Novice


Arhiv: Obvezna registracija uvoza električnih vozil iz Kitajske

Obvezna registracija uvoza električnih vozil iz Kitajske


Evropska komisija je 3. oktobra 2023 začela protisubvencijsko preiskavo na uvoz električnih vozil s poreklom iz Kitajske. Od 7. marca carinski organi EU izvajajo obvezno registracijo uvoza teh vozil. Če preiskava privede do uvedbe dodatne izravnalne dajatve pri uvozu električnih vozil iz Kitajske, pa se lahko ta obračuna tudi za nazaj, in sicer za vse uvoze od 7. marca 2024 dalje.

Predmet preiskave so nova akumulatorska električna vozila, konstruirana predvsem za prevoz največ devetih oseb, vključno z voznikom, ki jih poganja en ali več električnih motorjev. Motorna kolesa so izključena iz preiskave. Izdelek se trenutno uvršča pod oznako kombinirane nomenklature 8703 80 10.

S 7. marcem so začeli skladno z Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2024/785 o uvedbi obvezne registracije uvoza novih akumulatorskih električnih vozil, konstruiranih za prevoz oseb, s poreklom iz Ljudske republike Kitajske carinski organi držav EU izvajati obvezno registracijo uvoza. Ta se lahko uvede na podlagi Uredbe (EU) 2016/1037, ki določa pravila glede uvedbe proti-subvencijske (izravnalne) dajatve. Če bodo rezultati preiskave privedli do uvedbe izravnalnih dajatev pri uvozu električnih vozil iz Kitajske, bi se dodatna izravnalna dajatev lahko obračunala tudi za nazaj, in sicer od začetka veljavnosti izvedbene uredbe o obvezni registraciji, to je od 7. marca 2024.

Evropska komisija vabi vse zainteresirane, da pisno izrazijo svoja stališča, predložijo ustrezne dokaze ali zahtevajo zaslišanje do 25. marca v skladu z navodili, določenimi v točki 5.8. obvestila o začetku preiskave (v angleščini) .

Hkrati vas vabimo, da svoja mnenja in stališča posredujete na Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, na elektronski naslov gp.mgts@gov.si in marjeta.bajt@gov.si. Mnenja in stališča nam bodo v pomoč pri pripravi stališča Republike Slovenije v nadaljnjem postopku sprejemanja odločitve na ravni EU glede uvedbe proti-subvencijske (izravnalne) dajatve.

Na strani Evropske komisije so na voljo dodatne informacije o zadevnem primeru (v angleščini)


bel električni avto in polnilnica
bel električni avto in polnilnica

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.