Novice


Arhiv: Objava predloga SCIP na e-demokraciji

Spoštovani.

Pred časom smo vas že obvestili, da podjetja, dobavitelji izdelkov, ki vsebujejo snovi s seznama kandidatov REACH morajo od 5. januarja 2021 začeti pošiljati podatke o teh izdelkih v bazo SCIP. Industrijska združenja nasprotujejo sedanji vsebini in obliki notifikacije SCIP.

Sedaj pa vas vabimo, da si na portalu
e-demokracija preberete objavljen osnutek Uredbe o spremembi in dopolnitvah Uredbe o izvajanju Uredbe (ES) o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij (REACH). 

Predlagamo, da osnutek proučite in nam morebitne predloge in pripombe posredujete na
zee@gzs.si do 9. oktobra do 12h, saj želimo na javni razpravi sodelovati kot skupen glas industrije. V kolikor želite, lahko oddate pripombe tudi individualno do 13. oktobra direktno na portalu e-demokracija.

Podajamo še nekaj pomislekov za pomoč pri razmišljanju glede na objavo na e-demokraciji:

- Direktiva ne predvideva, da morajo države članice implementirati sistem direktnega prenosa med ECHO in podjetji, obstajajo namreč tudi druge možnosti za implementacijo 9. člena Direktive. Ne strinjamo se, da ECHA lahko določi obliko in sistem.
- S tem, da je zakonodajalec izbral Direktivo in ne Uredbe, moramo predpostaviti, da je namensko dovolil državam članicam določeno mero fleksibilnosti, ki so jih druge DČ izrabile in niso implementirale SCIP-a.
- Še en argument proti tej implementaciji je, da ne izpolnjuje osnovnih formalnih pogojev, da se bi lahko implementiral v slovenski pravni sistem, sistem namreč obstaja samo v angleškem jeziku.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.