Lepota kozmetike

ZAŠČITITE SE PRED ŠKODLJIVIMI VPLIVI SONČNIH ŽARKOV

Če za počitnice nameravate v tople kraje ali pa imate v mislih le sproščanje doma, poskrbite za svojo kožo. Medtem, ko sončno okolje lahko polepša vaše počitnice, pa jih prav tako lahko povsem uniči, če se ne zaščitite pred soncem. Pa ne samo to, tudi tako imenovane začasne tetovaže iz črne kane lahko predstavljajo veliko tveganje za vašo kožo. Zato ne glede na letni čas in okolje poskrbite, da bo vaša koža uživala prav tako kot vi.

Uživajte na soncu

Le kdo si dopust želi preživeti notri z opečeno in zatečeno kožo, medtem ko prijatelji in družina uživajo počitnice? Sončne opekline ne le da lahko uničijo vaše počitnice, pač pa lahko na koži povzročijo dolgoročno škodo, vse od prezgodnjega staranja kože pa celo do kožnega raka. Kljub vsem opozorilom in ozaveščanju dopustnikov, je kožni rak še vedno v porastu. Z upoštevanjem le nekaj enostavnih previdnostnih ukrepov lahko na soncu uživate povsem varno. Zaščitite se pred UV žarki tako, da se umaknete v senco v času, ko je sonce najmočnejše (med 11. In 15. uro), ter z uporabo ustreznih kozmetičnih izdelkov za zaščito pred soncem (SPF najmanj 15 in UVA zaščita sta priporočeni minimum) na izpostavljenih predelih kože na vsake dve uri. 

Splošno pravilo je, da bi morali otroci uporabljati izdelke z zaščitnim faktorjem vsaj 30 ter ustrezna pokrivala. Namestite svojim otrokom igralne površine v senci in tako zmanjšajte tveganje za njihovo prekomerno izpostavljenost UV žarkom, svoje najmlajše pa zaščitite pred direktno sončno svetlobo.

V primeru, da utrpite resne sončne opekline ali toplotni udar, ki imajo za posledico lahko pojav mehurjev na koži, boleče zatekanje ali slabost, takoj poiščite zdravstveno pomoč.

Poudariti moramo, da izdelki za sončenje ne smejo biti uporabljeni z namenom podaljševanja časa izpostavitve sončni svetlobi.

Pet enostavnih korakov do zaščitene kože

Sledite petim enostavnim korakom in svoji koži boste zagotovili brezskrbne počitnice:

  • Nosite ohlapna oblačila in široka pokrivala, ko ste na soncu.

  • Nanesite izdelek za sončenje 15-30 minut preden greste na sonce in aplikacijo večkrat dnevno ponovite. Po vsakem kopanju izdelek ponovno nanesite in nikoli ne uporabljajte izdelkov za sončenje, da bi podaljšali čas, ki bi ga običajno preživeli na soncu.

  • Med 11. In 15. uro je sonce najmočnejše, zato se takrat umaknite v senco.

  • Zavedajte se nevarnosti tveganja za vašo kožo, ko posegate po začasnih tetovažah. Črnilo za izdelavo tovrstnih tetovaž namreč lahko vsebuje PPD. Izognite se tetovažam, če se imenujejo »začasne tetovaže iz črne kane« ali če je snov za izdelavo črna oziroma temna. Pogoste so namreč alergijske reakcije, ki lahko doživljenjsko vplivajo na vaše zdravje.

  • Pijte veliko vode, zlasti v vročini, saj s tem preprečujete dehidracijo in ohranjate zdrave ledvice in mehur; zdravo telo pa pomaga pri ohranjanju zdrave kože.

Začasne tetovaže-dejstva

Začasne tetovaže so mnogim zabavne, še posebej v času počitnic. Preden pa izberete vzorec ali simbol za tovrstno tetovažo, se zavedajte, da t.i. tetovaže iz »črne kane« lahko pustijo boleče kratkotrajne ali dolgotrajne posledice na vaši koži. V resnici je pravi ekstrakt kane oranžno-rdeče barve. »Črna kana« torej ni kana, pač pa snov vsebuje PPD, ki je zakonsko prepovedan za tovrstno direktno uporabo na koži, saj je lahko za kožo zelo škodljiv. PPD se sicer varno lahko uporablja kot sestavina v barvah za lase, ob neposredni aplikaciji na kožo v takšnih koncentracijah, kot se uporablja pri izdelavi tetovaž, pa lahko izzove bolečo alergijsko reakcijo, ki se imenuje kontaktni dermatitis. Predel kože, kamor je bil apliciran PPD, se lahko vname in pusti rdeč, boleč izpuščaj. To pa še ni konec. Takšne tetovaže lahko dolgoročno poškodujejo vašo kožo in jo naredijo bolj občutljivo in dovzetno za reakcije ob uporabi drugih izdelkov, ki vsebujejo PPD (npr. barve za lase). Čeprav je PPD prepovedan za takšno neposredno uporabo na koži, nekateri tega ne upoštevajo, zato bodite previdni pri izbiri ponudnika začasnih tetovaž. V primeru da utrpite takšno reakcijo se posvetujte z zdravnikom, ki vas bo verjetno napotil k dermatologu na diagnostično alergološko testiranje. To bo identificiralo sestavino, odgovorno za vašo reakcijo, kateri pa se morate v bodoče izogniti. Takšna reakcija na »črno kano« lahko pomeni, da morda nikoli več ne boste mogli uporabljati barv za lase. 

Oglejte si več o začasnih tetovažah iz »črne kane«

Poiščite več informacij o tem, kako se zavarovati pred soncem


POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.