Lepota kozmetike

MITI O IZDELKIH ZA SONČENJE-DEJSTVA ALI FIKCIJA?


»Če dvakrat nanesem kremo za zaščito pred soncem SPF 15, potem sem zaščiten/a z zaščitnim faktorjem 30.«

Dvojna aplikacija izdelka za sončenje SPF 15 ne poveča vaše zaščite na SPF 30. Ponovno nanašanje izdelka vam le pomaga ohranjati pričakovano stopnjo zaščite in se s tem ne poveča na SPF, ki je višji od navedenega na embalaži izdelka.

»Če uporabljam kremo za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem, ne bom porjavel/a.«

Povsem možno je, da porjavite, kljub uporabi izdelka za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. Res je, da se bo porjavitev zgodila počasneje, a boste na ta način svojo kožo ohranili zaščiteno, pa tudi porjavelost bo dlje obstojna. Če si želite hitre porjavitve z uporabo izdelka z nizkim zaščitnim faktorjem, to poveča tveganje za poškodbe kože in se lahko konča s sončnimi opeklinami.

»Porjavitev kože na soncu je naraven pojav, torej mora biti varen.«

Večina zdravstvenih strokovnjakov meni, da porjavelost kože nakazuje, da se je koža poškodovala in se poskuša zaščititi pred nadaljnjo škodo. Potrošnike, ki si želijo močne porjavelosti, je torej potrebno ozavestiti o nevarnosti izpostavljanja soncu in jih odvrniti od prekomernega sončenja in s tem možnih opeklin. Če si želite bolj porjavelega izgleda, si lahko pomagate tudi s samoporjavitvenimi izdelki, a se zavedajte, da ti izdelki ne zagotavljajo  nikakršne zaščite pred soncem, razen v primeru, ko imajo na embalaži naveden zaščitni faktor.

»Poceni izdelki za zaščito pred soncem niso tako učinkoviti kot dražji.«

Na policah trgovin se nahaja ogromno število različnih tovrstnih izdelkov, primernih za različne življenjske sloge pa tudi za vaše denarnice. Če je produkt cenejši, še ne pomeni, da bo manj učinkovit kot pa dražji izdelek, ki navaja enako stopnjo zaščite. Po zakonu morajo biti namreč vse navedbe na kozmetičnih izdelkih utemeljene in to velja tudi za izdelke za sončenje. Pomembno pa je, da izdelek kupite v ugledni in zaupanja vredni prodajalni. 

»Organski UV filtri so škodljivi zame.«

Organske UV filtre nekateri včasih poimenujejo kar »kemični« UV filtri, s tem pa dobijo slab prizvok, saj je med potrošniki na pohodu trend, da je vse »kemično« škodljivo. To enostavno ni res-vsi kozmetični proizvodi morajo po zakonu biti varni in izdelki za sončenje z organskimi UV filtri tukaj niso izjema.

»Ob oblačnem vremenu ni treba uporabiti kreme za zaščito pred soncem.«

UV žarki lahko prodrejo skozi lahke oblake, debelejši in temnejši oblaki pa UV sevanje lahko le nekoliko zmanjšajo. Torej je možno, da vas sonce poleti opeče, tudi če je nebo oblačno in predvsem pa bližje kot ste ekvatorju, večja je možnost. Bolje je, da sončno kremo nanesete tudi v oblačnem vremenu.

»Če bom uporabljal/a izdelke za zaščito pred soncem, bo moje telo nehalo proizvajati vitamin D.«

Še vedno je možno, da vitamin D, ki ga telo potrebuje, pridobite z izpostavitvijo sončni svetlobi, tudi če nanesete izdelek za sončenje. V vsakodnevni rutini se namreč dovolj izpostavimo soncu, da naše telo sintetizira zadostno količino vitamina D. Ni se vam potrebno dodatno nezaščiteno izpostavljati soncu. 


POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.