Novice


Arhiv: Okoljsko primerna zasnova in energijske nalepke tudi za pametne in druge mobilne telefone ter preklopne tablične računalnike

Evropska komisija je dne 16. 6. 2023 sprejela Uredbo o določitvi zahtev za okoljsko primerno zasnovo pametnih telefonov, mobilnih telefonov, ki niso pametni telefoni, brezžičnih telefonov in preklopnih tabličnih računalnikov v skladu z Direktivo 2009/125/ES Evropskega parlamenta in Sveta ter spremembi Uredbe Komisije (EU) 2023/826.

Pobuda je bila načrtovana v okviru akcijskega načrta za krožno gospodarstvo za leto 2020 in je v skladu s cilji evropskega zelenega dogovora o učinkoviti rabi virov. Njen namen je zagotoviti, da:

·         so mobilni telefoni in tablice zasnovani tako, da so energijsko učinkoviti in trajni,

·         jih potrošniki lahko enostavno popravijo, posodobijo in vzdržujejo,

·         je naprave mogoče ponovno uporabiti in reciklirati.

 

Povezavo do uredbe najdete tukaj.

 

Istočasno je bila sprejeta tudi delegirana Uredba Evropske komisije o energijskih nalepkah za mobilne telefone in preklopne tablične računalnike

Energijske nalepke EU zagotavljajo jasno in preprosto navedbo energetske učinkovitosti izdelkov na mestu nakupa. To potrošnikom olajša prihranek pri računih za energijo v gospodinjstvu, hkrati pa zmanjša emisije toplogrednih plinov po vsej EU. Ta pobuda dopolnjuje vzporedno izvedbeno uredbo o okoljsko primerni zasnovi. Njegov namen je uvesti, kadar je to ustrezno, zahteve za označevanje, ki podpirajo okoljsko primerno zasnovo, tako da potrošnikom dajejo boljše informacije o trajnosti izdelkov.

Povezavo do akta in poročila o oceni učinka sprejetih aktov najdete na povezavi: Označevanje mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov z energijskimi nalepkami – obveščanje potrošnikov o vplivu na okolje (europa.eu).


Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.