Lepota kozmetike

IZDELKI ZA SAMOPORJAVITEV


Če izdelek za samoporjavitev ne vsebuje nikakršne UV zaščite (to je na embalaži navedeno z SPF ali UVA logotipom), je pomembno, da pred izpostavitvijo soncu nanesete tudi izdelek za zaščito pred soncem. Samoporjavitev namreč ne pomeni večje zaščite pred škodljivimi vplivi sonca. 

Po kakšnem principu delujejo izdelki za samoporjavitev?

Večina izdelkov za samoporjavitev kot aktivno učinkovino vsebuje dihidroksiaceton (DHA). Ta kemijsko reagira z aminokislinami v roženi plasti na površini kože in ustvari zagorel videz. Reakcija je povsem varna, ne zahteva izpostavitve UV žarkom in ne vključuje permanentne pigmentacije. 

Poleg DHA se kot aktivna učinkovina uporablja tudi eritruloza, ki deluje na enakem principu, a se barva razvije počasneje. Izdelki, ki vsebujejo obe sestavini, pa običajno nudijo večjo obstojnost barve. Učinek vseh izdelkov za samoporjavitev je začasen in, odvisno od posameznega proizvoda, traja do 10 dni. 

Zakaj uporabljati takšne izdelke?

Izdelki za porjavitev brez sonca so varen in neškodljiv način pridobivanja zagorelega videza. Pri uporabi teh izdelkov izpostavitev soncu ni potrebna, kar pa ne velja za solarije in sončenje, ki lahko pustita na koži vidne in škodljive posledice izpostavitvi UV žarkom.

UV svetloba se deli na UVA, UVB in UVC. UVB žarki lahko penetrirajo skozi kožo in se absorbirajo v celice, kar povzroči vnetje in opekline. UVA svetloba pa prodira še globlje v kožo in direktno poškoduje podporna tkiva, s tem pa povzroča staranje kože. Oba tipa UV žarkov se povezuje tudi z nastankom kožnega raka. UVC žarki se skoraj v celoti absorbirajo v atmosferi. 

Večina izdelkov za porjavitev vsebuje tudi vlažilne sestavine, ki kožo negujejo in ohranjajo zdravo. Takšni izdelki ne povzročajo staranja kože, vnetja ali opeklin, saj ne vključujejo izpostavljanja sončni svetlobi. Če izdelek za porjavitev hkrati deluje tudi kot zaščitno sredstvo pred soncem, bo imel na ovojnini naveden zaščitni faktor (SPF) in oznako za rang UV zaščite. 

Ali je varno uporabljati samoporjavitvene losjone v času nosečnosti in dojenja?

Da. Proizvodi za samoporjavitev so povsem varni za uporabo tudi v času nosečnosti in dojenja, čeprav jih morda zaradi neprijetnega vonja in okusa raje ne nanašajte na predel prsi, saj to za vašega dojenčka ne bo prijetno. Nekatere matere so zaskrbljene nad morebitnim vplivom kozmetičnih izdelkov na mleko dojk, a povsem brez potrebe, saj ni dokazov, ki bi nakazovali na škodljive vplive kozmetičnih izdelkov na dojenje. 

Inovacije

Samoporjavitveni vlažilni izdelki

Na voljo je veliko vlažilnih izdelkov za telo, ki imajo hkrati tudi samoporjavitveni učinek. Takšni izdelki vsebujejo enake samoporjavitvene sestavine, kot ostali samoporjavitveni proizvodi; to sta DHA ali eritruloza, a so v tem primeru sestavine razredčene z vlažilnimi sredstvi, zato se mora takšne izdelke običajno redno ponovno nanašati za ustrezno porjavitev.

Izdelki za zaščito pred soncem in porjavitev

Ti izdelki kožo ščitijo z UV filtri pred škodljivimi vplivi UV žarkov, kot vsi ostali izdelki za sončenje. Razlike je le v tem, da hkrati ustvarijo zagorel videz, za katerega ni odgovorna sončna svetloba, pač pa dodana DHA oz. eritruloza. 

Več informacij

Preberite nekaj koristnih nasvetov za zdravo in varno kožo na počitnicah. Za več informacij s strani dermatologov pa obiščite spletno stran Britanskega združenja dermatologov.

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.