenja, kadar zunaj sije sonce. Tudi ljudje, ki trpijo za sezonsko afektivno motnjo, kažejo znake izboljšanja v času poletnih mesecev. Sonce pa je pomembno tudi za produkcijo vitamina D v koži, kateri je esencialen za naše zdravje, predvsem za ohranjanje zdravih kosti.

Kakšno škodo lahko povzročijo sončni žarki?

Večino škodljivih učinkov se pripisuje UVA in UVB žarkom. UVC žarki za nas ne predstavljajo težav, saj se absorbirajo v zgornji plasti ozračja. UVB žarki prodirajo v zgornje plasti kože in poškodujejo celice ter povzročijo vnetje in opekline. UVA žarki prodirajo globlje v kožo in direktno poškodujejo tkiva. Vse to pa močno prispeva k staranju kože. Oba tipa žarkov povzročata tudi kožnega raka.

Kaj je izdelek za zaščito pred soncem?

To je pravzaprav katerikoli izdelek, ki kožo ščiti pred škodljivimi vplivi sonca, vključno s sončnimi očali, pokrivali, oblačili, sončniki in preparati, ki so namenjeni aplikaciji na kožo. Običajno pa se ta izraz uporablja predvsem za kozmetične izdelke za sončenje, katerih glavna sestavina so UV filtri.

Katere so vrste UV filtrov?

Vsi UV filtri so kemijske substance, ki ščitijo pred sončnimi vplivi. Razdelimo jih v dve kategoriji:

  • sintezni oz. organski, kot so npr. cinamati (ti absorbirajo UV svetlobo)

  • mineralni oz. anorganski, kot je titanov dioksid (ti večinoma odbijajo UV svetlobo)

Za optimalen učinek se pogosto uporablja kombinacija obeh vrst UV filtrov.

Kako vedeti, kakšno zaščito izdelek ponuja?

SPF

Kratica SPF stoji za Sun Protection Factor (angleško) oziroma zaščitni faktor in se nanaša na zaščito, ki jo izdelek nudi pred UVB žarki. Uveljavitev SPF števila je bila pobuda industrije, ki je standardizirala označevanje UV zaščite na izdelkih po vsej Evropi in tudi drugod po svetu.

SPF število označuje sposobnost izdelka za zaščito pred soncem, da filtrira UVB žarke. Izdelek z zaščitnim faktorjem 15 bo filtriral približno 93% UVB žarkov, z zaščitnim faktorjem 30 pa okoli 96%. Za minimalno zaščito strokovnjaki priporočajo izdelek za sončenje, ki ima SPF vsaj 15.

Znanost, ki stoji za zaščitnim faktorjem (SPF)

Pri načrtovanju izdelkov z zaščitnim faktorjem je le-ta določen z laboratorijsko simulacijo normalnih pogojev uporabe. Predel kože prostovoljcev izpostavijo simulirani sončni svetlobi pred in po nanosu določene količine izdelka z zaščito. Ti testi se izvajajo na več prostovoljcih z različnimi tipi kože, zato se rezultati lahko razlikujejo. Za pravilno določitev SPF proizvoda testna metoda vedno vključuje tudi statistični izračun, ki upošteva sprejemljive in nesprejemljive variacije in zagotavlja, da je test veljaven.

SPF število

V preteklem času so bili izdelki za zaščito pred soncem na voljo z veliko različnimi SPF števili. Leta 2006 pa je Evropska komisija po posvetu z industrijo izdala nova priporočila o označevanju in testiranju izdelkov za zaščito pred soncem.

Eno izmed priporočil je bilo, da bi se zmanjšalo število možnih zaščitnih faktorjev, saj bi s tem potrošnikom olajšali izbiro. Poleg SPF števil pa je na embalaži sedaj označeno tudi, kakšno zaščito izdelek ponuja: nizko, srednjo, visoko ali zelo visoko.

