Gen energija

Poizvedba po interesu za pomoč pri protidampinški pritožbi

Od  podjetja, člana naše zbornice (ZEE), smo dobili sporočilo, da » … razmišljamo, da bi bilo treba uvesti carine na nekatere izdelke, ki jih mi proizvajamo, v Evropo pa jih zadnja leta vedno bolj prodajajo kitajska podjetja, ki dobivajo državne subvencije« ter pobudo, da bi zbornica pomagala podjetjem v elekro panogi pri razrešitvi tega problema.

Zadeva je navezana na  t.i. protidampinško pritožbo, ki jo lahko vloži proizvajalec določenega izdelka, kadar meni, da se ta uvaža v EU po dampinških cenah in da mu je bila s tem povzročena škoda. Protidampinško pritožbo vloži podjetje ali več podjetij, mora pa biti vložena v imenu najmanj 25% skupne proizvodnje zadevnega izdelka v EU. Protidampinška pritožba je lahko uspešna le, če je ugotovljena vzročna zveza med dampinškim uvozom in škodo, ki jo je utrpelo podjetje (ali več podjetij) zaradi tega uvoza. Pritožbo se vloži neposredno pri Evropski komisiji, ki v roku 45 dni od vložitve sprejme odločitev o začetku protidampinškega postopka in vodi tudi samo preiskavo.

V imenu podjetja lahko protidampinško pritožbo vloži tudi interesno združenje, zato je pobuda našega člana, da bi naša zbornica pri tem nudila in/ali organizirala strokovno podporo, umestna, posebej še, če bomo ugotovili, da ima za to interes več podjetij. V zvezi s tem vas prosimo, da nam na naslov elektroindustrija@gzs.si sporočite:

  1. ali imate tudi vi podobne težave zaradi uvoza cenenih izdelkov (za kateri izdelek,
  2. bi zaradi tega šli v protidampinško pritožbo (v primeru, da izpolnjujete vi ali skupaj s partnerji pogoj 25% skupne proizvodnje v EU)
  3. bi bili zainteresirani za strokovno pomoč pri pripravi protidampinške pritožbe

 Vaše odgovore pričakujemo do 20.7.2020.


Več informacijo o protidaminških ukrepih EU, vključno s tem, kako se pripravi protidampinška pritožba, najdete na strani:
https://ec.europa.eu/trade/policy/accessing-markets/trade-defence/actions-against-imports-into-the-eu/anti-dumping/

 


lock

Zaklenjena vsebina

Vsebine in dodatne informacije so dostopne samo članom.

Za ogled vsebine se prijavite (prijavno okno je da dnu te strani).