Skills in Metal and Electro Industry - Slo

PROJEKTNI NOVIČNIK       

Novičnik projekta skillME je namenjen osveščanju deležnikov iz kovinske in elektro industrije, predelovalnih dejavnosti in splošne javnosti o poteku projekta, projektnih aktivnostih in rezultatih. Novičnik izide vsakih šest mesecev.

 


Novičnik št. 6

Oktober 2017

 

Z oktobrom 2017 se je zaključilo triletno sodelovanje mednarodnih partnerjev na projektu skillME. Partnerji so izvedli 34 pilotnih usposabljanj in usposobili več kot 400 dijakov in zaposlenih iz 70 podjetij v sodelujočih državah Slovenije, Slovaške, Latvije in Hrvaške s ključnih manjkajočih kompetenčnih področij. Veliko zanimanje, ki so ga požela usposabljanja, je dokaz, da so bila identificirana prava ključna področja in da bodo usposabljanja pomembno prispevala h krepitvi konkurenčnosti kovinske in elektro industrije ter k dvigu zaposljivosti delavcev.

Rezultati in dosežki projekta skillME so bili predstavljeni na zaključni mednarodni konferenci z naslovom "Dobre prakse v razvoju spretnosti v kovinski in elektro industriji" v Sloveniji in na treh nacionalnih konferencah v preostalih državah. Poročilo z videoreportažo zaključne konference si lahko ogledate tu, povzetek nacionalnih konferenc pa tu (v angleščini).

Vsa gradiva za usposabljanje s področij Strojni vid, CAD/CAM, Branje tehnične dokumentacije in Kompozitni materiali, razvita v projektu skillME, so prosto dostopna za uporabo.

Vljudno vabimo deležnike iz kovinske in elektro kot tudi drugih predelovalnih industrij, da se pridružijo Zvezni za napredek poklicnega izobraževanja in usposabljanja v kovinski in elektro industriji. Zveza je platforma za širjenje projektnih rezultatov kot tudi izmenjavo dobrih praks, namenjena povezovanju ključnih deležnikov v ciljnih sektorjih.

 



Več informacij je na voljo v projektnem novičniku št. 6:

Novičnik 6 – SPLOŠNA JAVNOST

Novičnik 6 – DELEŽNIKI IZ KOVINSKE IN ELEKTRO INDUSTRIJE





Novičnik št. 5

Maj 2017


Nacionalne partnerske ekipe so trenutno v zaključni fazi izvajanja pilotnih usposabljanj za dijake in študente v Sloveniji, v Latviji, na Hrvaškem in na Slovaškem. Pilotna usposabljanja so bila izvedena na področju CAD/CAM, strojnega vida, branja tehinčne dokumentacije in kompozitnih materialov. Oblikovana usposabljanja so pilotno izvedle partnerske in sodelujoče šola, vsaka nacionalna ekipa pa je izvedla vsa štiri usposabljanja tako za dijake kot tudi za študente.

Več informacij je na voljo v projektnem novičniku št. 5:

Novičnik 5 – SPLOŠNA JAVNOST

Novičnik 5 – DELEŽNIKI IZ KOVINSKE IN ELEKTRO INDUSTRIJE

 

 



Novičnik št. 4

Oktober 2016


Projektni partnerji so v prizadevanju za odpravo kompetenčnih vrzeli v kovinski in elektro industriji evropskih držav članic oblikovali štiri sodobne izobraževalne programe in gradiva za trenutno najbolj pereče vrzeli v znanju med srednješolci in zaposlenimi v kovinski in elektro industriji, in sicer na področju branja tehnične dokumentacije, sistemov CAD/CAM, strojnega vida in kompozitnih materialov. Vsi programi in vsa gradiva so bila lokalizirana in prilagojena specifikam posameznih sodelujočih držav.

V naslednji projekti fazi bodo partnerji izvedli pilotne treninge na podlagi oblikovanih programov z namenom, da bi ocenili funkcionalnost in ustreznost kurikulov v vsaki sodelujoči državi.

Več informacij je na voljo v projektnem novičniku št. 4:

SPLOŠNA JAVNOST – Novičnik 4

KOVINSKA IN ELEKTRO INDUSTRIJA – Novičnik 4

 

 



 

Novičnik št. 3

April 2016

 

Da bi zapolnili izbrane vrzeli, je v tretji fazi vsaka nacionalna projektna ekipa, ki sestoji iz izvajalca poklicnega izobraževanja, nacionalnega regulativnega partnerja in predstavnika industrije, prevzela oblikovanje enega izobraževalnega programa, namenjenega zapolnitvi izbrane kompetenčne vrzeli.

Več informacij je na voljo v projektnem novičniku št. 3:

SPLOŠNA JAVNOST – Novičnik 3

KOVINSKA IN ELEKTRO INDUSTRIJA – Novičnik 3

 

 



 

Novičnik št. 2

Oktober 2015

 

Namen projekta skillME je identificirati najbolj pereče in razširjene vrzeli v znanju zaposlenih, ki vplivajo na industrijo danes in jutri, in oblikovati rešitve za njihovo zapolnitev.

Raziskava v okviru projekta je pokazala, da so najbolj razširjene in pereče vrzeli v znanju med zaposlenimi v kovinski in elektro industriji opazne na sledečih področjih: TEHNIČNA DOKUMENTACIJA, SISTEMI CAD/CAM, AVTOMATIZACIJA, NOVI MATERIALI.

Več informacij je na voljo v projektnem novičniku št. 2:

SPLOŠNA JAVNOST – Novičnik 2

KOVINSKA IN ELEKTRO INDUSTRIJA – Novičnik 2




 

Novičnik št. 1

April 2015

 

skillME PROJEKT

Izboljšanje kompetenc v kovinski in elektro industriji Evrope

Kljub relativno visoki stopnji brezposelnosti v kovinski in elektro industriji še vedno ostaja veliko nezapolnjenih delovnih mest. Zaradi hitrega razvoja tehnologije in znanja se podjetja soočajo s čedalje bolj perečo težavo, kako najti kompetentno delovno silo, ki bi bila kos zahtevam proizvodnih procesov, saj zastareli izobraževalni sistemi in pomanjkanje fleksibilnosti botrujejo čedalje večjim vrzelim v znanju zaposlenih. 

Več informacij je na voljo v projektnem novičniku št. 1:

SPLOŠNA JAVNOST – Novičnik 1

PREDELOVALNE DEJAVNOSTI – Novičnik 1

KOVINSKA IN ELEKTRO INDUSTRIJA – Novičnik 1

 

Da bi zapolnili izbrane vrzeli, je v tretji fazi vsaka nacionalna projektna ekipa, ki sestoji iz izvajalca poklicnega izobraževanja, nacionalnega regulativnega partnerja in predstavnika industrije, prevzela oblikovanje enega izobraževalnega programa, namenjenega zapolnitvi izbrane kompetenčne vrzeli.

Preberite več...

SPLOŠNA JAVNOST

KOVINSKA IN ELEKTRO INDUSTRIJA

Da bi zapolnili izbrane vrzeli, je v tretji fazi vsaka nacionalna projektna ekipa, ki sestoji iz izvajalca poklicnega izobraževanja, nacionalnega regulativnega partnerja in predstavnika industrije, prevzela oblikovanje enega izobraževalnega programa, namenjenega zapolnitvi izbrane kompetenčne vrzeli.

Preberite več...

SPLOŠNA JAVNOST

KOVINSKA IN ELEKTRO INDUSTRIJA