SPF števila, ki jih danes najpogosteje lahko srečate na tovrstnih izdelkih, so navedena v spodnji tabeli:

Oznaka kategorije zaščite, ki jo izdelek nudi

SPF, ki ga izdelek nudi

Nizka zaščita

6, 10

Srednja zaščita

15, 20, 25

Visoka zaščita

30, 50

Zelo visoka zaščita

50+

 

Zakaj na policah trgovin ni več mogoče najti izdelkov z zaščitnim faktorjem 2 ali 4?

Čeprav izdelki z zaščitnim faktorjev 2 in 4 resda ponujajo več zaščite proti UVB žarkom, kot pa če zaščite sploh ne uporabite, se večina strokovnjakov strinja, da je SPF 15 minimalna priporočena zaščita, ki bi jo morali vsi uporabljati. Evropska komisija je zato predlagala, da se izdelke z zaščitnim faktorjem manj kot 15 ne trži več, kot korak v pravo smer za spodbujanje odgovornega odnosa potrošnikov do škodljivih sončnih vplivov. Izdelki za sončenje ne smejo spodbujati porjavelosti, saj je ta pravzaprav znak poškodbe kože.

UVA

Čeprav UVA žarki igrajo svojo vlogo pri poškodbah kože, pa so bolj povezani s prezgodnjim staranjem kože. UVA zaščita, ki jo izdelek nudi, naj bi bila označena na embalaži, a takšna ozaveščenost ni bila vedno povsod po Evropi prisotna v enaki meri. Takšno označevanje so zato poenotili po predlogu Evropske komisije leta 2006 o označevanju izdelkov za zaščito pred soncem. 

Logotip se uporablja povsod po Evropi in potrošniki lahko preko njega preverijo, ali njihov izdelek vsebuje vsaj minimalno priporočeno UVA zaščito. Evropska komisija je sicer mnenja, da bi izdelek za zaščito pred soncem moral podajati hkrati UVA in UVB zaščito. Spomnimo pa se, da se izdelki za sončenje ne smejo uporabljati za podaljševanje izpostavljenosti soncu.

Navedba »popolna zaščita pred soncem« se ne bi smela uporabljati na teh izdelkih, saj noben izdelek za sončenje ne zagotavlja 100% zaščite pred soncem. To je predlog industrije že od leta 2002.

Označevanje izdelkov - kakšne in katere spremembe?

Testiranje in označevanje izdelkov za sončenje se je začelo spreminjati leta 2008 po predlogu Evropske komisije za poenostavitev tovrstnih označevanj. Industrija je pri tem tesno sodelovala s komisijo in ideja je bila, da se standardizira način testiranja in označevanja teh izdelkov po vsej Evropi zato, da bodo uporabniki lahko kjerkoli ozaveščeno izbrali izdelek za sončenje z UVA in UVB zaščito, ki jo želijo. Poudariti pa moramo, da se pri tem sami izdelki niso spremenili. Njihova vloga je ostala povsem enaka in še naprej bodo ostali enako varni kot prej.

Kot že prej omenjeno, je z leti v uporabi manjše število SPF števil za lažje odločanje potrošnikov, poleg SPF števila pa je navedena še zaščita, ki jo izdelek nudi: nizka, srednja, visoka ali zelo visoka. Na izdelkih, ki vsebujejo UVA zaščito, je prisoten tudi UVA logotip. Za to pobudo ni bilo izdanega točno določenega časovnega roka, to je proces postopnega uvajanja, saj proizvajalci spremembe izvedejo preden izdelek pošljejo na tržišče. Od leta 2008 se je torej na policah trgovin vse več izdelkov z novimi oznakami. Izdelki, ki pa so že bili na tržišču, so kljub starim oznakam povsem zakoniti in varni za uporabo - vsi izdelki so namreč strogo ocenjeni preden so lahko dani na trg.

Če želite o spremembah izvedeti več, obiščite spletno stran Evropske komisije.

Koliko sončne kreme je potrebno nanesti?

