Novice


Arhiv: Izzivi razvoja elektronike kot sopotnice sodobnih raziskav in aplikacij



Člane Zbornice elektronske in elektroindustrije vabimo, 

da si v okviru 28. dneva Jožefa Štefana, v četrtek 25. marca 2021 ob 13. uri 

ogledate Kolokvij dr. Janko Petrovič



Povzetek Kolokvija:
Elektronika kot ena izmed tehničnih disciplin je tiha spremljevalka sodobnega življenja, pa tudi vseh novih temeljnih in aplikativnih raziskav. Iz nekoč ene izmed glavnih gonil razvoja se je umaknila na nivo ključnih tehnologij. Glavnina proizvodnje polprevodniških elementov in elektronskih sklopov se je preselila v vzhodne dežele. Ali jo kot znanstveno in razvojno disciplino v prenasičenosti elektronskega trga še potrebujemo.

 

Na Odseku za sisteme in vodenje vlagamo veliko energije v premoščanje prepada med teorijo in prakso pri vodenju različnih tehničnih procesov. Spoznali smo, da samo gojenje novih idej v virtualnem simulacijskem okolju brez preizkusa v praksi ne daje sadu, saj je potrebno rešitve približati bodočim uporabnikom. Tu pa nastopi pomembna in ključna vloga elektronskih tehnologij.

V predavanju bomo predstavili, kako poteka delo pri razvoju elektronskih sistemov in kje so poleg doseganja osnovne funkcionalnosti naši glavni izzivi: elektromagnetna združljivost, varnostni aspekti, delo v industrijskem okolju, ekonomika rešitev. To problematiko bomo predstavili s tremi primeri: z razvojem družine diagnostičnih naprav za sesalne enote za podjetje Domel kot primerom unikatnih naprav, z družino inteligentnih aktuatorjev za pogone ventilov podjetja Danfoss kot primerom razvoja velikoserijskih proizvodov ter z razvojem namenskih elektronskih sklopov za vodenje in diagnostiko sistemov z gorivnimi celicami kot primerom razvoja elektronike za nove (´cutting-edge´) tehnologije.

Celoten program s povzetki predavanj Vam je na voljo TUKAJ >>.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.