Novice


Arhiv: Povpraševanje o nastalih letnih količinah nenevarnih gorljivih odpadkov v industriji

Spoštovani člani Zbornice elektronske in elektroindustrije,

Vlada je maja 2022 sprejela Uredbo o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov. Uredba omejuje odpadke, ki jih bo možno sežigati v okviru javne službe na ozek nabor gorljivih komunalnih odpadkov, za katere po najnovejših podatkih ocenjuje, da jih nastane letno v Sloveniji okoli 160.000,00 ton.

Pred končnim projektiranjem in umestitvijo sežigalnic nenevarnih odpadkov v prostor, smo na GZS po dodatnem posvetovanju s predstavniki Ministrstva za okolje, podnebje in energijo mnenja, da je smiselno opraviti pregled količin nenevarnih gorljivih odpadkov, ki nastajajo v gospodarstvu iz različnih virov poleg komunalnih.

GZS vsa leta zagovarja večjo samozadostnost Slovenije pri obdelavi lastnih odpadkov in menimo, da bi bilo smiselno preveriti nabor nenevarnih gorljivih odpadkov iz gospodarstva, ki bi jih lahko v Sloveniji termično obdelali kot posebno storitev izven javne službe sežiganja komunalnih odpadkov.

V preteklem mesecu smo opravili neformalno povpraševanju o letnih količinah industrijskih nenevarnih gorljivih odpadkov, ki nastajajo v Sloveniji. Vsem, ki ste se odzvali na vprašanje se iskreno zahvaljujemo!

Tiste, ki se pri prejšnjem poizvedovanju niste uspeli odzvati vljudno vabimo, da nam posredujete popis letnih količin tovrstnih odpadkov, ki letno nastajajo v okviru vaše proizvodnje. V popis vključite morebitne zaloge gorljivih odpadkov, ki jih začasno skladiščite na svojih lokacijah. 

Podatke do 20. februarja pošljite na e-naslov antonija.cerar@gzs.si. V primeru vprašanj ali dodatnih pojasnil se lahko obrnete na isti e-naslov oziroma na telefon 01/ 58 98 196.

Zbrane podatke bomo poslali v agregirani obliki na Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Vljudno vabljeni!


Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.