Izdelki za sončenje imajo običajno priložena navodila za uporabo, kot so npr. »izdatno nanesite izdelek« ali »nanesite dovolj izdelka«. Priporočena količina nanosa je 2 mg/cm2 kože – to je količina, ki se uporablja tudi pri znanstvenem testiranju izdelka na učinkovitosti. To nanese na približno 30-35 ml izdelka za celotno povprečno telo, a si je takšno količino težko predstavljati. Lažje bi takšno vrednost primerjali z velikostjo žogice za golf ali pa vsaj 6 polnih čajnih žličk na telo. Za zaščito celega telesa moramo torej nanesti za eno polno čajno žličko na vsako zgornjo okončino, malce več na vsako spodnjo in za še dve žlički več na trup in hrbet.

Drugi način za nanos zadostne količine izdelka pa je, da najprej izdelek nanesete in pustite, da se posuši ter ga nato ponovno nanesete pred izpostavitvijo soncu. Vendar pa se morate zavedati, da ponovni nanoc izdelka ne bo podvojil SPF vrednosti, ki je označena na embalaži, torej dvakratno nanašanje sončne kreme z zaščitnim faktorjem 15 le-tega ne povečalo na 30.

Ne pozabite zaščititi tudi ušes, predela pod brado ter podplatov, če jih boste izpostavljali soncu. Tudi na teh področjih vas namreč sonce zlahka opeče.

Kdaj morate nanesti izdelek za sončenje?

Te izdelke morate nanesti in pustiti, da se posušijo, preden greste na sonce, nato pa jih morate pogosto ponovno nanesti (vsaj na vsake 2 uri ali pogosteje, če jih sperete, zdrgnete ali se znojite). Ponovni nanos izdelka za sončenje je potreben za vzdrževanje pričakovane stopnje zaščite. Izdelkov za sončenje ne smete uporabljati z namenom podaljševanja časa izpostavitve sončnim žarkom.

Kaj pomeni, če vaša vlažilna krema vsebuje SPF?

Nekatere dnevne kreme in pudri dodatno vsebujejo zaščito pred UV žarki in s tem prispevajo k učinku proti staranju, saj je splošno znano, da naša vsakodnevna izpostavitev močni dnevni svetlobi – tudi če ni sončno vreme - prispeva k staranju kože. Takšni izdelki niso namenjeni primarni zaščiti pred soncem - njihova glavna vloga je vlaženje kože ali prekrivanje nepravilnosti in naj bi se uporabljali enako kot vsi ostali kozmetični izdelki podobnega tipa. Kadar pa se ne morete izogniti sončnim žarkom, bi morali izbrati izdelek za zaščito pred soncem, kot je npr. sončna krema, ki je specifično formulirana in oglaševana v ta namen.

Zaščito pred soncem, ki vam jo morebiti ponujata vaša krema ali puder, je dobro vzeti kot koristen del življenjske naložbe v »anti-ageing«, ter se obrniti na specifične izdelke za zaščito pred soncem v primeru, ko se ni mogoče izogniti izpostavitvi sončnim žarkom (npr. na plaži, športne aktivnosti na prostem,…).

Ali ste v vodi zaščiteni?

UV žarki lahko prodirajo vsaj 10 metrov v globino vode, ko je sonce v svoji najvišji legi. Hladilni učinek vode je pogosto zavajajoč in lahko prekrije resne opekline, ki jih opazite šele, ko zapustite vodo. Ko se kopate, je zato priporočljivo, da uporabljate vodoodporne ali zelo vodoodporne izdelke za sončenje, zlasti med 11. In 15. uro, ko je sonce najmočnejše. Po kopanju v vodi morate izdelek za sončenje ponovno nanesti, čeprav je vodoodporen.

Vodoodporni izdelki za sončenje

Veliko izdelkov za sončenje na tržišču je označenih z navedbo »vodoodporen« oziroma »zelo vodoodporen«. Ti so zasnovani tako, da se upirajo spiranju z vodo, npr. ob kopanju, in so za to tudi ustrezno testirani. Kozmetična zakonodaja zahteva, da so vse navedbe utemeljene z znanstvenimi dokazi. Nekateri takšni proizvodi se lažje spirajo kot drugi, noben pa ni 100% odporen na spiranje z vodo, zato se navedba »vodoodporen« pravzaprav sploh ne bi smela uporabljati.

