GZS v projektih


InnoHPC, Interreg Danube, 01/2017 – 06/2019Visoke računalniške zmogljivosti za učinkovite inovacije v Podonavju: visokozmogljivo računalništvo (HPC) je nastajajoča tehnologija za splošno rabo. Izboljša lahko okvirne pogoje za inovacije, z drastičnim povečanjem učinkovitosti inovacij in zmanjšanjem časa razvoja produkta. Medtem, ko sta najbolj napredna infrastruktura in znanje visokozmogljivega računalništva locirana v zahodnih delih podonavske regije, imajo podjetja, predvsem SME-ji, iz vzhodnih delov omejen dostop in konkurenčnost.

Transnacionalno sodelovanje v regiji je omejeno, kar prav tako omejuje inovacijo. Glavni cilj projekta InnoHPC je ustvariti transnacionalen HPC laboratorij za sooblikovanje znanja, intenzivnih inovativnih izdelkov z visoko vrednostjo, dodanih v transnacionalno verigo vrednosti. Glavni rezultati projekta so transnacionalni InnoHPC laboratorij za združevanje regionalnih HPC infrastruktur in kompetenc, spletna platforma, ki omogoča HPC dostop, integrirane storitve in orodja za krepitev zmogljivosti ter orodja za gradnjo trajnosti, ki bodo podpirala trajnost InnoHPC laboratorija tudi po koncu projekta.

Za dosego teh ciljev, bo projekt InnoHPC najprej vzpostavil fokusirano regionalno HPC merilo, oblikoval in ustvaril transnacionalni InnoHPC laboratorij in nato razvil JPC spletno platformo, ki bo omogočala HPC dostop in orodja za gradnjo trajnosti in na koncu testiral InnoHPC laboratorij in platformo na primeru dveh SME-jev iz elektronskega in avtomobilskega sektorja. InnoHPC cilja na SME-je in združenja in jim omogoča priložnost izboljšanja učinkovitosti inovacij ter združuje transnacionalne verige vrednosti v Podonavju.  Visokošolske raziskovalne in izobraževalne ustanove z HPC, bodo dostopale do vznemirljivih realnih primerov ter priložnosti za raziskovanje svojih podjetniških potencialov. Oblikovalci politik in organizacije za podporo podjetjem bodo pridobile vredno institucionalno podporo za svoje politike in spodbude.

InnoHPC projekt je pionirsko prizadevanje za izboljšanje okvirnih pogojev za inovacije, z omogočanjem unikatnih institucionalne in tehnološke infrastrukture, oblikovane posebej za koristenje HPC infrastrukture na transnacionalnem nivoju.

Več informacij lahko najdete na spletni strani ali kontaktirate Marka Boharja iz Združenja za električno in elektronsko industrijo.


Fotogalerija