Novice


Arhiv: Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih - pripombe do 5. 7. 2023

Članom Zbornice elektronske in elektroindustrije

Spoštovane direktorice, spoštovani direktorji,

 

obveščamo vas, da je bil na portalu e-demokracija objavljen Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih.

Predlog zakona navaja naslednje cilje sprememb in dopolnitev:

  • vključitev sprememb in dopolnitev v nacionalno zakonodajo, ki jih zahteva pravo EU (implementacija Direktive 2019/1152/EU in Direktive 2019/1158/EU);
  • ureditev pravne varnosti delavcev (tudi predstavnikov delavcev) v okviru instituta postopka redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga ter zadržanja učinkovanja odpovedi in sodne razveze;
  • sprememba in dopolnitev zakonskih opredelitev z namenom zagotovitve jasne uporabe ZDR-1 v praksi;
  • ureditev obveznosti delodajalca, da zagotovi, da delavec v času izrabe pravice do počitka oziroma upravičenih odsotnosti z dela ne bo na razpolago delodajalcu - ureditev pravice do odklopa;
  • ureditev posebnega delovnopravnega varstva delavcev, žrtev nasilja v družini.

 

V nadaljevanju navajamo nekatere spremembe in dopolnitve predloga ZDR-1.

1. Sprememba ali sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi zaradi spremenjenih okoliščin (6. člen predloga ZDR-1).

  • Gre za ureditev sistema, ki ga ureja Direktiva 2019/1152/EU in bi delavcu omogočil, da zahteva drugo, predvidljivešo in varnejšo obliko zaposlitve, če je ta na voljo.
  • Delavec bi lahko podal predlog po poteku šestih mesecih zaposlitve. Kot primer zahteve delavca predlog primeroma navaja, da bi delavec lahko zahteval namesto pogodbe o zaposlitvi za določen čas sklenitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas.
  • Delodajalec bi moral svojo odločitev pisno utemeljiti najkasneje v 30 dneh. 

2. Predlagane spremembe glede števila agencijskih delavcev pri uporabniku (8. člen predloga ZDR-1).

  • Predlaga se sprememba v 59. členu ZDR-1, ki bi na novo določil omejitev števila agencijskih delavcev pri uporabniku. Trenutno veljaven tretji odstavek 59. člena ZDR-1 določa, da število napotenih delavcev pri uporabniku ne sme presega 25 odstotkov števila zaposlenih delavcev pri uporabniku. Predloga se sprememba s 25 odstotkov na 15 odstotkov in na novo določiti omejitev za uporabnike, ki so manjši delodajalci (25 odstotkov).

 3. Krajši delovni čas zaradi potreb usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja (11. člen predloga ZDR-1).

  • Predlaga se novi 65.a člen ZDR-1, ki bi omogočil delavcem, ki negujejo otroka do osmega leta ali zagotavlja oskrbo, da v času trajanja delovnega razmerja predlaga sklenitev pogodbe o zaposlitvi za krajši delovni čas za določen čas, zaradi potreb usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja.
  • Delodajalec bi moral svojo odločitev o predlogu delavca pisno utemeljiti najkasneje v 15 dneh.
  • Podobno ureditev predvideva tudi 13. člen predloga ZDR-1, ki predlaga nov 67.a člen ZDR-1 (krajši delovni čas žrtev nasilja v družini).

 4. Sprememba 85. člen ZDR-1, ki ureja obveznosti delodajalca pred odpovedjo (18. člen predloga ZDR-1).

  • Na novo se določa rok možne odpovedi, če bi delavec ponovno kršil pogodbeno ali drugo obveznost iz delovnega razmerja po tem, ko je bil s strani delodajalca pisno opozorjen.

Rok, v katerem delavec ne sme ponovno storiti kršitve se spreminja iz enega leta na 6 mesecev. Skrajšuje se tudi najdaljši dovoljeni rok, v primeru, da je rok določen v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti, in sicer se predlaga 18 mesecev.

  • Na novo se določa obveznost delodajalca, da na pisno zahtevo delavca, mu omogoči, da se v razumnem roku (ni krajši od treh delovnih dneh in daljši od 30 dni) izjavi o kršitvi.

 5. Pravica do odklopa (36. člen predloga ZDR-1).

  • Predlaga se nov 142.a člen ZDR-1, ki ureja pravico do odklopa.
  • Gre za obveznost delodajalca, da delavcu zagotovi pravico do odklopa, tako, da delavec v času izrabe pravice do počitka oziroma v času upravičene odsotnosti z dela ne bo na razpolago delodajalcu.
  • Predlog vključuje, da se ti ukrepi opredelijo v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti oziroma delodajalca ter domnevo, da je dokazno breme na strani delodajalca, v kolikor delavec v sporu navaja, da delodajalec ni zagotovil te pravice.

 6. Oskrbovalni dopust (43. člen predloga ZDR-1).

  • Predlaga se nov 167.a člen ZDR-1, ki ureja oskrbovalni dopust.
  • Delavec bi bil opravičen do pet delovnih dni oskrbovalnega dopusta v posameznem koledarskem letu v primeru oskrbe, razen, če kolektivna pogodba na ravni dejavnosti ne določa drugače.
  • Delavec bi bil upravičeno odstopen v primeru nege družinskega člana ali osebe, s katero živi v skupnem gospodinjstvu, kadar ni upravičen do odsotnosti z dela v skladu s predpisi o zdravstvenem zavarovanju.

 

Z namenom, da se v postopek sprejemanja zakonodaje vključi stališča članov GZS in pridobi tudi dodatne predloge, vas prosimo za posredovanje predlogov k priloženim zakonom.

Vaše morebitne pripombe in predloge k predlogom nam lahko posredujete do 5. julija 2023  na naslov: pravnasluzba@gzs.si in zee@gzs.si

S spoštovanjem,

Ekipa ZEE

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.