Kateri zaščitni faktor je najbolj primeren za vašo kožo?

Dovzetnost vsakega posameznika za poškodbe kože, ki jih povzročijo UV žarki, variira glede na tip kože. Delitev kože na več tipov je enostaven osnovni način za kategorizacijo občutljivosti kože na sončne vplive.

Po Fitzpatricku obstaja 6 tipov kože:

I.  vedno se pojavijo opekline, koža nikoli ne porjavi (zelo bleda koža, pege, v splošnem svetli, rdečkasti lasje ali lasje peščene barve) 

II. koža zlahka postane opečena, minimalno porjavi (običajno normalen bel tip kože s svetlimi lasmi, pogosto modre oči)

III. včasih se pojavijo opekline, povprečna porjavelost kože (normalen bel tip kože z rahlo temnejšo poltjo, temni lasje)

IV. minimalno opečena koža, dobro porjavi (mediteranska olivna polt)

V.  redko opečena koža, zlahka porjavi (indijski, nekateri azijski tipi kože)

VI. temna ali črna koža (afro-karibski tipi kože)

Identificiranje vašega tipa kože vam bo pomagalo pri izbiri zadostne zaščite pred soncem, npr. I. tip potrebuje zelo visoko zaščito, saj je naravna zaščita telesa zelo majhna in koža postane hitro opečena že pri izpostavitvi manjši količini UV žarkov.

Prednostna naloga je torej, da se zavarujete pred sončnimi opeklinami. Pri izbiri izdelka za zaščito pred soncem je priporočljivo, da posežete po tistih, ki zagotavljajo SPF vsaj 15, so vodoodporni, zagotavljajo tudi UVA zaščito in imajo za vas primeren način nanašanja. Posameznikov tip kože je po celem telesu enak, zato lahko uporabljate povsod izdelek z enakim SPF, vendar pa morate posebno pozornost nameniti predelom telesa, ki običajno niso izpostavljeni soncu (npr. trebuh, zgornji del nog in stopala) ali pa so bolj občutljivi na sonce (npr. nos, prsi in konice ušes).

Kaj morate upoštevati pred odhodom na počitnice?

Osnovni previdnostni ukrepi proti škodljivim sončnim vplivom so:

  • uporabite ustrezen izdelek za zaščito pred soncem

  • nosite ustrezna oblačila

  • poiščite senco

  • bodite pozorni na sončno svetlobo, ki se odbija od vode, snega, peska, itd.

  • izogibajte se direktni izpostavitvi soncu, zlasti med 11. In 15. uro v Veliki Britaniji, na celini pa med 12. In 16. uro

  • pogosto ponovno nanesite izdelek za sončenje

V Mediteranskih predelih boste potrebovali izdelke z višjim SPF kot pa npr. v Veliki Britaniji ali drugod. V tropskih predelih je vedno poletje in intenzivnost sončne svetlobe sredi dneva izredno visoka. Upoštevajte zgoraj navedena navodila in uporabite izdelke z zaščitnim faktorjem najmanj 25, ki jih pogosto ponovno nanašajte, da nadomestite izdelek, izgubljen s potenjem in brisanjem. V takšnih situacijah so najboljši vodoodporni in zelo vodoodporni izdelki za sončenje.

Čeprav se vam morda ne zdi tako, pa je pomembno, da se zaščitite tudi med smučanjem. Sneg namreč odbije kar 90% UV sevanja, poleg tega pa se UV sevanje na vsakih 1000m nadmorske višine poveča za kar 20%. Tudi pozimi je na višinah smučišč dovolj UVB žarkov za nevarnost resnih sončnih opeklin. Posledično morate upoštevati vse previdnostne ukrepe, vključno z ustreznimi oblačili, kozmetičnimi izdelki za zaščito pred soncem ter zaščitnimi očali.

Ali bo izdelek za zaščito pred soncem preprečil telesu produkcijo vitamina D?

