Novice


Arhiv: Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o JAVNI RABI SLOVENŠČINE

Znotraj Ministrstva za kulturo je v pripravi Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javni rabi slovenščine (ZJRS-B). Gre za prilagoditev zakonodaje novim tehnologijam in storitvam, ki so danes ključne za dostop do storitev informacijske družbe, od kulturnih in medijskih vsebin ter do drugih informacij, ki jih uporabniki zbirajo, ustvarjajo in širijo prek digitalnih platform.

V nadaljevanju navajamo nekatere sprememb in dopolnitve predloga ZJRS-B.

1. Sprememba glede javne rabe slovenščine.

  • V 2. členu zakona se predlagata nov drugi in tretji odstavek, ki opredeljujeta javno rabo slovenščine. Ta obsega vsako pisno, govorno ali drugače vidno, slušno ali na otip zaznavno rabo slovenščine na katerem koli nosilcu, fizičnem ali digitalnem, ki ni namenjena izključno zasebni rabi.
  • Javna raba slovenščine obsega tudi rabo slovenščine v elektronskih komunikacijskih in digitalnih odjemalnih napravah, s katerimi uporabniki dostopajo do storitev informacijske družbe.

 2. Sprememba 11. člena zakona (slovenščina na spletu).

  • Ohranja se ureditev, po kateri upravitelji koncesijskih omrežij in omrežij, subvencioniranih iz javnih sredstev, ne smejo dopustiti predstavljanje in oglaševanje na spletnih straneh le v tujih jezikih.
  • Določa se nova obveznost, po kateri morajo ponudniki storitev informacijske družbe in posredniških spletnih storitev, ki imajo sedež v Republiki Sloveniji, svoje vsebine in storitve ponujati uporabnikom na območju Republike Slovenije v slovenščini.
  • Obveznost ponujanja vsebin in storitev v slovenščini ne velja, če ponudnik izkaže, da je v preteklem koledarskem letu več kot 90 odstotkov svojih prihodkov ustvaril na tujih trgih, ali če izkaže, da ima spletna stran ali aplikacija, prek katere se ponuja storitev, več kot 90-odstotni delež obiskovalcev iz tujih držav.

3. Nov 15.a člen, ki ureja operacijski sistemski in uporabniški vmesnik.

  • Ureditev se nanaša na uporabo slovenščine v digitalnih oziroma elektronskih napravah. Predlaga se, da morajo imeti operacijski sistemi in grafični ter govorni uporabniški vmesniki v elektronskih napravah, ki so v prodaji na območju Republike Slovenije ali se ponujajo potrošnikom na območju Republike Slovenije, omogočeno izbiro slovenščine in uporabo slovenskega črkopisa.
  • Obveznost zagotavljanja izbire slovenščine in uporabe slovenskega črkopisa ne bo veljala, če bo ponudnik ali prodajalec elektronske naprave izkazal, da:
    • elektronska naprava ni namenjena dostopu do storitev informacijske družbe, ali
    • da elektronska naprava ni narejena za množični trg, ali
    • namenjena za splošno rabo, ali
    • če ponudnik ali prodajalec elektronske naprave izkaže, da ima manj kot 10-odstotni tržni delež na slovenskem trgu.

 

Z namenom, da se v postopek sprejemanja zakonodaje vključi stališča članov GZS in pridobi tudi dodatne predloge, vas prosimo za posredovanje predlogov k priloženim zakonom.

Vaše morebitne pripombe in predloge k predlogom nam lahko posredujete do 24. julija 2023  na naslov: pravnasluzba@gzs.si in zee@gzs.si.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.