Lepota kozmetike

ZAŠČITA PRED SONCEM ZA OTROKE


Ali so kozmetični izdelki za zaščito pred soncem primerni za otroke?

Izdelki za sončenje igrajo pomembno vlogo pri zaščiti kože pred škodljivimi vplivi UV žarkov, ki lahko povzročajo opekline, pa tudi prezgodnje staranje in kožnega raka. Kot za vse ostale kozmetične izdelke, je tudi pri teh proizvodih glavno, da so varni, kot to naroča kozmetična zakonodaja.Ta pa tudi zahteva, da se opravi specifična ocena varnosti za kozmetične izdelke, vključno z izdelki za zaščito pred soncem, ki so namenjeni otrokom mlajšim od treh let. Majhni otroci imajo kožo veliko bolj občutljivo na sončno svetlobo, zato je kljub takšnim izdelkom priporočljivo zavarovati otroke, še posebej pa mlajše od 6 mesecev pred neposredno sončno svetlobo. 

Najboljši nasveti za zaščito vaših malčkov pred soncem

1. Zaščitite jih z oblačili: Eden izmed najboljših načinov kako otroke zaščititi pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov je, da jih primerno oblečete v ohlapna in tesno tkana oblačila ter široka naglavna pokrivala. 

2. Poiščite senco: Uredite svojim otrokom igralno območje v senci, saj tako zmanjšate tveganje za njihovo prekomerno izpostavljenost soncu. Sonce je običajno najbolj intenzivno med 11. In 15. uro, zato je v tem času zelo priporočljivo, da se vsi umaknete v senco.

3. Uporabite primerne izdelke za sončenje: Splošno pravilo je, da morajo biti otroci mlajši od 6 mesecev zaščiteni z izdelkom, ki ima zaščitni faktor najmanj 15 ter UVA zaščito. British Skin Foundation pa sicer kot minimalni zaščitni faktor za otroke priporoča 30 z UVA zaščito. Seveda pa je pomembno, da otroke ne izpostavljate soncu neposredno in jih namestite v senco, zlasti mlajše od 6 mesecev. Kremo za sončenje jim nanesite 15-30 minut preden so izpostavljeni soncu in nato ponovno večkrat dnevno. Prav tako kremo za sončenje ponovno nanesite, če so se otroci igrali v vodi in nikoli takšnih izdelkov ne uporabljajte za podaljševanje časa, ki bi ga normalno preživeli na soncu.

4. Zaščitite oči: Otroške oči so lahko bolj občutljive na UV svetlobo kot pri odraslih, zato potrebujejo zaščito. Kupite svojemu otroku dobra otroška očala s 100% UV filtracijo (igralna sončna očala so lahko povsem brez zaščite) ter široko naglavno pokrivalo. 

5. Zdravje in hidracija: Poskrbite za to, da bodo vaši otroci skozi dan spili dovolj vode, zlasti v vročem vremenu. Vzdrževanje vode v telesu namreč preprečuje dehidridanost in vzdržuje ledvica in mehur zdrava.

6. Izogibajte se začasnih tetovaž: Začasne tetovaže so zelo priljubljene pri otrocih v času počitnic, zavedajte pa se nevarnosti, ki jih lahko tovrstne tetovaže predstavljajo za otrokovo kožo. Nekatere tetovaže se izdelujejo iz t.i. »črne kane«, ki lahko vsebuje prepovedane snovi, katere lahko sprožijo alergijske reakcije. Preberite več v sekciji Zaščitite se pred škodljivimi vplivi sonca.

7. Vitamin D in sonce: Med potrošniki se gibljejo številna mešana in dvoumna mnenja  o uporabi izdelkov za zaščito pred soncem in vitaminom D. Vitamin D je bistven za ohranjanje zdravja, zlasti za ohranjanje zdravih kosti, ampak prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom lahko povzroči tudi resne poškodbe, zato je potrebno doseči nekakšno ravnotežje. Dovolj vitamina D lahko pridobite tudi s prehrano (jajca, mastne ribe, olje ribjih jeter in nekatere žitarice). Nekaterim pa takšna prehrana ne ustreza, zato je nekoliko sončnih žarkov le potrebnih za nastanek vitamina D. Kljub temu je ob izpostavitvi soncu še vedno pomembno, da svojo kožo zaščitite pred škodljivimi vplivi UV žarkov. Britansko združenje Cancer Research UK je postavilo koristno spletno stran z imenom SunSmart, kjer najdete veliko informacij tudi o vitaminu D.

Kje lahko izveste več?

POGOSTA VPRAŠANJA

 

1. Kaj je test alergijske reakcije pri barvah za lase in zakaj ga je nujno izvesti?

Preberite razdelek Barve za lase in alergije.


2. Pri uporabi kozmetike je dobro vedeti


3. Kakšna je razlika med deodorantom in antiperspirantom?

Antiperspiranti so namenjenu preprečevanju znojenja, medtem ko deodoranti pobijejo bakterije in prekrivajo neprijeten vonj z dišavami.