Kot že omenjeno, je sončna svetloba potrebna za nastanek vitamina D v koži. Večina ljudi se dnevno dovolj izpostavi sončni svetlobi, da telo proizvede zadostne količine vitamina D in zato ni potrebe po dodatni izpostavitvi. Vir vitamina D pa predstavljajo tudi določeni prehranski izdelki: jajca, mastne ribe, olja ribjih jeter in nekatere žitarice. Ameriška akademija za dermatologijo kot vir vitamina D raje priporoča zdravo prehrano kot pa nezaščiteno izpostavljenost soncu. Še vedno pa je povsem mogoče pridobiti zadostno količino vitamina D kljub uporabi izdelkov za zaščito pred soncem.

Kako dolgo hraniti izdelke za sončenje?

Kozmetična zakonodaja predpisuje, da morajo imeti kozmetični izdelki z rokom trajanja manj kot 30 mesecev na embalaži označen minimalni rok uporabe. Tega pri kozmetičnih izdelkih ne srečamo pogosto, saj so običajno formulirani tako, da zagotavljajo dolgotrajen rok uporabe. Kozmetični izdelki z rokom trajanja več kot 30 mesecev pa so označeni s simbolom odprtega lončka, v katerem je navedeno časovno obdobje po odprtju izdelka (običajno v mesecih), ki navaja, koliko časa je produkt po odprtju še uporaben.

Več o označevanju kozmetičnih izdelkov preberite tukaj

V praksi pa je večina kozmetičnih izdelkov zasnovana tako, da zagotavljajo rok uporabnosti, ki daleč presega časovno obdobje, v katerem bi izdelek normalno porabili. To vsekakor velja tudi za kozmetične izdelke za sončenje, če jih shranjujete pod ustreznimi pogoji ter jih ne izpostavljate ekstremnim temperaturam. Izdelke za zaščito pred soncem je treba shranjevati v hladnem, suhem prostoru, zaščitene pred direktno sončno svetlobo in tesno zaprte. Ne sme se jih izpostavljati ekstremnim temperaturnim spremembam. Proizvode, pogosto uporabljene na plaži ali izdelke, puščene odprte za določen čas, je priporočljivo zavreči po končanem obdobju počitnic. Ob primernem shranjevanju lahko skoraj polne izdelke zlahka zadržite do naslednje sezone, manjše količine izdelkov na dnu embalaže pa raje zavrzite. Vizualni pregled izdelka vam lahko pove, ali so se faze izdelka ločile ali, če se je izdelek kontaminiral, zato izdelek zavrzite v primeru, da spremeni barvo, ima neprijeten vonj ali v splošnem spremeni izgled.

Kako izdelki za zaščito pred soncem delujejo?

Kot že omenjeno so glavna sestavina tovrstnih kozmetičnih izdelkov UV filtri. Njihova naloga je, da UV žarkom preprečijo doseg kože in prodiranje v kožo. To lahko storijo na dva načina: absorbirajo UV svetlobo ali pa jo odbijejo. Posledično torej poznamo dva tipa UV filtrov:

Organski UV filtri

Ti delujejo tako, da UV žarke absorbirajo, podobno kot goba absorbira vodo. Absorbirano UV svetlobo nato spremenijo v manj nevarno IR svetlobo z nižjo energijo in jo sprostijo.

Anorganski/mineralni UV filtri

Ti UV filtri so manj specifični za UV svetlobo, na katero delujejo, in v splošnem nudijo UVA in UVB zaščito. Namesto absorbiranja ti materiali odbijejo in razpršijo UV svetlobo stran od kože brez spreminjanja UV žarkov. Lahko bi jih primerjali s tisoč majhnimi ogledali, ki odbijajo UV žarke stran od kože.

Organski in anorganski UV filtri-kateri so boljši?

Obe vrsti UV filtrov sta enako dobri, le da delujeta na različna načina. Najbolj pogosto se uporabljajo absorberji, ki so bolj učinkoviti (večja zaščita je dosežena z manjšo količino sestavine), vendar pa jih pogosto dopolnjujejo anorganski UV filtri.

Ljudem z bolj občutljivo kožo in alergijami se priporoča uporabo izdelkov z manj organskimi UV filtri. Za zagotavljanje optimalne zaščite se v takšnih izdelkih organske UV filtre nadomesti z anorganskimi. Alergije in reakcije na izdelke z  UV filtri so sicer zelo redke.

