Novice


Arhiv: Na zahteve ekološkega načrtovanja izdelkov je treba misliti zgodaj - kratko poročilo iz delavnice

Sekcija uporabnikov sistemov stalnih izboljšav je dne 13. junija 2013 organizirala delavnico  »Izboljšave Izboljšave v proizvodnji z načeli ekološkega načrtovanja izdelkov«. Delavnice se je udeležilo 20 udeležencev iz 13 podjetij.

Po uvodnem pozdravu in predstavitvi podjetja  Eti Elektroelement d.o.o. s strani predsednika uprave Tomaža Berginca je splošen pregled procesa izboljševanja okoljskega učinka izdelkov podal Janez Renko iz GZS. Sledil je ogled proizvodnje gostiteljskega podjetja.

V sklopu predstavitev dobrih praks so strokovnjaki iz podjetij ETI Elektroelement, Hidria Rotomatika, Eurel, Envita, Domel, Gorenje in Bitenc Consulting predstavili konkretne primere s področja ekološkega načrtovanja izdelkov.

Udeleženci so delavnico sklenili z nekaj ključnimi ugotovitvami:

  • okoljska regulativa ne sme biti breme za industrijo, ampak priložnost za razvoj in plasiranje trajnostnih izdelkov in storitev
  • brez okoljske učinkovitosti izdelkov ni ekonomske in obratno
  • obstajajo razne metodologije in orodja za ocenjevanje okoljske učinkovitosti izdelkov (npr. ogljični odtis), ki pa so bolj orodja za marketing kot pa verodostojna orodja za primerjavo okoljskih paramerov izdelkov
  • regulativo za ekološko načrtovanje je treba spremljati že v nastajanju, sicer je skoraj nemogoče v času, ki je po uveljavitvi konkretnega predpisa na voljo, izvesti vse potrebne razvojne, organizacijske in druge ukrepe. 

Več o delavnici je objavljeno  na spletni strani. Naslednja delavnica bo predvidoma v  drugi polovici novembra 2013. Informacije na marjan.rihar@gzs.si.

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.