Organski UV filtri se pogosto poimenujejo tudi kot »kemični UV filtri«, kar jim daje slab prizvok, saj je vse bolj priljubljen trend, ki označuje vse »kemično« za škodljivo, a temu pač ni tako.

Ker posamezni UV filtri nudijo zaščito proti določenim valovnim dolžinam, večina izdelkov za sončenje vsebuje več različnih UV filtrov. Tako izdelek lahko nudi širok spekter UV zaščite. Vključevanje več UV filtrov v en izdelek prav tako omogoča doseganje zelo visokih zaščitnih faktorjev, ki jih potrošniki pričakujejo.

Pomembna lastnost UV filtrov je, da se jih večina ne raztaplja v vodi, kar pomeni, da morajo ti izdelki vsebovati oljne sestavine, ki pomagajo UV filtre raztopiti. Proizvajalci poskušajo delež oljnih sestavin obdržati na minimalni količini, da izdelek ne bi bil preveč masten.

Inovacije

Dlje obstojni izdelki za sončenje

Običajni izdelki se hitro lahko s kože odstranijo že ob rahlem drgnjenju, brisanju z brisačo ali po kopanju, zato je priporočljiv ponoven nanos na vsake 1-2 uri. V zadnjih letih so na tem področju razvili številne proizvode, ki so bolj obstojni. Nekateri vsebujejo sestavine, ki olajšajo prodiranje UV filtrov v zgornje plasti stratum corneuma, kjer so bolj zaščiteni. Drugi vsebujejo aktivne sestavine, ki se vežejo na kožo, spet tretji temeljijo na tehniki vgrajevanja UV filtrov v kontinuirane plasti vode in na abrazijo odpornega materiala, ki se tesno veže na kožo. Ne glede na način je končni rezultat izdelek, ki koži nudi zaščito dlje časa po aplikaciji.

Antioksidanti v  kozmetičnih izdelkih za sončenje

Kot smo že prej pojasnili, UV filtri delujejo tako, da filtrirajo UV žarke. Neizogibno je, da del žarkov vseeno preide v kožo in lahko reagira z naravnimi komponentami kože, pri čemer nastajajo prosti radikali, ki lahko poškodujejo komponente kože z mehanizmi prenosa energije. Antioksidanti lahko te mehanizme zaustavijo ali nevtralizirajo proste radikale in tako nudijo sekundarno stopnjo UV zaščite.

Nove oblike in formulacije

Proizvajalci konstantno iščejo novosti na področju predstavitve svojih izdelkov. Nove oblike kot so npr. roll-on in spreji lahko naredijo izdelek bolj prijeten za uporabnika. Takšen primer inovacije so tudi izdelki za sončenje, ki so transparentni.

Večina krem in losjonov za sončenje je na pogled motnih ali belih, saj so po sestavi emulzije. Emulzije se pripravijo z mešanjem oljne in vodne faze (ki se normalno ne mešata med seboj) in so stabilizirane z emulgatorji. UV filtri so običajno ali vodotopni ali v olju topni in emulzija vsebuje kombinacijo teh filtrov. Transparenten produkt se lahko doseže, če je formulacija sestavljena le iz ene faze in ne mešanice dveh faz, ki vodi v emulzijo. Transparentne formulacije so bile sicer na voljo že kar nekaj časa, problem pa je bil, da je bilo s takšnimi izdelki težko doseči enakomerno porazdelitev UV filtrov po koži. Sedaj je možno izdelati transparenten proizvod za sončenje, ki je nemasten in lahko nudi srednjo do zelo visoko zaščito. To je mogoče z uporabo posebnih polimerov, ki omogočajo enakomerno porazdelitev UV filtrov na koži in tudi uporabo učinkovite mešanice UV filtrov, ki so topni v vodi ali denaturiranem alkoholu.

Več informacij?

Obiščite razdelek Miti o izdelkih za sončenje-dejstva ali fikcija?.

 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.